Forum Silent Hill Page

Gry - Gry - Temat ogólny

AlaV - 2010-06-09, 16:50

Assassin's Creed 2? Grałam jakiś czas temu. Gra owszem, niezła, ale nie zachwyciła mnie. Grafika - rzeczywiście rewelacja, bardzo ładnie dopracowana, muzyka spoko, voice acting również, jest to połączenie RPGu, action, strategy (trochę), adventure. Gra ma jeden zasadniczy minus, który rąbie jak nie wiem: fabułaaa... :shock: Do pewnego momentu jest znośnie, ale nie zachwycająco, jednak od mniej więcej 3/4 gry staje się żałośnie patetyczna i kiczowata. Od tego momentu mniej więcej wkurzały mnie również questy. Także nie wiem, czy jest to na tyle dobra gra, żeby cię zachwycić.
kraken11 - 2010-06-09, 18:22

Jeśli lubisz gry, które dają sporo możliwości, to proponuję Fable II. Jest tego wszystkiego tak wiele, że gram w tę grę już tydzień i wielu rzeczy jeszcze nie ogarniam. Od kupowania straganów, sklepów, knajp, nawet zamków, mieszkań, wymiany mebli na dużo bardziej komfortowe i wynajmowanie ich za czynsz, który dowolnie możemy podnosić lub obniżać. Jeśli podniesiemy zbyt dużo, nasza reputacja zacznie spadać w danej osadzie, jeśli zaś obniżymy maksymalnie, tubylcy zaczną nas zagadywać, klaskać na nasz widok czy dawać prezenty. Można zarobić sporo złota najmując się do pracy u kowala, grając w gry hazardowe, biorąc udział w różnych zawodach strzeleckich czy w turniejach w Tyglu.
Naprawdę możliwości jest milion pięćset sto dziewięćset. Bohater zdobywa punkty doświadczenia w trzech kategoriach: siła (walki bronią białą, wytrzymałość, budowa ciała itp), umiejętność (style zwinne, celność, szybkość, strzelectwo) i wola (czary, magia zaklęcia). W tej kwestii jest sporo poziomów do rozbudowania, zależnie jakim chcemy być herosem. Nasz wygląd zewnętrzny też zmienia się zależnie od tego, w jakim kierunku idziemy. Urazy leczymy miksturami lub jedzeniem (stekami, befsztykami ,ciastami), których jeśli zjemy zbyt dużo - stajemy się grubi. Wtedy trzeba jeść kalafiory, po których znowu się chudnie. Interakcja z mieszkańcami Albionu, to też spory wachlarz możliwości. Mamy do dyspozycji koło gestów, za pomocą których wpływamy na opinię mieszkańców i na to, jak nas postrzegają. Mogą nas kochać, nienawidzić, bać się nas lub wyśmiewać. Gesty dzielą się na kategorie: towarzyskie, przerażające, frywolne, zabawne czy niegrzeczne. Każda z tych kategorii zawiera do wyboru kilka różnych gestów (można tańczyć, pierdzieć, bekać, wrzeszczeć, prężyć muskuły, wykonywać lubieżne ruchy biodrami, zapraszać do siebie na "bara-bara", wysyłać całusa, gwizdać i wiele wiele innych). Można być pogromcą złoczyńców, lub znaleźć odpowiednią lalunię, ostro przybajerować, zmieniając jej opinię na maksymalny plus, podarować drogi prezent, ochajtać się, założyć rodzinę, zrobić dziecko (jeśli idąc do wyrka z żoną w opcjach wybierzemy "seks bez zabezpieczenia").
To tylko 1 % wszystkich możliwości, jakie oferuje Fable II. Jest tego ogrom.
Gorąco polecam.

StuntmanMikeL - 2010-06-09, 19:40

Cóż, niezupełnie chodziło mi o aż takie rozbudowanie. xD Batman łączy w sobie kilka gatunków, które bardzo płynnie się ze sobą przeplatają, dzięki czemu gra nie przynudza nawet na chwilę, ale gatunki te można generalnie wrzucić do jednej szufladki pod nazwą "akcja". Wymienione przez Ciebie rzeczy mnie by prędzej zanudziły na śmierć, poza tym grałem w pierwszego Fable (nawet go kupiłem; nie wiem co mi strzeliło do łba) i ten cukierkowo-bajkowy klimat niespecjalnie do mnie trafił.

W każdym razie dzięki za sugestię. ;) Piwko leci.

kraken11 - 2010-06-09, 23:55

Szkoda. Mi akurat taki klimacik bardzo przypasił. W pierwszego Fable'a nie grałem, ale z tego, co się orientuję i co wyczytałem, to druga część jest zupełnie inna. Wcześniej próbowałem przejść właśnie Assassin's Creed II. Niby na pozór z Fable'm II ma sporo wspólnego (w kwestii gameplayu), ale jest dużo słabszy. Dla mnie oczywiście. Brak mu finezji i polotu. Wiadomo kwestia gustu. Koniec końców Assassina wymieniłem na Bioshock'a 2 nie doszedłszy nawet do połowy. Nie znalazłem w tej grze nic, co zachęciłoby mnie do ponownego jej odpalenia. Bio 2 czeka cierpliwie na półeczce, a ja tymczasem - borem lasem nie mogę oderwać się od Fable'a II.
Homik - 2010-06-10, 19:02

Sega zapowiedziała przeniesienie najpopularniejszych gier z Dreamcasta na Playstation Network i XBox Live. Na pierwszy rzut idą Crazy Taxi i Sonic Adventure. To teraz czekać na zapowiedź Shenmue.

http://kotaku.com/5560151...digital-content

Alex - 2010-06-10, 19:22

Wie ktoś może, gdzie powinno się zainstalować spolszczenie do pierwszego Deus Ex? Do folderu System? Bo tak zrobiłem i nie działa, a w googlach odpowiedzi nie ma, jak również na polskiej stronie gry. Wolę jeszcze grać ze spolszczeniami, bo nie chcę takiej sytuacji co z MGS. Tak więc jak ktoś wie - ślicznie proszę :puppyeyes:
Suavek - 2010-06-10, 19:34

W instrukcji nie ma opisu? W ogóle dziwne, bo myślałem, że spolszczenie jest już "wgrane", bez możliwości wyboru. Przynajmniej tak było w Invisible War, bo jedynkę mam w wydaniu angielskim.
Alex - 2010-06-10, 19:41

No właśnie, nie ma ani słowa o tym, gdzie zainstalować spolszczenie - jest tylko info o tym, kto je wykonał. "Instalator zainstaluje spolszczenie w wybranym folderze" i to wszystko. Nigdzie nie mogę żadnej pomocy znaleźć, więc odezwałem się tutaj.
Suavek - 2010-06-10, 20:32

Ale co, jest osobny instalator do spolszczenia? To nie masz przypadkiem wybrać folderu z grą przy podawaniu ścieżki aby wszelkie pliki same się podmieniły?

Btw. masz Antologie czy jakieś inne wydanie?

Alex - 2010-06-10, 20:49

Suavek napisał/a:
Ale co, jest osobny instalator do spolszczenia? To nie masz przypadkiem wybrać folderu z grą przy podawaniu ścieżki aby wszelkie pliki same się podmieniły?

Czy osobny instalator? Nie do końca rozumiem. Jeden plik ściągnąłem ze strony, który instaluje spolszczenie. Tak po prostu. Nic innego. A który folder mam z grą wybrać by podmieniły się pliki - nie mam pojęcia. Jak wspomniałem, zero jakiejkolwiek instrukcji, spol. instalowałem już z 4 razy i teraz grę zainstaluję jeszcze raz, bo dysk jest bez sensu spolszczeniami zapchany :X

Suavek napisał/a:
Btw. masz Antologie czy jakieś inne wydanie?

Na ekranie początkowym wyświetla się podajże "Game of the Year Edition". Może dlatego spolszczenie nie działa?

Suavek - 2010-06-10, 20:59

Powinienem w tym momencie przede wszystkim zapytać czy masz oryginał, ale nie będę już taki wredny i dyskretnie zasugeruję udanie się do pierwszego lepszego większego sklepu (Empik, Media Markt, Saturn itp.), przeszukanie półek z grami w poszukiwaniu Deus Ex Antologia, zapłacenie w kasie śmiesznej kwoty 12zł, powrót do domu i "delektowanie" się prawdziwą polską wersją językową, najprawdopodobniej nie wymagającą jakichkolwiek dodatkowych instalacji. A jeśli gry nie znajdziesz to praktycznie co drugi sklep internetowy ma antologię w swojej ofercie - jedynie odżałujesz parę złotych na wysyłce. Tak czy inaczej, będziesz miał trzy gry w jednym pudełku za śmieszne pieniądze.
Alex - 2010-06-10, 21:05

Suavek napisał/a:
Powinienem w tym momencie przede wszystkim zapytać czy masz oryginał

Wprawdzie nie ze sklepu, ale płytę mam oryginalną - dzisiaj w moim mieście były takie mini-targi, na których ludzie sprzedawali swoje różne niepotrzebne pierdoły. Kupiłem tam właśnie używanego Deus Exa za 25 zł, i choc używanego, to w stanie niemalże idealnym. Uznałem że się opłaca, zwłaszcza po tych waszych chwaleniach jej. Teraz popatrzałem na Allegro, gdzie Antylogia kosztuje 15 zł :cry:
Dobra, to mój osobisty fail. Jeszcze spróbuję coś zrobić, ostatecznie kupię tę Antologię.

Suavek - 2010-06-10, 21:13

No chyba, że tak. Jeśli to premierówka w wydaniu GOTY (DVD Box) to nie przepłaciłeś (aż tak). Sam mam taką edycję i dałem za nią więcej niż kosztuje antologia. No chyba, że to jakaś wersja z CD-Action - sama płyta - to wtedy gorzej ;>.

Tak czy inaczej, Antologia jest oficjalnie po polsku (wnioskuję, że to co ściągnąłeś to jakaś amatorszczyzna), tak więc skoro masz problemy z angielskim to może faktycznie lepiej nabyć antologię. Gry aż tak to nie zepsuje, gdyż wnioskując z opisu produktu tylko napisy są spolszczone, a dialogi zachowane.

Dla leniwych - http://www.sklep.cenega.p...product&nr=1052

Alex - 2010-06-10, 21:25

Suavek napisał/a:
No chyba, że tak. Jeśli to premierówka w wydaniu GOTY (DVD Box) to nie przepłaciłeś (aż tak). Sam mam taką edycję i dałem za nią więcej niż kosztuje antologia. No chyba, że to jakaś wersja z CD-Action - sama płyta - to wtedy gorzej ;>.

Mam samą płytę, bez opakowania. Nie potrafię powiedzieć jakie to wydanie, ale żadnego znaczka CD-Action nie widzę, to chyba dobrze xD

Suavek napisał/a:
Tak czy inaczej, Antologia jest oficjalnie po polsku (wnioskuję, że to co ściągnąłeś to jakaś amatorszczyzna)

Spolszczenie jest z tej strony. Widać, że ludzie dużo pracowali nad błędami i wersjami spolszczenia. Najwyraźniej ja coś źle robię, albo płyta do dupy.

Suavek napisał/a:
tak więc skoro masz problemy z angielskim to może faktycznie lepiej nabyć antologię. Gry aż tak to nie zepsuje, gdyż wnioskując z opisu produktu tylko napisy są spolszczone, a dialogi zachowane.

Jeśli fabuła i dialogi są takie, jak w MGS, to mogę mieć problemy :D Jeśli jednak są w języku bardziej potocznym, bez żadnych zaawansowanych słówek, to problemów mieć nie będę ;)

Suavek - 2010-06-10, 21:37

Alex napisał/a:
Mam samą płytę, bez opakowania.
To zdecydowanie przepłaciłeś.

Alex napisał/a:
Najwyraźniej ja coś źle robię, albo płyta do dupy.
Ty coś źle robisz.

Alex napisał/a:
Jeśli fabuła i dialogi są takie, jak w MGS, to mogę mieć problemy :D Jeśli jednak są w języku bardziej potocznym, bez żadnych zaawansowanych słówek, to problemów mieć nie będę ;)
Nie wiem na jakim poziomie jest Twój angielski, ale Deus Ex jest dość zawiły fabularnie i bogaty w słowo zarówno mówione jak i pisane. Tym samym aby w pełni docenić ukazaną historię może lepiej zaopatrz się dla pewności w polską edycję.
Alex - 2010-06-10, 21:42

I tym wesołym akcentem dziękuję za pomoc. Przepłaciłem za płytę, nie umiem nagrywać spolszczenia, zbyt słaby angielski na zrozumienie fabuły gry. Nie ma to jak świetnie zakończyć dzień :-]
StuntmanMikeL - 2010-06-16, 14:34

Głupim, że wcześniej nie wspomniałem o tym, ale widzę, że jeszcze nikt chyba się na to nie nadział, więc:
http://pclab.pl/news42065.html
Do 18 czerwca zostały dwa dni. Aż mnie skręca z ciekawości co się wydarzy, jeśli w ogóle cokolwiek ma się wydarzyć. Pewnie gówno za przeproszeniem się stanie, ale wyobraźcie sobie - po tym jak wszyscy stracili już nadzieję na to, ze ta gra kiedykolwiek ujrzy światło dzienne, jak diabeł z pudełka wyskakuje Duke Nukem Forever na Steamie. Do byłby szok dosłownie, trik marketingowy lepszy niż sama gra. Taka zagrywka uratowała by nowego Duke'a przed totalnym zjechaniem przez prasę gamingową, która ostrzyła sobie na nią zęby odkąd w zeszłym roku pojawiły się na jej temat jakieś obiecujące newsy (które niestety jak wiadomo okazały się być fałszywe).

Fantazjuję chyba za bardzo... No cóż, pomarzyć sobie nikomu krzywdy jeszcze nie zrobiło. xD

Suavek - 2010-06-16, 15:11

Duke jest niestety z góry skazany na porażkę, nawet jeśli zostanie wydany. Niestety, ale po takich zagrywkach i 13 latach "produkcji" wszyscy będą oczekiwali rewelacji i objawienia w czymś, co z założenia powinno być odmóżdżającym shooterem z poczuciem humoru. Filmy zaprezentowane po "anulowaniu" Duke'a może nie powalały graficznie, ale wyglądały całkiem zabawnie, nawet jeśli staroświecko. Niezależnie od tego jaka będzie ocena mediów i graczy, ja mimo wszystko nadal mam nadzieję, że Duke Forever kiedyś zostanie wydany i zapewni w zabawę na miarę genialnego 3D.

StuntmanMikeL - 2010-06-16, 15:28

Właśnie o to chodzi. Nikt już teraz nie przyjąłby tej gry z otwartymi ramionami, jeśli na sam widok okładki nie wywoływała by masowej histerii na miarę koncertu Michaela Jacksona, z czasów kiedy jeszcze nie do końca wyblakł dosłownie i w przenośni. Dlatego myślę, że takie totalne zaskoczenie, tzn. wydanie gry bez żadnych wcześniejszych zapowiedzi, z wszelkimi nadziejami dawno zakopanymi 3 metry pod ziemią, chociaż trochę by odwróciło uwagę graczy od tego, że gra jednak nie jest takim Świętym Graalem, jakim być powinna (analogia do powyższego screena całkiem przypadkowa xD ).
Zaratul - 2010-06-18, 18:23

http://store.steampowered.com/sale/ea_week
Mirrors Edge za 3,75 i Dead Space za 9,99 euro na Steamie przez ten tydzień.

Suavek - 2010-06-18, 19:41

A to Dead Space przypadkiem nie kosztuje ~25zł w wydaniu pudełkowym?
Zaratul - 2010-06-18, 19:55

Suavek napisał/a:
A to Dead Space przypadkiem nie kosztuje ~25zł w wydaniu pudełkowym?

Trudne pytania zadajesz na wieczór. :D Tak serio to nie wiem.Zobaczyłem dobrą promocję na Steamie(zwłaszcza Mirrors Edge)to poinformowałem o niej. :)

http://www.gram.pl/sk0_9Q...ce_Classic.html

44 zł kosztuje czyli wychodzi w sumie taniej na Steamie bo na Gram.pl jeszcze koszt przesyłki dochodzi.

Suavek - 2010-06-18, 20:35

http://www.ultima.pl/Dead_Space_PL/i6196/

Na Allegro już od ~18zł zdaje się, bez wysyłki.

Ja ogólnie nie mam zaufania do cyfrowej dystrybucji, dlatego czasem wolę dopłacić i mieć pudełkową ;>.

Suavek - 2010-06-19, 19:42

Dziś na Steamie Mass Effect 1 za niecałe 4 Euro. Link ten sam co dał Zaratul.

A przy okazji: http://www.gram.pl/news_8..._20_godzin.html - fap fap fap fap

Wendigo - 2010-06-23, 22:29

http://www.youtube.com/watch?v=RZf-0cZ7xfY

Transformers: War for Cybertron

Wygląda jak super efektowny Exteel:] Oceny zbiera wysokie. Muszę w to zagrać:D Podobno poprzednie gry o transformersach to badziewia, warto w nie pograć?