Takiej treści nasprayowany napis ukazał się mym zdumionym oczom na jednej ze ścian budynków zaraz po przybyciu do naszego urokliwego miasteczka.
A przecież pamiętacie sposób podróżowania między światami w SH4...
Co wy na to???
Jakieś powiązanie części 4 z 2? A może nie ma z czego robić szumu, bo to tylko bezsensowny napis jakiegoś małolata?
mmm... ciekawa teoria Hagi! Być może podświadomie Konami pamiętało o TEJ dziurze z SH4 i umieścili ją w SH4...a przecież ona też znika po pewnym czasie
Natomiast nie widzę powiązania z dziurami, o których wspomniał karolpiotr :razz:
Tylko, ze dziury w water prison zostaly stworzone, by pozbywac sie zwlok dzieci. Dziury w SH2 (historical society, wiezienie, grob) sa wytworem Jamesa/miasteczka.
Cytat:
mmm... ciekawa teoria Hagi! Być może podświadomie Konami pamiętało o TEJ dziurze z SH4 i umieścili ją w SH4...a przecież ona też znika po pewnym czasie
Jaki zwiazek ma dziura w pokoju w Ashfield z barem w Silent Hill? Taki, ze tu i tam wystepuje "dziura"? Gdyby komus umknelo, to w Heather na koncu SH3 rowniez skacze w mroczna czelusc na koncu gry. I tak, to tez nazywa sie "dziura".
Zmierzam do tego, ze preferuje zwiazki, ktore wydaja sie logiczne, a nie magiczne. Ale jak wolicie.
Cytat:
Natomiast nie widzę powiązania z dziurami, o których wspomniał karolpiotr
Miasteczko zwiabia do siebie grzesznikow i manifestuje brud ukryty gleboko w ich podswiadomosci - to wlasnie symbolizuja groby na drugim cmentarzu w SH2 (Angela, Ed, James i Walter). James nie widzi dziury w Neely's Bar, poniewaz nie jest przeznaczona dla niego - tak samo jak groby Angeli, Eda i Waltera, ktore oznaczaja wlasnie dziure. W skrocie tak to wygladaloby.
Logicznie to mnie nasuwa sie nastepujacy zwiazek: w SH2 jest mowa o dziurach i pozniej widze te dziury. Magiczne, czy raczej symboliczne powiazanie odnajduje pomiedzy dziurami w SH2, 3 i 4. W trzech grach wystepuja dziury, ale maja inne znaczenie. Co je laczy? Symbolika. Pewnie, ze mozna stworzyc jakas uniwersalna interpretacje symbolu "dziury" w SH, wystarczy zerknac do Lost Memories. Ale jesli w SH2 mowi sie o dziurze, to w pierwszej kolejnosci odnajduje zwiazek pomiedzy dizurami w SH2, a nie w SH4, ktory powstawal rok po Silent Hill 2, poczatkowo jako calkowicie inna gra.
James, podobnie jak reszta grzesznikow, widzi dziury prowadzace wglab jego mrocznej duszy.
Henry jest uwieziony w przekletym pokoju, z ktorego jedyna droga wysjcia jest dziura w scianie prowadzaca do swiata przypomianjacego rzeczywisty.
Zwiazek miedzy napisami w Neely's Bar a podroza Jamesa jest logiczny, podczas gdy zwiazek miedzy poszczegolnymi "dziurami" w serii jest symboliczny.
KP - mnie zaintrygował fakt, iż dziura w barze w SH2 i dziura w łazience Henry'ego w SH4 zniknęła, zasklepiła się. Podczas gdy dziury przez które skakał James (choćby w więzieniu) lub Heather (w drodze do Goda) chyba się nie zasklepiają (a przynajmniej nam nic o tym nie wiadomo). Poza tym te znikające dziury znajdowały się w płaszczyżnie wertykalnej, a dziury z więzienia i dziura Heather były ulokowane w płaszczyźnie horyzontalnej. Ten fakt też mógłby sugerować, iż to odmienny typ dziur.
Nie szukałem związku między dziurami jako takimi...Intrygowały mnie tylko ewentualne związki między znikającymi dziurami (w barze i w SH4).
W związku z tym ciągle uważam, iż Silent Team postanowił w ostatniej odsłonie nieco odświerzyć temat międzywymiarowych znikających dziur zaimplementowany po raz pierwszy właśnie w barze w SH2.
KP - mnie zaintrygował fakt, iż dziura w barze w SH2 i dziura w łazience Henry'ego w SH4 zniknęła, zasklepiła się.
"There was a hole here. It's gone now" - byla dziura, dziury nie ma. Po czym wnioskujesz, ze sie "zasklepila"? Jesli juz przez analogie do SH4, to wez pod uwage, ze w SH4 sa pozostalosci po owej dziurze. W Neely's Bar nic takiego nie ma. Dziura, o ktorej mowi wiadomosc na szybie, nie dotyczy Jamesa.
Cytat:
Podczas gdy dziury przez które skakał James (choćby w więzieniu) lub Heather (w drodze do Goda) chyba się nie zasklepiają (a przynajmniej nam nic o tym nie wiadomo). Poza tym te znikające dziury znajdowały się w płaszczyżnie wertykalnej, a dziury z więzienia i dziura Heather były ulokowane w płaszczyźnie horyzontalnej. Ten fakt też mógłby sugerować, iż to odmienny typ dziur.
Dziura w wiezieniu to przyklad pionowego korytarza - wiemy juz co ma w glowie poslanka Blochowiak.
Nie rozumiem czemu twierdzisz, ze dziura w Neely's Bar (ktorej zreszta nie ma) byla podobna do tej z SH4, a tu konkretnie, ze droga przez nia prowadzila poziomo. Nie wiemy tego, poniewaz tej dziury nie ma. Podejrzewam, ze przyjmujesz, ze dziura byla dokladnie w tym miejscu, co i napis informujacy o niej. Tylko, ze ten napis umieszczony jest na gazetach wiszacych na szybie.
Cytat:
Nie szukałem związku między dziurami jako takimi...Intrygowały mnie tylko ewentualne związki między znikającymi dziurami (w barze i w SH4).
W związku z tym ciągle uważam, iż Silent Team postanowił w ostatniej odsłonie nieco odświerzyć temat międzywymiarowych znikających dziur zaimplementowany po raz pierwszy właśnie w barze w SH2.
Nie bronie Ci tak uwazac. Tyle tylko, ze w SH2 nie ma "miedzywymiarowych dziur" jak w SH4. Jak napisalem w poprzednim poscie, zwiazek jest czysto symboliczny.
Jakieś powiązanie części 4 z 2? A może nie ma z czego robić szumu, bo to tylko bezsensowny napis jakiegoś małolata?
W ramach małego uściślenia, może już ktoś inny o tym pisał, wszystkie tego typu napisy (oba napisy w barze Nellego, list "letter and wrench" i list który znajdujemy razem z kluczem francuzem), pisał lekarz, teraz nasówa się pytanie, czy to ten sam lekarz który badał Mary, to było by trochę dziwne, zwarzywszy na to że lekaż (chyba) żyje.
No taaak^^.
Pouczająca dyskusja o dziurach poziomych i pionowych.
A teraz trochę bardziej rozsądnie:
Ta informacja w Neely's Bar napisana jest na gazetach, a gazety są na szybie. Szyba jest nieco strzaskana. Może po prostu ktoś zbił szybę, a właściciel baru kazał czasowo załatać ją gazetami?
No^^. To teraz zastanawiamy się dlaczego nas o tym informują^^.
A teraz na poważnie:
Oczywiście możnaby szukać symbolizmu, np. szyba oddziela dwa światy, które się widzą, ale są oddzielone (hm przesadziłem ^^'). Osobiście myślę jednak, że należy poszukać związków między informacją o braku dziury a późniejszym napisem (tym że James powinien umrzeć, żeby dotrzeć do Mary itd.).
Motyw dziur i wchodzenia do dziury moze tez symbolizowac podroz astralna zwlaszcza podczas snu (co jest dosyc bliskie temu co sie dzieje w SH4,szczegolnie w swietle slow ktore wypowiada Cynthia gdy pierwszy raz spotyka Henryego;).
Alessa zbytnio nie mogę się zgodzić, gdyż się trochę na tym znam - nie mogło być motywu astralnego (inny świat możliwy ale astralny nie) bo w SH jest zagrożenie życia aż zbyt duże, a wtakich momentach dusza wraca do ciała, bo istnienie ciała astralnego uzależnione jest od życia ciała fizycznego
_________________ "Anyway ?! what do you mean anyway ?!"
Hehe ^^ A gdyby spojrzeć na ten napis od zupełnie innej, bardziej metaforycznej strony i nie mieszać do wszystkiego ciemnych mocy? Nie chcę tutaj oczywiście negować poprzednich wniosków... każdy ma prawo do własnej interpretacji.
Zacznijmy od początku... twórca napisu - kimkolwiek by nie był... ^_^ stwierdza, że "była tu dziura, ale już jej NIE MA". Tak... zakrycie rozbitego okna gazetami niewątpliwie spowodowało jego natychmiastowe naprawienie, a co za tym idzie pozbyto się dziury.
Gdyby słowa te przyjąć za określenie postawy Jamesa przemierzającego SH na początku gry (jeszcze zanim zdał sobie sprawę co naprawdę stało się z Mary) czyż interpretacja nie byłaby dużo prostsza? ^^
Po zabiciu żony James tworzy swego rodzaju własną rzeczywistość. Uparcie twierdzi, że Mary zmarła 3 lata temu, podczas gdy to on udusił ją niespełna tydzień wcześniej przed przybyciem do miasta. Zakrycie dziury gazetami uparcie kojarzy mi się z zatuszowaniem czegoś... niewygodnej, ttrudnej do przyjęcia prawdy, która zawsze i tak pozostaje faktem.
Oczywiście można na to spojrzeć także z innej strony. Jak wiemy napis ten odnosić się może także do Historical Society... a dokładniej do faktu, iż zamknięcie budynku (podobnie jak w przypadku Jamesa) nie wystarczy aby zapomnieć / przemilczeć o tym co znajduje się wewnątrz.
Nie bronie Ci tak uwazac. Tyle tylko, ze w SH2 nie ma "miedzywymiarowych dziur" jak w SH4. Jak napisalem w poprzednim poscie, zwiazek jest czysto symboliczny.
Ja uważam że są, w przypadku kiedy james wraca do "odmienionego" szpitala, wtedy całe SH sie zmienia. Przynajmniej takie jest moje zdanie.
Co do Neely's bar mam dwie teorie- pierwszą podobną do KP, a drugą, nie mającą związku z żadnymi ciemnymi klimatami. Poprostu uważam że ten bar to była jedna wielka dziura "hole" i został zamknięty. A jakiś łobuz poprostu chciał pokazać, przyszłym nabywcom jak to sie kiedyś tam działo. Zwróćmy uwagę że w neely's bar, nie ma stolików, wszystko jest puste.
Raczej w drugiej części nie ma żadnych nawiązań do dziur, które pokazały się dopiero w części 4, wątpie rzeby panowie z Konami, myśleli z takim wyprzedzeniem, chociarz moge się mylić
Co do baru Neelego, karzda lokacja w grze ma mniejszy lub wiekszy związek z głównym bochaterem, więc James mógł już wcześniej być w tym barze. Poza tym, może nie chodzi tutaj o dziure w sęsie dziury w ziemi czy w ściane, ale o wypełnienie jakiejś pustki, w zdaniu "ther was a HOLE here, but it's gone now", słowo HOLE wyróżnia się od innych, tak jakby ich autor, chciał coś przez to powiedzieć, dać do myślenia...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum