Karolpiotr - 2008-09-29, 21:01 Układ pomieszczeń w szpitalu w 0rigins i w pierwszej części jest właściwie taki sam, tyle że w 0rigins jest jedno dodatkowe wejście/wyjście ze szpitala zamiast jakiegoś pomieszczenia. Jeśli na wyższej kondygnacji są jakieś zmiany w stosunku do pierwszej części, to w notatce z 0rigins jest napisane, że drugie i trzecie piętro są właśnie w trakcie przebudowy.
W każdym razie, jeśli rzeczywiście to są jakieś poważne zmiany (ja takowych nie pamiętam, a nie chce mi się szukać mapek teraz), to nastąpiły nie później jak siedem lat po wydarzeniach z 0rigins.Zaratul - 2008-09-30, 00:30 Mówicie że układy pomieszczeń w budynkach SH się zmieniają wraz z ukazaniem się Origins i Homecoming.
Hmmm może to będzie wytłumaczone fabularnie.
W sensie że to Silent Hill zmienia lokacje "dostosowując" się do tego kto w nim jest.
W poprzednich częściach też lokacje się zmieniały(chodzi mi o alternatywne SH).
A co do sali operacyjnej w psychiatryku to może pojawiła się ona bo akurat SH uznało że tam powinna być?
Dziwi mnie to że widzieliście już wiele dziwnych i abstrakcyjnych lokacji w SH a czepiacie się sali operacyjnej.
Wiem że to co napisałem jest trochę naciągane ale chciałem się z tym z wami podzielić.
Btw We wcześniejszych wywiadach twórcy zapowiedzieli większą otwartość świata gry.
To znaczy gracz będzie mieć kilka objective`ów do wykonania na raz i będzie mógł w dowolnym momencie porzucić obecny i zająć się innym.
Nie będzie się podobno chodziło jak po sznurku,struktura miasta ma być otwarta.
Co o tym sądzicie?Dewotka - 2008-09-30, 06:54
Zaratul napisał/a:
Co o tym sądzicie?
Wg mnie SH to survival-horror, a nie RPG więc a ten złudny otwarty świat będzie wyglądał pewnie tak że będzie można robić rzeczy nie pokoleji co wydaje mi się kompletnym nonsensem chyba że odpowiednia konfiguracja wykonywany po koleji zadań ma decydować o zakończeniu, ale to prawie to samo co nie robienie niektorzych rzeczy w poprzednich częściach. Więc tak naprawde to nic nadzywaczajnego, a raczej frustrujacego bo jak sie dostanie kilka kierunków naraz to nie wie sie gdzie sie ma isc i sie bladzi godzinami szukajac rozwiazania wybranego problemu, a ja tego w grach nie lubie. To jest dobre na takie gry jak Super Mario 64.Bersek - 2008-09-30, 06:57
Zaratul napisał/a:
Co o tym sądzicie?
Nie podoba mi się to. Wolałem kiedy nacisk był kładziony na historię, właśnie ta liniowość sprawiała, że wszystko było hmmm"skondensowane", a główny wątek był ciekawie prowadzony. Motywy poboczne np. zapiski o The order itp. można było przeczytać po drodze, Nie wiem czy takie latanie po mieście w tą i z powrotem nie zacznie się nudzić po jakimś czasie. Chyba, że wszystkie pobocznie cele (lol..) będą mocno powiązane z głównym wątkiem fabularnym i będą znacząco wpływały na zakończenia, ale wtedy też można by to zrobić tak jak w poprzednich częściach . Np. w SH1 motyw z Annie's Bar i Kaufmannem też był jakby oddzielnym "celem", ale nigdzie nie wyskakiwała Ci ramka. =New Objective!= Rescue Michael Kaufmann. Jeżeli będzie to zrobione na takiej zasadzie, że NPC coś tam wspomina o czymś, Alex zapisuje sobie to do notatnika czy co on tam ma, po czym możemy sobie pójść w to miejsce i zrobić to i tamto..to ja nie mam nic przeciwko.StuntmanMikeL - 2008-09-30, 09:11
Cytat:
Co o tym sądzicie?
To tak jakby nagle z Metal Gear Solid zrobić nieliniową grę - słowem: niemożliwe. Powtórzę się, ale w SH zawsze jednym z kluczowych elementów była fabuła i liniowość w tym przypadku była raczej wskazana. No chyba, że tak jak już Bersek wspomniał, będzie to wyglądało jak owy wątek poboczny z Kaufmanem i White Claudia (motel, klucze do motoru i te sprawy ). Czyli coś co możesz odkryć (ale samemu, bez żadnych "objetive screenów"), ale nie musisz. Wtedy było by fajnie.Mr_Zombie - 2008-09-30, 12:37 Recenzja na jakimś nieznanym mi portalu i ocena 8.5/10:
http://gamecinemahd.com/a...mecoming_review
Podcast z 1up:
http://download.gamevideo.../1UFM092908.mp3
Gdzieś koło 27 minuty jest mowa o SH:H. Nie słuchałem jeszcze podcastu, ale z tego, co ktoś napisał na silenthill5.net:
Cytat:
Quick overview:
- Gives it a B.
- Fan of the series and the movie.
- "Not as good as SH2, but not as bad as SH4" (and the reviewer likes 4)
- Thought the story was excellent.
1up's review will be posted tomorrow.
Na forum IGN pojawiło się również wzmianka, że w Gamepro również znalazła się recenzja SH:H:
Cytat:
3 out of 5 stars
Pros: Excellent sense of atmosphere; ghastly monster designs; helpful mapping system
Cons: Weak combat system; predictable story; simple-minded puzzles; infrequent save points.
Ciekawe, że są tak skrajne opinie na temat fabuły.
Utwór One More Soul to the Call, który pojawił się wcześniej w Attract Mode, trochę się zmienił (wg mnie na gorsze, wolałem wcześniejszą wersję).SiedzacyWKiblu - 2008-09-30, 14:29 Spoilery chyba:
Słowa piosenki "Alex theme" sugerują
-Alex miał nigdy nie wracać do Sh. Your promise is broken.
-Alex nie jest żołnierzem ,ale maszyną do zabijania. My traing is perfect.
-Święta misja w imię kogoś.
-Ktoś steruje albo sterował Alexem ,albo ma podwójną osobowość.
-Alex chce rozwalić Order.Zemsta
-Nienawidzę tego ,że nienawidzę wiary (wierzyć)
edit:
-Rodzina Alexa ma jakiś mroczny sekret dlatego Alex był torturowany przez Order i został wygnany.
-Ktoś obdarzył Alexa pieczęcią (te 3 - kółka) ,więc Alex jest praktycznie nieśmiertleny i ma to coś wspólnego z "wiarą".Bersek - 2008-09-30, 15:10 http://pl.youtube.com/watch?v=wgqWo9I-bb8
1:49 kojarzy mi się z The Chapel z SH3. Imo możemy być pewni, że The Order, albo jakiś inny kult pojawi się w grze. Shit...ale mnie to zaintrygowało xD
PS. Piosenka One More Soul to the Call po prostu wymiata ;] Czyżby Mary Elizabeth McGlynn maczała w tym paluchy?Dewotka - 2008-09-30, 15:14 No ta lokacja wygląda naprawdę obiecująco W sumie nie mogę się doczekać aż położe na to łapki Mr_Zombie - 2008-09-30, 15:49 I kolejna recenzja:
http://gamesblog.ugo.com/...iew_360_ps3_pc/
Cytat:
Gameplay: A-
Presentation: A+
Fun Factor: A
Value: B+
Overall: A
Nie podoba mi się jednak to, że w pewnej chwili poziom trudności gry drastycznie wzrasta, głównie poprzez małą ilość (bądź w ogóle braki) środków leczniczych, pojawienie się trudniejszych przeciwników (Shizm i Smog) oraz utratę niektórych broni... Autor recenzji się nad tym zachwyca, uważając, że gra skutecznie prowadzi gracza do tego, by ten po prostu nie mógł się czuć bezpiecznym. Nie wiem, jak to wygląda w praktyce, ale jak na razie mi się to nie podoba, szczególnie, że, jak napisał autor, savepointy są naprawdę rzadko rozlokowane (to pojawiło się już w wielu reckach i preview) .MZet - 2008-09-30, 15:50 a co z checkpointami? Bersek - 2008-09-30, 15:55
MZet napisał/a:
a co z checkpointami?
Chyba jest tak jak w SH2, tyle że zamiast czerwonej kartki masz uproszczone Halo of The sun....chyba
Mr_Zombie w Origins też było hardcorowo, ale głównie ze względu na dużą liczbę potworów. Jeśli w Homecoming nie będą waliły się na nas całe tabuny, a pojedyncze potwory będą silne, do tego ilość health drinków będzie naprawdę niewielka (to samo z amunicją) to spokojnie mogę powiedzieć, że jest to survival horror ^^Mr_Zombie - 2008-09-30, 16:28 W Origins grałem tylko do początku Sanitarium (bo potem już nie miałem styczności z PSP, może w końcu kupię sobię tą grę na PS2 i ją przejdę).
Chodzi mi tylko o to, że autor pisze, że na początku jest lajtowo - dużo broni, dużo uzdrawiaczy, słabi przeciwnicy. I nagle (albo stopniowo) poziom trudności się zwiększa do prawdziwiego survivoru. Nie podoba mi się właśnie ten skok (na który, przypuszczam, wiele osób będzie nie przygotowana); co innego, gdy gra od początku daje graczowi popalić, a co innego, gdy najpierw mami go "no chodź, to będzie łatwe i przyjemne", by po chwili walnąć w łeb.
No ale, jak już mówimy, zobaczymy, jak to wyjdzie w praktyce.Zaratul - 2008-09-30, 17:22 Po przejściu Origins które było bardzo trudne nie obawiam się poziomu trudności SH5.
Wątpię żeby było jeszcze trudniej.Mam tylko nadzieję że będzie stopniowanie poziomu trudności tak jak w Silent Hillach robionych przez Konami.
Te recenzje z dobrymi ocenami nastrajają optymistycznie do nowego Silenta,bardzo mnie to cieszy.
Cytat:
co innego, gdy gra od początku daje graczowi popalić, a co innego, gdy najpierw mami go "no chodź, to będzie łatwe i przyjemne", by po chwili walnąć w łeb.
To dobrze że początek gry jest łatwy bo na spokojnie zaznajomisz się z nowym systemem walki i poznasz gameplay.
Takie rozwiązanie mi odpowiada.Mr_Zombie - 2008-09-30, 19:50 Recka z 1up i ocena B:
http://www.1up.com/do/rev...cId=3170245&p=4
Główne zarzuty autora to niewygodna walka przy więcej niż 1 przeciwniku, oraz (to nie do końca zarzut) w pełni zrozumiała fabuła, w której wszystko, od początku do końca, jest jasne, bez żadnych niedomówień.
Pomijajac te dwa fakty, autor uważa, że Homecoming jest dobrą kontynuacją serii.
Cytat:
Homecoming developer Double Helix has stayed true to the series' foundation while also taking steps in a brave new direction; they've crafted a tale that stands well within franchise lore, and they've produced horrifically beautiful environments, occasional framerate drops aside. If Double Helix learns from their mistakes here -- combat balance being the most glaring issue -- their future work could rival the series' best. Homecoming definitely fits well within the franchise, but it also left me eager to see what's next, as this is clearly only the first step in Silent Hill's next evolution.
Devinitum - 2008-09-30, 20:52 Ja myślę, że nie warto sugerować się tymi ocenami - przecież i tak każdy z nas widzi piątego Silent Hilla w innym świetle.
Co do tych drzewek dialogowych - nie mam nic przeciwko (o ile jest to zrobione tak jak w takim Fahrenheit np.) i nie miałbym niczego przeciwko otwartej strukturze miasta - bo lubię przechodzić gry za każdym razem innym sposobem, a nie ukrywajmy - tryb Next Fear też od zawsze pełnił w Silent Hill jakąś tam rolę.
Właśnie, jeśli gra okazałaby się dobra, to fajnie by było, jakby się okazało, że autorzy pomyśleli również o ciekawym trybie Next Fear, bo autorzy Origins akurat dali ciała pod tym względem - przechodzenie gry po raz kolejny tylko dla nowych strojów i broni, to kiepskie urozmaicenie. Ja bym chciał np. zmieniających się nagle tekstur (tak jak to było w Silent Hill 3) i tym podobnych smaczków.Zombi - 2008-10-01, 12:53 Drzewka dialogowe? Otwarta struktura miasta? Ten silent chyba będzie bardziej przypominał RPG'a niż survivor horrora :\
Oczywiście wszystko jeszcze zależy od tego jak te elementy zostana przedstawione.Karolpiotr - 2008-10-01, 15:38 Z gatunku "wierzcie lub nie, bo ja sam nie wiem":
Z tego, co na razie słyszę, miasto jest mniej więcej takie, jak w poprzednich częściach. Sam schemat rozgrywki też się jakoś drastycznie nie zmienił - zazwyczaj wchodzimy gdzieś, robimy co trzeba, czasem rozwalamy bossa, potem wychodzimy na miasto i do następnej lokacji (a czasami Alex traci przytomność i budzi się od razu gdzieś indziej). Nieliniowość jest za to podczas dialogów, gdzie należy dokonywać wyborów, które nie mają może wielkiego wpływu na sam przebieg gry, ale na uzyskane zakończenie - tak.
W grze jest dwanaście broni, tzn. sześć podstawowych, ale każda ma swoją alternatywną wersję, która wygląda trochę inaczej i z reguły bywa skuteczniejsza, np. zamiast gazrurki jest łom, a zamiast pistoletu - rewolwer. Piły tarczowej albo nie ma, albo jest bonusowa.
Spoilerów co do fabuły jest coraz więcej, ale ja staram się nie czytać. Jak kogoś to interesuje, to bez problemu znajdzie.Plazior - 2008-10-01, 15:42 Żałuje, że zaznaczyłem 2 opcje od dołu...Teraz była by to 2 od góry
Drzewka dialogowe? Widziałem mniej więcej jak to wygląda. Prawdopodobnie będzie miały to jakiś mniejszy bądź większy nacisk na fabułę plus jakieś smaczki. Jestem jak najbardziej za Otwarta struktura miasta? Jeśli będzie to na zasadzie "W połowie bądź pod koniec gry wrócimy się do jednej lokacji z początku gry to spotkamy tam jakąś postać co pozwoli nam uzyskać dodatkowe zakończenie gry albo coś takiego" Jestem jak najbardziej za Natomiast jeśli to będzie takie bardziej GTA jestem na nie Oceny też się nieźle zapowiadają. Czuję, że ta część będzie inna od poprzednich ale na pewno nie gorsza Ma coś w sobie z Nightmare Creatures 2
EDIT: Co do nagłej zmiany poziomu trudności na o wiele wyższy w połowie gry...Bardzo mi się to podoba Przypominają mi się gry z PSX'a gdzie na początku gry byliśmy obładowywani apteczkami i nabojami a potem kompletnie nic.Czysty hardcore Na coś takiego liczę. Lubię odczuć to satysfakcje po pierwszym przejściu gry.
Cytat:
Oby tylko żadnych debilizmów nie wrzucili typu kije golfowe np.
OMG pils Nou!!11 Tylko nie kije...Bersek - 2008-10-01, 15:43 No to mamy pistolet, rewolwer, shotguna, siekiere, prawdopodobnie piłę, a wiadomo coś o pozostałych broniach?
Przynajmniej nie ma miotaczy ognia, karabinów maszynowych z niekończącą się amunicją, mieczy świetlnych, sprzętów RTV i AGD oraz innych głupot.MZet - 2008-10-01, 15:45 Oby tylko żadnych debilizmów nie wrzucili typu kije golfowe np.SiedzacyWKiblu - 2008-10-01, 16:15
MZet napisał/a:
Oby tylko żadnych debilizmów nie wrzucili typu kije golfowe np.
Tak swoją drogą ,jaki byłby sens znalezienia kija golfowego w szpitalu lub na środku miasta.
Cytat:
Laser pistol
UFO ENDING
Zombi napisał/a:
Drzewka dialogowe? Otwarta struktura miasta? Ten silent chyba będzie bardziej przypominał RPG'a niż survivor horrora
Pora narzekań się skończyła ,dobrze jest i będzie dobrze . :grin:StuntmanMikeL - 2008-10-01, 17:13 W sumie zestaw broni jaki będzie w nowym Sajlencie jest OK. Mam tylko nadzieję, że bronie takie jak Chrome Hammer Pistol czy Bluesteel shotgun, a tym bardziej Circular Saw i Laser Pistol, wystąpią jako bonusowe pukawki. Z drugiej strony, nawet jeśli było by 500 rodzajów kijów golfowych, to nie ma znaczenia bo przecież nie muszę ich używać. W SH4 dla przykładu było pełno niepotrzebnego żelastwa, a w zasadzie tylko siekierki tam używałem.Mr_Zombie - 2008-10-01, 17:21
Cez napisał/a:
Pora narzekań się skończyła ,dobrze jest i będzie dobrze . :grin:
6.5 Presentation
Coming across more like a subplot than a full extension of the Silent Hill franchise, Homecoming manages to lose the horror that made the series so compelling.
7.5 Graphics
The monsters and environmental changes within the game are very sharp, but the title does suffer from some odd filters, shadows and framerate dips.
8.0 Sound
Yamaoka's score is fantastic, but feels like it's too good for such a generic action title. Some of the voice acting falls flat as well.
6.5 Gameplay
While the combat system is extremely flexible and gives Alex a lot of different attacks to launch, it makes him way too skilled to take on the monsters of Silent Hill.
6.5 Lasting Appeal
If you're looking for a scare, you're not going to find it here. The lacking scares will probably keep you from returning much to Silent Hill and Shepherd's Glen when you've beaten the game.
6.7 OVERALL
Passable
Dziwi jednak to, że różne recenzje inaczej odbierają różne elementy. Recka bodajże z UGO nazwała SH:H prawdziwym survivor horrorem, grą trudną i trzymajacą w napięciu; IGN mówi zaś, że gra jest prosta (Alex jest zbyt dobry w walce przeciwko potworom) oraz nudna, w ogóle nie czuć w niej strachu. 1UP oraz OXM stwierdziło, że fabuła jest świetna (OXM z zastrzeżeniem, jeżeli nie odgadnie się jej na początku gry -- czego autorka akurat nie zrobiła), IGN zaś, że fabuła jest przeciętna, brakuje jej głębi (tu również, inne recenzje twierdzą inaczej) oraz brzmi raczej jak side-story a nie fabuła dla prawowitego sequela SH.Bersek - 2008-10-01, 17:26
Mr_Zombie napisał/a:
The lacking scares will probably keep you from returning much to Silent Hill and Shepherd's Glen when you've beaten the game.
Czyli akcja częściowo rozgrywa się w Shepherd's Glen? Dobrze zrozumiałem?