Forum Silent Hill Page

Gry - Gry - Temat ogólny

Zamykający - 2008-05-05, 13:55

A propos fizyki, użyli nareszcie Ragdoll Psychics do ścierw?
Plazior - 2008-05-05, 18:49

Zamykający napisał/a:
użyli nareszcie Ragdoll Psychics do ścierw?

Lepszej w zyciu nie widzialem. <grawgta4>

bloo - 2008-05-05, 23:27

Mr_Zombie - 2008-05-05, 23:34

Zamykający napisał/a:
A propos fizyki, użyli nareszcie Ragdoll Psychics do ścierw?

To nie gówniany ragdoll... to Euphoria ;)
Filmik prezentujący różnice pomiędzy ragdoll'em, a euphorią:
http://www.gametrailers.com/player/33271.html

Plazior - 2008-05-05, 23:36

Obojetnie co to jest, jak sie nazywa jest zajebiste :razz:
Kilroy - 2008-05-06, 06:03

A ja muszę w końcu konsolę kupić, żeby w gta pograć ;| Wszyscy się tak zachwycają, a ja nawet nie wiem o co chodzi.
Btw. PS3 czy X pudło kupić bo mam dylemat?

Anonymous - 2008-05-06, 14:29

Wg mnie ps3 sam posiadak takowe i jest swietne ale znajac zycie pewnie wezmiesz xboxa wkoncu mozna odpalac piraty :) jak wiekszosc uzytkownikow xboxa w Polsce :)
_Music - 2008-05-06, 15:00

Kilroy napisał/a:
A ja muszę w końcu konsolę kupić, żeby w gta pograć ;| Wszyscy się tak zachwycają, a ja nawet nie wiem o co chodzi.
Btw. PS3 czy X pudło kupić bo mam dylemat?

Patrz na rodzaj gierek jakie są/będą na oba systemy.

Dla mnie wybór jest jasny- PS3, ponieważ na tym będą dalsze gierki z serii Shin Megami Tensei.

Zaratul - 2008-05-07, 18:58

http://www.shacknews.com/onearticle.x/52560

Mike-L ten news powinien cię zainteresować. ;)
Robią Dooma czwóreczkę.

Bersek - 2008-05-07, 19:07

Mike-L napisał/a:
Niemożność trzymania latarki i broni jednocześnie w Doomie 3 było jedną z najbardziej wnerwiających rzeczy w tej grze.

Sorry za offtop ale nie mogłem tego nie skomentować.
Najbardziej wnerwiające? Człowieku zagraj w tą grę normalnie (tzn. bez modów) a potem odpal z tymi głupimi modami na latarkę - zobaczysz jak to psuje klimat tej gry. Moim zdaniem to rozwiązanie jest genialne choćby dlatego co już wcześniej napisałem. Buduje klimat zaczucia i bezradności jak cholera!

No nie wiem...mnie bardziej ten "patent" denerwuje i nie czuję się zaszczuty, a poirytowany. Jak dla mnie beznadziejne rozwiązanie, ale jakoś to przeżyję bo modów nie chce mi się ściągać :razz:
PS.Gram dopiero od jakiejś godziny więc może z czasem się przyzwyczaję...w co wątpię.

Anonymous - 2008-05-07, 21:20

Ja przeszedlem dooma bez modow. Denerwuje Cie dlatego iz w innych grach masz latarke wraz z bronia. :) Mnie sie podobalo wchodzisz do pokoju sprawdzasz latarka wszystko i lecisz dalej ;)
_Music - 2008-05-07, 21:47

Cytat:
Ja przeszedlem dooma bez modow. Denerwuje Cie dlatego iz w innych grach masz latarke wraz z bronia.

Jak można było wprowadzić tak spaczony pomysł?
Dobrze że dla dodatkowego utrudnienia nie możemy poruszać się tylko w lewo np.

Kupiłem dziś Killer7 za 50zł w empiku- hunting!!!! :grin:

Zaratul - 2008-05-07, 21:58

_Music napisał/a:
Jak można było wprowadzić tak spaczony pomysł?
Dobrze że dla dodatkowego utrudnienia nie możemy poruszać się tylko w lewo np.

To jeszcze nic.Gram ostatnio w Half life`fowego moda Get a Life i tam jest jeszcze lepszy numer z latarką.
Jest w tym modzie specjalny klawisz który zmienia ci broń na latarkę tak jak w Doomie 3....tylko że ten klawisz nie zmienia ci latarki z powrotem na broń.
Jeśli dodamy do tego że latarkę dopiero da się włączyć po chwili zmiany na nią,szybko kończące się baterie które wolno się ładują to otrzymujemy rozwiązanie przez które można dostać białej gorączki.

Cytat:
Kupiłem dziś Killer7 za 50zł w empiku- hunting!!!! :grin:

Ciekawi mnie ta gra,słyszałem że jest bardzo oryginalna.
Czy jak w nią dłużej pograsz napiszesz swoje wrażenia z gry?
Chciałbym się coś o niej więcej dowiedzieć przed jej kupnem.

_Music - 2008-05-08, 21:42

Cytat:
Ciekawi mnie ta gra,słyszałem że jest bardzo oryginalna.
Czy jak w nią dłużej pograsz napiszesz swoje wrażenia z gry?
Chciałbym się coś o niej więcej dowiedzieć przed jej kupnem.

Dziś skończyłem Personę3, więc na weekendzie zapewne zacznę killera- a opiszę :]
O samej personie też napiszę, bo teraz może brzmieć nieobiektywnie trochę.

StuntmanMikeL - 2008-05-09, 17:25

Tak, wiem nie ominęła mnie wieść o nowym Doomie. Gnębią mnie tylko dwie rzeczy. Primo: pewnie znowusz potrwa 3 lata od premiery nim będę mógł w to to zagrać bo wymagania sprzętowe zniszczą mój światopogląd (whatever). Duo: dobrze chociaż, że samo id robi nowego Dooma, bo po Quake'u 4 stwierdzam, że sequele gier id powinno robić TYLKO id (wyjątkiem jest tu RTCW, ale ta gra byla naprawdę nowatorska i pamiętamy ją do dzisiaj). Quake 4 mimo, że nie był zły to jednak do poprzedników mu daleko (ba! Momentami nawet nużył!) - porażka. Oby tylko Carmack i s-ka nie zmienili zdania i znów nie przekazali projektu Raven Soft. (jak dla mnie to ta firma developerska, mimo, że mieli ciekawe pomysły to czasy świetności mają za sobą - grając w np. Quake 4 miałem nieodparte wrażenie, że "gdzieś to już widziałem").

Co do latarki w D3 - chyba tylko ja jestem taki freak, że mi się ten patent podoba xD . No nic, każdy lubi co innego. Tylko proszę nie jedźcie dalej biednemu Doomowi bo ja na prawdę lubię tą grę:).

_Music - 2008-05-10, 18:52

Cytat z forka GO:

P3 skończona 2 dni temu.
Piszę teraz, by w miarę obiektywnie się wypowiedzieć.

Ogólnie rzecz biorąc genialna gierka- może tu wychodzić moje fanboy'stwo dla serii Shin Megami Tensei, ale trudno. Tak dobrze w nic mi się nie grało od czasów Chrono Triggera. Zjada też wszelkie FF pod każdym względem (no- poza systemem walki obecnym w FF XII, ale to już inne podejście do tematu).

IMO dla jrpg'a (i każdego crpg'a) najważniejsze są: fabuła, klimat, postacie i mechanika.
Wszystkie te czynniki są świetnie zrealizowane- fabuła wciąga i nie pozwala się oderwać, klimat jest boski (nie dla każdego jednak- ale taka specyfika serii SMT), postacie jedne z najlepszych jakie zostały stworzone na potrzeby gry (nawet jeśli ktoś był obojętny z początku, wraz z rozwojem postaci i nasz stosunek się zmienia), a mechanika solidna.

Podział na życie codzienne za dnia, a tartarus w nocy sprawdza się b. dobrze- jest syndrom "jeszcze tylko jeden dzień w szkole i odkładam pada", bądź "jeszcze jedno piętro tylko". System walki jak najbardzije udany, wymagający żonglowania personami.

Mogę się przyczepić że za łatwo trochę było- nie wynika to z faktu, że walki są proste- co to to nie. Co sprawiało że każda walka w np. Digtal Devil Saga mogła być dla nas ostatnią? Inicjatywa przeciwnika- jeśli to on rozpoczął starcie, to używając naszych słabosci mógł łatwo zmieść drużynę w dwie rundy, nie dając nam nawet szansy na kontratak.
W P3 jest łatwiej z tego powodu, że to my najczęściej mamy inicjatywę na początku walki- jeśli uważnie się eksploruje Tartarus, to trudno nas zaskoczyć. Także fakt że nie ma randomowych starć wpływa na liczbę walk, która jest odpowiednio mniejsza i nie meczy.
To raz.
Dwa- lubie power levelować, więc walki tym bardziej były łatwe. Nie tyczy się walk z subbossami jednak.
Trzy- W pewnym momencie mamy dostęp do dodatkowego labiryntu, gdzie doświadczenie leci w górę jak szalone. Gdyby nie ono, walczyłbym z ostatnim bossem w okolicach lvl 73-74 i byłaby to ciężka przeprawa. Tymczasem miałem lvl 91- druzyna była wręcz nietykalna.
Swoją drogą nie pamiętam żadnej innej gry z tej serii, by można było tak szyko dojść do praktycznie max lvlu.

Całość zajęła mi ok. 80h- i nie żałuję ani jednej. Mam nadzieję że Fes zostanie u nas wydany, bo hard mode wygląda obiecująco.

Oprawa A/V b. dobra- grafika może nie jest najwyższych lotów, za to wszelkie arty postaci czy person, to małe dzieła sztuki. Muzyka świetna- idealnie podkreśla to co ma podkreślać, a aktualnie hula na okrągło w odtwarzaczu.

Warto było czekać i zachęcam każdego by dał tej gierce szansę- dla mnie jest to perła w koronie. Czekam z niererpliwością na P4 i mam nadzieję że doczekam się Pal'u.
Nie chcę wystawiać żadnych ocen, ale byłaby to po prostu maksymalna nota.

R4Zi3L - 2008-05-10, 20:41

Ja niestety Persony 1 nie przeszedłem ze względu na poziom trudnosci... cholernie wysoki... do tego męczyły mnie randomowe walki w tych FPPowych dungeonach... klimat i muzyka całkiem fajne... ale postacie, swiat i fabuła taka sobie dla mnie...
Suavek - 2008-05-11, 12:09

Z sąsiedniego tematu:

Garrett napisał/a:
PS2 (...) Burnout Dominator
Przerzuć ten tytuł do listy z PSP. W porównaniu do Revenge i Takedown, Dominator jest najsłabszą odsłoną serii w moich oczach. Grafika nie jest jakaś cudowna a gameplay potrafi podirytować. Na PSP dostajemy dosłownie to samo tyle, że w nieco gorszej oprawie (po prostu słabsze tekstury, żadnych cięć) a przyznać muszę, że grało mi się o wiele przyjemniej w przenośną wersję niż stacjonarną.
Garrett napisał/a:
Metal Slug
Prawdę mówiąc nie wiem skąd tyle zachwytu. Owszem, gierka bawi i jest efektowna ale nie do tego stopnia, że chciałbym ją przechodzić w kółko. Pograłem trochę w Metal Slug Anthology na PS2 i biorąc pod uwagę poziom trudności pod koniec każdej części grałem już aby mieć to po prostu za sobą. Aby to przejść na ograniczonych żetonach to trzeba mieć nieludzkie zdolności manualne oraz wykute w pamięci wszystkie levele. Dobry tytuł z drugiej strony do co-opa, ale też nie na długo.
Garrett - 2008-05-11, 12:22

Cytat:
Przerzuć ten tytuł do listy z PSP. W porównaniu do Revenge i Takedown, Dominator jest najsłabszą odsłoną serii w moich oczach. Grafika nie jest jakaś cudowna a gameplay potrafi podirytować. Na PSP dostajemy dosłownie to samo tyle, że w nieco gorszej oprawie (po prostu słabsze tekstury, żadnych cięć) a przyznać muszę, że grało mi się o wiele przyjemniej w przenośną wersję niż stacjonarną.

Mi tam bardziej się podoba od takiego Revenge'a. W Revenge jedynym zadaniem jest trzymanie się trasy bo kosi się wszystkie samochody w które się trafi (nie licząc dzwona pod prąd ale to wystarczy nie jechać pod prąd :P ). Na PSP wyścigi mi nie leżą po prostu. Nie mam pojęcia dlaczego ale wyścigi akceptuje tylko na stacjonarne konsole (i PCty).

Cytat:
Prawdę mówiąc nie wiem skąd tyle zachwytu. Owszem, gierka bawi i jest efektowna ale nie do tego stopnia, że chciałbym ją przechodzić w kółko. Pograłem trochę w Metal Slug Anthology na PS2 i biorąc pod uwagę poziom trudności pod koniec każdej części grałem już aby mieć to po prostu za sobą. Aby to przejść na ograniczonych żetonach to trzeba mieć nieludzkie zdolności manualne oraz wykute w pamięci wszystkie levele. Dobry tytuł z drugiej strony do co-opa, ale też nie na długo.

Każdy ma swoją opinię. Ja tam uwielbiam te serię za czysty fun który daje. Dla mnie ma oldschoolowy feeling i naprawdę miło mi się w to gra. Nikt Ci nie każe grać na ograniczonych żetonach (choć mnie się udało przejść MSX ginąc tylko 2 razy :D ). IMO Ninja Gaiden jest dużo trudniejsze (ostatnie akt zawsze mnie doprowadzają do szewskiej pasji) :P .

bloo - 2008-05-11, 13:26

Anonymous - 2008-05-11, 13:38

Równiez dołączam się do grona wyznawców metal sluga w 2ce potrafię bez straty życia przejść trzy, cztery plansze :D . Z reguły ostatni bossowie są na kilka żetonów. Ale fakt, w późniejszych odsłonach poziom trudności idze w górę na maksa. Z drugiej strony dostajemy nowe bronie, pojazdy... W 3D nie grałem, ale słyszałem, że nizła kupa.
Zaratul - 2008-05-11, 16:16

http://www.wrzuta.pl/pliki/ayYc8PAWji/gry_na_snesa

Zuploadowałem na wrzutę mój katalog z grami na snesa dla Piramid Head`a.
Jest ich około 80 m.in Final fantasy,Chrono trigger i Lufia.
Pomyślałem że jak już są na wrzucie to niech reszta forum też niech je ściągnie. :)

Garrett - 2008-05-11, 16:22

Chrono Trigger RULES! Ja mam w swoim trochę mniej, więc sprawdze co tam jeszcze masz :) Dzięki
Devinitum - 2008-05-11, 18:04

Grał ktoś w Twisted Metal? Kiedyś grałem w Vigilante 8: Second Offense i w Star Wars: Demolition na PSX i stęskniłem się za tymi samochodowymi rozwałkami. A że Vigilante przeminęło wraz z erą panowania szaraka, to chyba pozostaje mi zdobyć podobną grę na PS2. No więc czy ktoś poleca Twisted Metal? Propozycje innych, podobnych gier na PS2 również mile widziane. :)
_Music - 2008-05-11, 18:09

Twisted Metal zawsze był rozrywkowy- ja się zagrywałem w drugą część w multi i wspominam to milutko.
Jak najbardziej polecam, szczególnie wlaśnie drugą część i black.