Ghaand - 2010-12-20, 21:41 Tobie się nie wydaje - tak po prostu jest. Za dużo hucznych reklam, przedwczesne dekoracje świąteczne w sklepach (w "głównym centrum handlowym" mojego miasta choinka była już bodajże 2 dni po Halloween!), wieczna męczarnia z wielkimi przygotowaniami. I wszystko po to, aby się znowu kłócić (bardzo płytka wypowiedź, zdaję sobie z tego sprawę).
pytanie z kategorii dokonywanie wyborów:
Jeżeli stary człowiek - który ze względu na swój wiek nie zdaje sobie do końca sprawy, co robi i co się wokół niego dzieje - potrzebuje śrubki, która jest mu potrzebna do naprawienia jakiegoś urządzenia. Śrubkę znajduje w torach kolejowych, a jakiś czas później ma miejsce katastrofa spowodowana właśnie obluzowaniem torów z powodu braku tej śrubki. Giną wszyscy pasażerowie pociągu. Starca aresztuje policja, za chwilę będzie proces. Pytanie - czy ten człowiek zasługuje na karę śmierci?
bełkotliwe, ale chyba aż tak niezrozumiałe nie jest, nie?LaMuertePL - 2010-12-20, 22:02 Zależy od tego jak stary jest, bo jeśli ma przed sobą 2,3 lata życia to nie ma różnicy dla niego, gdyż na karę śmierci i tak się czeka i tak, więc nie ma różnicy czy fiknie na zawał czy na krześle. Jeżeli jednak ma przed sobą 30 lat życia to kara śmierci, gdyż stary człowiek to z reguły mądry człowiek i będzie wiedział, że to jego wina, więc, żeby go nie zadręczać pójdźmy mu na rękę i dajmy mu krzesło.
Czy uważasz, że składanie życzeń wyłącznie z przyzwoitości(czyli nieszczerych) to chamstwo ? Odpowiedź uzasadnij.Suavek - 2010-12-21, 09:16
LaMuertePL napisał/a:
Czy uważasz, że składanie życzeń wyłącznie z przyzwoitości(czyli nieszczerych) to chamstwo ? Odpowiedź uzasadnij.
Chamstwo nie. Może dziwnie to zabrzmi, ale wiele zależy od tego w jakiej formie te życzenia są składane. Jeśli ktoś grzecznościowo powie np. na do widzenia "Wesołych świąt", to nawet jeśli nie ma w tym szczerości, należy to traktować jako grzeczność, tak samo jak "Dzień dobry" na przywitanie i temu podobne. A czy życzenia są szczere? Tak jak do ludzi podchodzę ogólnie z dystansem, tak nie uważam, aby życzyli nam złego. Bo chyba każdy by chciał, aby wszystkim dobrze się wiodło całe życie. A jeśli ktoś żeruje na cudzym nieszczęściu, lub życzy komuś źle, choćby w myślach, to jest po prostu debilem nie godnym mojej znajomości, mówiąc delikatnie.
I chyba w tym też tkwi problem - ludzie nie mają złych intencji. Są po prostu głupawi . Osobiście znieść nie mogę życzeń wysyłanych w formie wierszyków/formułek poprzez SMSa. Nigdy na takie nie odpowiadam, lub też ograniczam się do prostego "wzajemnie", gdyż nawet jeśli złych intencji w tym nie było, to szczerości w takim tekściku jest naprawdę znikoma ilość. Już wolę, aby ktoś mi złożył koślawe życzenia, które przynajmniej będę wiedział, że pochodzą bezpośrednio od danej osoby, aniżeli zostały znalezione w 5 sekund na google jako gotowiec.
Chciałem podjąć jeszcze jedną kwestię, wobec której mam dość specyficzne podejście, ale tak właściwe przekształcę je na dość pokrewne pytanie:
Czy i dlaczego składasz życzenia ludziom na forach internetowych i portalach społecznościowych, nawet jeśli ledwo ich znasz? Czy gdyby nie przypominajka w profilu, to pamiętał(a)byś datę np. urodzin danej osoby?Plazior - 2010-12-21, 10:02 Odp: Nie, nie zawsze. Składam tym których choć trochę znam. Nawet jeśli tylko przez kabel. Np. Miho. Już jakąś tam więź (czy jest to komentowanie martwych płodów czy innych rzeczy) nawiązałem, dlatego te życzenia składam, i sam piszę. Wysiłek to prawię żaden dla mnie, a uśmiech na buzi osoby czytającej gdzieś tam po drugiej strony monitora dla mnie bez cenny. Ale gdyby nie przypominajka to bym nie pamiętał daty urodzin, bo daty nie znałem, bo Miho o nią nie pytałem. Natomiast nie składam życzeń tym których mam w dupie, i mało mnie interesuje fakt że mają urodziny. (wyjątkiem były by jakieś niezbędne odwiedziny, wtedy bym złożył z grzecznośći) np. Jakaś tam dziewczyna co siedzi 3 ławki dalej na lekcjach matematyki, jakaś tam osoba którą widziałem raz w życiu na oczy zamieniłem jedno zdanie i mam na FaceBooku w znajomych czy jakiś tam użytkownik na forum z którym nawet nie zamieniłem słowa. Tym osobą nie składam życzeń.
Suavek napisał/a:
Osobiście znieść nie mogę życzeń wysyłanych w formie wierszyków/formułek poprzez SMSa. Nigdy na takie nie odpowiadam, lub też ograniczam się do prostego "wzajemnie", gdyż nawet jeśli złych intencji w tym nie było, to szczerości w takim tekściku jest naprawdę znikoma ilość. Już wolę, aby ktoś mi złożył koślawe życzenia, które przynajmniej będę wiedział, że pochodzą bezpośrednio od danej osoby, aniżeli zostały znalezione w 5 sekund na google jako gotowiec.
Już ten temat na forum poruszałem w wyżywajce. Ja również nie znoszę tego, i doprowadza mnie do stanu zdumnienia, że osoba która Ci nie jedno krotnie mówi żeś "najlepszy przyjaciel" potrafi Ci perfidnie wysłać jakiś tam marny tekst z gugle jako życzenia świąteczne bądź urodzinowe. To moim zdaniem pokazuje brak szacunku do osoby, że osobie składającej jest szkoda poświęcić te 50 sekund na napisanie własnych i szczerych życzeń. Ja zawsze piszę życzenia, dodając jakiś tam miły akcent, jeśli ktoś się interesuje i pasjonuje muzyką to życzę mu udanych koncertów i sukcesów.
Suavek napisał/a:
aby (ludzie) życzyli nam złego. Bo chyba każdy by chciał, aby wszystkim dobrze się wiodło całe życie. A jeśli ktoś żeruje na cudzym nieszczęściu, lub życzy komuś źle, choćby w myślach, to jest po prostu debilem nie godnym mojej znajomości, mówiąc delikatnie.
Suavek napisał/a:
@R4Zi3L, Pirać sobie dalej. Mam tylko nadzieję, że z takim podejściem kiedyś się na tym przejedziesz ;>.
Złote.
Pyt: Lubisz święta?Suavek - 2010-12-21, 10:16
Plazior napisał/a:
Suavek napisał/a:
aby (ludzie) życzyli nam złego. Bo chyba każdy by chciał, aby wszystkim dobrze się wiodło całe życie. A jeśli ktoś żeruje na cudzym nieszczęściu, lub życzy komuś źle, choćby w myślach, to jest po prostu debilem nie godnym mojej znajomości, mówiąc delikatnie.
Suavek napisał/a:
@R4Zi3L, Pirać sobie dalej. Mam tylko nadzieję, że z takim podejściem kiedyś się na tym przejedziesz ;>.
Złote.
Piractwa nie toleruję . Szczególnie jego propagowania. Jeśli ktoś nie postępuje zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami, to powinien ponieść tego konsekwencje - w każdej dziedzinie życia. Na tej samej zasadzie, jeśli ktoś popełni poważne przestępstwo karalne, to raczej nie sposób go usprawiedliwiać i życzyć wszystkiego dobrego, tylko pragnie się, aby poniósł karę za swe czyny, czyż nie? To nie to samo co "zgiń i przepadnij bo cię nie lubię".
Cytat:
Pyt: Lubisz święta?
Nienawidzę.
Z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciach - tak/nie i dlaczego?StuntmanMikeL - 2010-12-21, 13:56 Zależy jaką masz rodzinę. W przypadku swojej mógłbym powiedzieć powyższe przysłowie, a na dokładkę dorzucić parę epitetów. Jednak skłamałbym mówiąc, że wina nie leży także i po mojej stronie. Prawda jest taka, że o relacje z rodziną trzeba dbać (co tyczy się każdego jej członka), bo nigdy nie wiadomo co nas w życiu spotka, a kiedy znajdziesz się pod nawozem, pozostają Ci tylko krewni. Niestety rzadko kiedy jesteśmy w stanie przemóc własna dumę, żeby pierwszemu wyciągnąć rękę.
Jak myślisz, czemu w dzisiejszych czasach ludzie nawet w wieku 30 lat nawet nie planują zakładać rodziny?Kwiatek1993 - 2010-12-21, 18:36 Być może mają inne priorytety w życiu, rodzina do szczęścia nie jest im potrzebna, może są bezpłodni, a być może już kiedyś mieli rodzinę i mają złe wspomnienia, powodów jest tyle ile jest ludzi na świecie.
A mówiąc ogólnikowo nie wpływa to dobrze na gospodarkę Polski. Jest coraz mniej ludzi "zdatnych do pracy" przypadających na emeryta i dziadki będą musieli zaciskać pasa w przyszłości. (prawdopodobnie naszych rodziców to czeka jako przyszłych emerytów )
Co by nie było, ja rodzinę jak najbardziej zamierzam mieć, chociaż ostatnio pani wychowawczyni mi powiedziała po tym jak powiedziałem, że jak byłem mały to miałem przepuklinę pachwinową ( nosiłem wielkie krzesła jako 2latek <paker> xD )
i mnie pani nastraszyła, że to powoduje bezpłodność, chociaż w to nie wierzę. Ale wracając do meritum sprawy, dzieci jak najbardziej chcę mieć i to przynajmniej dwoje ..
Czy szukając dziewczyny/chłopaka kierujecie się tym, że ktoś jest do Was podobny pod względem charakteru czy na odwrót, szukacie przeciwieństwa ?
A być może jak wam się ktoś spodoba nie zważacie na to i dajecie się ponieść uczuciom ?LaMuertePL - 2010-12-21, 19:37 Jak mi się ktoś spodoba to i tak przechodzę o obojętnie(przypominam - Love kills slowly).
Jak myślisz, dlaczego/po co Mickiewicz pisał swoje idiotyczne wiersze ?Kwiatek1993 - 2010-12-21, 19:41 By wyrażać swoje myśli, przemyślenia, światopogląd i by zyskać sławę.
Czemu niektórzy ludzie nie znając czegoś do końca, z góry oceniają to ?
(analogicznie do poprzedniego pytania ... :roll: )LaMuertePL - 2010-12-21, 20:45 Bo jest to idiotyczne? (Jak można pisać wiersz o jakichś pieprzonych meczetach? Jak można pisać wiersz o łące? Jak można pisać wiersz o dupie? Chociaż nie, o dupie to i ja bym napisał. Po prostu nie rozumiem jego twórczości wierszy. Książka to rozumiem, ma jakiś sens, zapewnić komuś rozrywkę np., ale pisać wiersz o kuźwa turkach? Naćpali się wszyscy, popisali jakieś głupoty i mam się teraz tego uczyć? Bo co? Bo tak się komuś spodobało? To tak samo jakbym musiał się uczyć tekstów Ważki G.)
Kościół - głosi prawdę czy tylko zarabia na naiwnych ludziach?PiK - 2010-12-21, 21:15
LaMuertePL napisał/a:
Bo jest to idiotyczne? (Jak można pisać wiersz o jakichś pieprzonych meczetach? Jak można pisać wiersz o łące? Jak można pisać wiersz o dupie? Chociaż nie, o dupie to i ja bym napisał. Po prostu nie rozumiem jego twórczości wierszy. Książka to rozumiem, ma jakiś sens, zapewnić komuś rozrywkę np., ale pisać wiersz o kuźwa turkach? Naćpali się wszyscy, popisali jakieś głupoty i mam się teraz tego uczyć? Bo co? Bo tak się komuś spodobało? To tak samo jakbym musiał się uczyć tekstów Ważki G.)
Zapewne piszesz te bzdury z racji wieku i być może nieokreślonej jeszcze wrażliwości na sztukę... Mickiewicza lubić nie trzeba. Sam miałem opory w przyswajaniu wymienionych przez Ciebie Sonetów, kiedy "przerabiałem" to w szkole. Ale ja widzę, że Ty pijesz ogólnie do poezji. Można poezją się nie interesować, ale nie uprawnia to do bycia takim ignorantem. Wiersz można napisać o wszystkim. Sonety Krymskie są akurat wyrazem fascynacji Mickiewicza kulturą wschodu i orientalną scenerią krajów arabskich.
Podstawowym problemem takiego podejścia jak Twoje, jest sposób w jaki uczą poezji w szkołach. Co jak co, ale Gombrowicz miał rację.
Odpowiedź na Twoje pytanie zostawiam innym, bo wg mnie nie da się jednoznacznie na nie odpowiedzieć, a nie mam czasu i ochoty na dłuższy wywód ;]Plazior - 2010-12-21, 21:18
LaMuertePL napisał/a:
Bo jest to idiotyczne?
Opinia.
LaMuertePL napisał/a:
nie rozumiem jego twórczości wierszy.
Twoja wiarygodność została utracona. Ja osobiście lubię wierszę czytać, o wszystkim, a wszystkim lubię też pisać. Hell, nawet napisałem wiersz jak ptasie gówno spływa po szybie. Oczywiście z ukrytym przesłaniem, i jak najbardziej starałem się stylistycznie. Proszę mi tu nie obrażać poezji
Odp: Kościół jest do dupy i od3,14erdala cyrki. Jeszcze najwidoczniej akceptuje pedofilię.
Pytanie: Czy uważasz że życie ma sens? Jeśli tak to jaki on według Ciebie jest.Kwiatek1993 - 2010-12-21, 21:35 Młody jest, jeszcze się nauczy :]
Dla mnie życie ma sens, by znaleźć sens i go wypełnić, by jakoś Ziemia odczuła twój pożytek z tego sensu. Dla mnie życie to też taka wielka jedna lekcja. Potem umieram i odradzam się od nowa bym tego czego się nie nauczył, douczył się w kolejnym życiu ( teoria Reinkarnacji ). Taki sens widzę.
Ale widzę też...że jest coś więcej, jakiś większy sens, ale jest to tak ukryte przed człowiekiem, że nie można tego "sięgnąć" , ale czuje to.
Czy czasami czujesz się nieadekwatnie do swojego wieku ? np czujesz się o wiele starszym człowiekiem niż jesteś wiekowo ?LaMuertePL - 2010-12-21, 21:36 Pozwólcie, żę zacytuję : "Well, it's nothing very special. Try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations." I na koniec mamy jeszcze kilka zdjęć penisów.
Jeśli miałbyś/miałabyś wybierać zaliczyć ultra-hiper-mega przypał przed osobą na której Ci bardzo zależy, albo przed większą liczbą znajomych, co byś wybrał/a?
@Plazi, pisząc nie rozumiem jego twórczości nie miałem na myśli, że nie wiem o czym pisał, bo to mi trudności nie sprawia. Chodziło mi o to, że nie rozumiem jak można pisać o takich pierdołach, które nie są do życia potrzebne.
KUŹWA! EDIT : Chociaż nie. Kwiacior nie zadał pytania to pytanie jest moje. Kwiatek1993 - 2010-12-21, 21:39
LaMuertePL napisał/a:
Pozwólcie, żę zacytuję : "Well, it's nothing very special. Try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations." I na koniec mamy jeszcze kilka zdjęć penisów.
Jeśli miałbyś/miałabyś wybierać zaliczyć ultra-hiper-mega przypał przed osobą na której Ci bardzo zależy, albo przed większą liczbą znajomych, co byś wybrał/a?
@Plazi, pisząc nie rozumiem jego twórczości nie miałem na myśli, że nie wiem o czym pisał, bo to mi trudności nie sprawia. Chodziło mi o to, że nie rozumiem jak można pisać o takich pierdołach, które nie są do życia potrzebne.
KUŹWA! EDIT : Chociaż nie. Kwiacior nie zadał pytania to pytanie jest moje.
Nie bądź taki niecierpliwy, zaczekaj chwilę ....
Ponawiam pytanie :
Czy czasami czujesz się nieadekwatnie do swojego wieku ? np czujesz się o wiele starszym człowiekiem niż jesteś wiekowo ?Plazior - 2010-12-21, 21:47 Tak. Czasami, często nawet czuje się jakbym znów miał 8 lat. Czasami czuję się jakbym był jak stary dziad.
LaMuertePL napisał/a:
Normalnie napisał bym Ci, że nie musisz tego czytać ale... Musisz. Dlatego, rozumiem. Ale do życia to jest potrzebne. Bo rozrywka jest potrzebna, a jak ktoś lubi wiersze...
Podoba Ci się ten temat? (mówię o "zapytaj...")Kwiatek1993 - 2010-12-21, 21:51 Plaziorku Kochany :* no Baa
jesteś wspaniały w wymyślaniu tematów xD
Jak uważasz (odpowiednio do swojego wieku), czego już nie wypada robić ? ( czy to publicznie, czy to w mniejszym gronie, a nawet będąc samemu ?Plazior - 2010-12-21, 22:18 Wypada mi robić wszystko. Nie ma czegoś takiego jak nie wypada. Też ogólnie jest przyjęte że nie wypada dla "starych koni" grać, bo gry są przecież dla dzieci. Catch my drift?
Ulubiony zespół muzyczny?LaMuertePL - 2010-12-21, 22:29 Breaking Benjamin.
Ulubiony gatunek muzyki? (niech już będzie przy muzyce)Ghaand - 2010-12-21, 23:13 Nie ma, ale na chama - shoegaze.
Czy wg Ciebie inteligencja jest zależna od człowieka, czy też nie?Plazior - 2010-12-22, 00:01 Tak, jest.
Kim byś chciał być przez jeden dzień?Wendigo - 2010-12-22, 00:37 Duchem albo ptakiem.
Czy sądzisz, że w przyszłości maszyny zastąpią ludzi we wszystkich pracach i czy będzie to świetlana przyszłość czy rodem z cyberpunku?Kwiatek1993 - 2010-12-22, 16:30 Świetlana ? czy ja wiem ? tu jest problem podobny co z globalizmem.
Są tego minusy i plusy i zdania ludzi są podzielone. Sądzę, że lepiej by było jakby ludzie jednak cały czas pracowali. Praca uszlachetnia, wzmacnia charakter, a i człowiek się nie nudzi i głupstwa do głowy nie przychodzą.
Myślę, że jakaś symbioza pomiędzy maszynami i ludźmi powinna być. Oby tylko nie pojawiła się świadomość u sztucznej inteligencji ... kto wie ..
Gdy się coś popsuje, wolisz najpierw sam zbadać problem i spróbować go naprawić ? lub w razie pomocy zebrać informacje potrzebne do naprawy ? Czy bezgranicznie ufasz fachowcom i w ich ręce oddajesz zepsutą część/przedmiot?Plazior - 2010-12-22, 17:19 To pierwsze, ale jak już nie mam opcji, to wymiękam i dzwonie po kumpli fachowców.
Czy uważasz że kultura i sztuka, (szczególnie muzyka) jest w tych czasach za darmo? Dlaczego? LaMuertePL - 2010-12-22, 20:28 Bo są warezy i torrenty to jest darmo.