|
|
Forum Silent Hill Page
|
![](images/print.gif) |
Silent Hill 2 - Życzenie śmierci
OldSnake - 2010-11-17, 15:54 Temat postu: Życzenie śmierci Przeglądałem sporą część tematów SH2 oraz postów w nich zawartych i nigdy nie widziałem wzmianki na ten temat i trochę się dziwię. Od razu zaznaczam na początku, że nie jestem na 100% pewny mojego spostrzeżenia gdyż pamiętam to jak przez mgłę(taką jaka była w Silent Hill).
Mniej więcej pod koniec gry(nie potrafię w tej chwili podać dokładnego momentu), pojawia się scenka, w której Mary mówi o swojej chorobie oraz o tym że prosiła Jamesa o śmierć, prosiła o to, żeby przerwał jej cierpienie i ją zabił.
Być może to miało miejsce przy VHS-ie lub w ogóle na końcu gry, jak już wspominałem nie pamiętam. Więc czy ktoś przypomina sobie ten moment i te słowa? Czy to jest ''Efekt Silent Hill'' i ja mam jakieś urojenia jak James, a te słowa nie miały miejsca w grze?
Jeśli jednak Mary prosiła Jamesa o to by ją zabił to wina leży po obu stronach bardziej niż wcześniej, tak sądzę.
Turysta - 2010-11-18, 23:00
Na pewno nie prosiła by ją zabił, ale mówiła że chciała śmierci, żeby ból się wreszcie skończył. Po pokonaniu ostatniego bossa wyświetla się krótki dialog Jamesa z Mary (w In water i w Leave).
"- I told you i wanted to die, James. I wanted the pain to end.
- Thats why I did it, honey. I just couldn't watch you suffer... No thats not the truth.
You also said you didnt want to die."
btw: na co Mary zmarła??
Homik - 2010-11-19, 00:04
Bezpośrednio z gry nie można wywnioskować na co chorowała Mary, można tylko się domyślać - AIDS, Nowotwór?. Natomiast Mary nie zmarła z powodu choroby, przecież została zabita przez Jamesa.
Wendigo - 2010-11-21, 15:01
..Turysta.. napisał/a: | Na pewno nie prosiła by ją zabił, ale mówiła że chciała śmierci, żeby ból się wreszcie skończył. |
Wydaje mi się, że list jest prawdziwy, tyle że James otrzymał go po czasie. Sugerując się tym, Mary było źle z tym, że jest ciężarem dla Jamesa i stąd mogły wynikać te słowa, niekoniecznie chodziło tu o ból fizyczny.
|
|
|