Ostatnio obejrzałem film Wyspa tajemnic, zrobił na mnie ogromne wrażenie, ogólnie to dawno tak dobrego filmu nie widziałem, filmu który potrafi, jak niewiele innych obrazów oderwać dosłownie od rzeczywistości. Piszę o nim między innymi dlatego, że ma wiele wspólnego z Silent Hill. Nie chcę zdradzać za dużo tym którzy go jeszcze nie widzieli, ale fani serii gier Silent Hill koniecznie muszą go obejrzeć, a twórcy filmów Silent Hill powinni się uczyć od MISTRZÓW z Wyspy Tajemnic pomimo, że to nie jest horror. Wyspa tajemnic daję ostro do myślenia, klimat tego filmu oszałamia, fabuła wciąga i nie wypuszcza aż do końcowych napisów. Spokojnie można powiedzieć(napisać), że ten film to fenomen obecnych czasów biorąc pod uwagę to jak wyglądają dzisiejsze filmy. Film jest w miarę nowy bo z 2010r, więc pewnie sporo jest osób, które go jeszcze nie widziały.
Miłego oglądania.
_________________ „Dimidium facti, qui bene coepit, sapere aude, incipe”
Ostatnio zmieniony przez OldSnake 2010-12-18, 23:51, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2010-12-18, 20:22
Film oglądałem jakiś czas temu i przyznam rację, że bardzo fajny. Jeden z tych, które przekonały mnie, że DiCaprio jest naprawdę niezłym aktorem - Titanic mnie strasznie do niego zraził.
OldSnake napisał/a:
Dodam jeszcze, że według mnie Wyspa tajemnic najbardziej nawiązuje do Silent Hill 2 i pewnie okaże się, że nie tylko według mnie.
Miłego oglądania.
Wg mnie SH2 był bardziej przewidywalny
_________________ RHCP
Piszę poprawnie po polsku.
Ostatnio zmieniony przez Nazar 2010-12-18, 20:24, w całości zmieniany 1 raz
R4Zi3L edytowałem posta, teraz możecie edytować swoje posty i będzie bez spoilera, chociaż ten spoiler w tym przypadku jest taki umowny, ale niech będzie Twoja racja.
Ja również zauważyłam podobieństwa i prawdopodobnie dzięki temu [spoiler]obyło się u mnie bez opadu szczęki, tak jak to stało się w przypadku moich znajomych. W połowie show już domyślałam się zakończenia i moje przypuszczenia sprawdziły się mniej więcej w 70%, [spoiler] dlatego też nie mogę powiedzieć, by ta produkcja zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Na filmwebie wystawiłam mocne 8, acz, jak już wspomniałam, obyło się bez zachwytu :-] .
O gustach się nie dyskutuje, aczkolwiek jesteśmy na forum i ta zasada nie ma tutaj racji bytu, więc myślę że jakoś źle odebrałaś ten film albo po prostu nie lubisz takich filmów. Jeśli chodzi w ogóle o filmy tego typu czyli o te które opierają się na ciężkiej zapaści(chorobie) psychicznej bohatera to nie wiem czy istnieje film z lepszym motywem niż ten z Wyspy tajemnic, a oglądałem chyba większość dobrych filmów o tym podłożu.
Co do zakończenia, które przewidziałaś to też ciekawa historia ponieważ tam znowu występuje pewien EFEKT SILENT HILL czyli mnogość zakończeń.
Dlatego, że "Wyspa Tajemnic" mnie nie zachwyciła, to z miejsca oznacza, że źle ją odebrałam, bądź nie lubię takich produkcji? Lubię filmy tego typu i nie za bardzo rozumiem, co masz na myśli przez "złe odebranie". Wydaje mi się, że moglibyśmy się wdawać w dyskusję, gdybym oceniła film na >6, ale nie- jak napisałam, postawiłam mu na fw 8 w skali na 10, czyli ocenę bardzo dobrą.
OldSnake napisał/a:
Co do zakończenia, które przewidziałaś to też ciekawa historia ponieważ tam znowu występuje pewien EFEKT SILENT HILL czyli mnogość zakończeń.
No tak- był chory psychicznie, albo nie był chory psychicznie- zależy od interpretacji widza. Chodziło mi o to, że już od połowy filmu domyślałam się, że to on zamordował żonę (choć okoliczności faktycznie mnie zaskoczyły) i tak naprawdę okaże się pacjentem szpitala.[/spoiler]
Dobrze, nie będę się zagłębiał w oceny z FW i w to jak rozumiesz pojęcie zachwyt, każdy ma inne spojrzenie na dany film.
Jeszcze tak z ciekawości Cię zapytam(skoro lubisz filmy tego typu): który film o podobnym podłożu jest według Ciebie droga Miho lepszy od Wyspy tajemnic?
Aha i nie odbieraj tego pytania jako jakiejś ironii z mojej strony lub stwierdzenia, że takiego filmu nie ma. Wszystkich filmów świata nie widziałem.
Jeszcze tak z ciekawości Cię zapytam(skoro lubisz filmy tego typu): który film o podobnym podłożu jest według Ciebie droga Miho lepszy od Wyspy tajemnic?
Chodzi Ci o typowe mindfucki, czy zagadkę i meloniki ?
Podam Ci tytuły niektórych filmów jakie oglądałem i są one "mniej lub więcej" tego typu co Wyspa tajemnic:
Podziemny krąg, Mr. Brooks, Tożsamość, Inni, Sierociniec, 12 małp, Sekretne okno, Efekt motyla, Piękny umysł, Teoria spisku, Obłęd, Oldboy, Dochodzenie...
Film na pewno nie pozbawiony wad, ale mimo wszystko jedna z lepszych produkcji minionego roku. Największym atutem tego obrazu jest atmosfera przypominająca moje ulubione filmy noir. Di Caprio gra podobnie jak Rourke z czasów Angel Heart, czyli świetnie. Oprawa audiowizualna to też zdecydowany ukłon w stronę klasyki kina. Silentowego klimatu też można trochę uświadczyć (głównie podczas scen w bloku C). Kolejny atut to świetne budowanie napięcia, niestety do czasu. Kulminacyjna scena, to ukłon w stronę niewymagającego, masowego widza. Łopatologia w wyjaśnianiu zakończenia, po tak ściskającej za jaja całości, boli najbardziej. Jak jednak czytam opinie ludzi sprzeczających się o finał, dochodzę do wniosku, że Scorsese osiągnął zamierzony efekt. Do mnie w przeciwieństwie do reszty filmu, rozwiązanie niestety nie trafiło.
Mimo wszystko to wciąż przyzwoite kino rozrywkowe, które łączy blockbuster z czymś bardziej wysmakowanym.
Moja ocena to 7+/10
_________________ „Większość ludzi, w jakimś momencie życia, potyka się o prawdę. Wielu szybko się podnosi, otrzepuje i zajmuje swoimi sprawami, jakby nic się nie stało.” - Winston Churchill
"Czytaj wszystko, słuchaj każdego. Nie dawaj wiary niczemu, dopóki nie potwierdzisz tego własnymi badaniami" - William Cooper
Ostatnio zmieniony przez PiK 2011-01-06, 13:14, w całości zmieniany 1 raz
Dzisiaj wlasnie obejrzalem i mimo ze znalem zakonczenie zanim go obejrzalem (tenks ludzie ktorzy nie zaznaczaja spoilerów) to ogladalo mi sie go bardzo przyjemnie i dalem mu nawet 9 na imdb (10 jest zarezerwowane dla filmów ktore sie nie nudza i mozna oglada prawie w kolko). Ogolnie wizualnie powalający, aktorzy też bardzo dobrzy, choć można by ciut podciagnac w niektorzych scenach to by bylo idealnie wrecz. Tyz polecam.
_________________ SH is in me...
Sometimes i feel like this...
Ja w nocy obejrzałem MECHANIKa (2004), klimat podchodzi pod ten z Wyspy tajemnic. Miałem zamiar już ten film dawno temu obejrzeć, ale tak wyszło, że dopiero teraz go oglądnąłem.
Film jest niemal tak dobry jak Wyspa tajemnic, a może pod niektórymi względami lepszy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum