Też lubię klasykę, Music, tylko o tym nie pisałam nigdzie^^. Uwielbiam szczególnie Czajkowskiego, jego muzyka ma w sobie coś baśniowego, a jednocześnie szalonego i czasem nawet psychodelicznego. Bardzo lubię Uwerturę 1812 , od której tak naprawdę zaczęłam go słuchać, a którą usłyszałam po raz pierwszy w filmie "V jak vendetta". Do moich ulubionych dzieł należą także: "Dziadek do orzechów", a szczególnie "Taniec wieszczki cukrowej" , symfonia "Manfred" oraz najlepsze "Jezioro Łabędzie", na które chodzę co roku minimum raz.
_________________ "Through the darkness of future's past
Magician longs to see.
One chants out between two worlds
FIRE WALK WITH ME"
Ostatnio zmieniony przez AlaV 2011-06-02, 21:44, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2011-06-02, 22:59
AlaV napisał/a:
Też lubię klasykę, Music, tylko o tym nie pisałam nigdzie^^
A szkoda, bo istnieje temat o jakimś rapie, a nie ma o prawdziwej muzyce. Do teraz przynajmniej :]
Ja tam lubię większośc klasyków, z nastawieniem raczej na Bacha, a także Mozarta i Paganiniego, jednak zdaję sobie sprawę że nie jest trudno ich nie lubic i są stosunkowo łatwi do słuchania w przeciwieństwie do Chopina chociażby.
Najbardziej lubię Beethovena (7 symfonia to moja ulubiona, zwłaszcza pochodzące z niej Allegretto in A major) i Chopina. Staram się ogólnie słuchać jak najwięcej tego typu klasyków muzyki poważnej, ale oprócz tego zwykłem zasłuchiwać się w szeroko pojętej muzyce filmowej, oraz albumach najlepszych muzyków filmowych. Philip Glass, Vangelis, Michal Kamen, Basil Poledouris (jego OST do paradoksalnie dość przeciętnego Conana to majstersztyk), Hans Zimmer i John Williams należą do moich ulubionych kompozytorów.
Uwielbiam wyniosłe utwory jeśli chodzi o muzykę klasyczną, a takie tam zwykłe smuty(dla mnie zwykłe) to tylko jeśli to jest jakaś wpasowana wstawka do jakiegoś filmu.
Posunął bym się nawet tak daleko, jak do stwierdzenia że każdy powinien przynajmniej raz w życiu tego przesłuchać.
_________________ "To, że jestem online na forum nie znaczy, że siedze przed kompem. Pomyśl o tym zanim coś takiego napiszesz " - Józef Piłsudski, Biblia 14:23
Z Rachmaninova to ja osobiście najbardziej lubię Koncert Fortepianowy No. 2, trwa z 20 minut, ale jest naprawdę piękny, zapodam tylko część pierwszą:
Piano concerto no. 2 part 1
A tego, co zapodałeś, też się przyjemnie słuchało^^
Donnerwetter ! Nie wiedziałem, że temat jednak się rozrósł, pardon mojej niekatywności. Trywialne rzeczy zajęły pierwszy plan, no ale Res severa verum gaudium, jak to mawiają muzykanci.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum