Forum Silent Hill Page

Silent Hill: Homecoming - SH V Media

Bersek - 2008-08-02, 16:02

Jeśli chodzi o grafikę to jak dla mnie może być na poziomie SH2 i wcale bym nie rwał włosów z głowy, że nie uświadczymy w niej dobrodziejstw Directax 10 :D Także ja osobiście nie mam się czego czepiać, zresztą chyba dla każdego tutaj grafika w SH to sprawa trzeciorzędna ^^
Mee - 2008-08-02, 16:11

Dla mnie grafa w SH2 to nawet teraz mistrzostwo :) Tu miałem bardziej na myśli sporą przepaść, jaka dzieli te screeny; nawet już ktoś kiedyś chyba wspominał, że SH to zawsze była pierwsza liga w kwestii technikaliów i dobrze by było, gdyby tak pozostało.

Anyway, większą uwagę przykładam do ogólnego dizajnu lokacji, a ten jest póki co dość nierówny. Pożyjemy, zobaczymy.

Yoda - 2008-08-02, 17:56

Miałem nie oceniać piątki, póki sam w nią nie zagram, lecz powstrzymać się nie mogę, gdyż myśli me są niestety niezwykle czarne. W każdej z części SH walka była jedynie dodatkiem do całości gry, natomiast w trajlerach z piątki nie raz widzimy, jak bohater zrobi tylko kilka kroków i znowu musi walczyć. No i muszę się przyczepić do samego stylu walki. Stał się on zbyt dynamiczny. Podziwiałem SH również za to, że jego bohaterami są zwykli ludzie, którzy walczą dość niezdarnie przyznajmy szczerze i to właśnie było realistyczne. Natomiast patrząc na walkę z piątki mam wrażenie, jakby tym nożem, czy rurką wymachiwał Neo z Matrixa, który na dodatek robi całkiem szybkie uniki. Sądzę, że ta część będzie za bardzo pachniała Ameryką co wpłynie niekorzystnie na całość. Na dodatek robi się to chyba trochę zbyt Doom'owate. O co mi chodzi? A o to, że twórcy wprowadzają tu strach wzbudzony zaskoczeniem, jak miało to miejsce chociażby w grze Doom. Widać było na jednym z trajlerów jak nagle sufit nad nami się rozsypuje i pojawia się trup wiszący głową w dół. W SH przecież chodzi o strach spowodowany niepewnością. Słyszymy, że coś gramoli się przed nami, ale tego nie widzimy. Właśnie to również wpływa na ten specyficzny klimat.
Zamykający - 2008-08-03, 00:25

Yoda napisał/a:
Widać było na jednym z trajlerów jak nagle sufit nad nami się rozsypuje i pojawia się trup wiszący głową w dół. W SH przecież chodzi o strach spowodowany niepewnością. Słyszymy, że coś gramoli się przed nami, ale tego nie widzimy. Właśnie to również wpływa na ten specyficzny klimat.

Był jeden wyjątek od tej reguły; pamiętasz trupa z szafki z Locker Room w Alternatynej Szkole z jedynki? xD

Yoda - 2008-08-03, 09:16

Zamykający napisał/a:
Był jeden wyjątek od tej reguły; pamiętasz trupa z szafki z Locker Room w Alternatynej Szkole z jedynki? xD

No było coś takiego, ale mógłbym wymienić jeszcze kilka "zaskakujących" momentów z trajlerów z piątki, a w jedynce był tylko jeden taki moment :grin:
Otóż np w przerywniku filmowym z piątki kiedy po raz pierwszy (tak mi się zdaje) mamy do czynienia z przemianą miasta w wersję alternatywną. Bohater wyjmuje nuż wbity w lustro i nagle nad jego głową niszy się lampa, a wszystko dookoła zmienia się w prawdziwy koszmar.

A przypominam, że to dopiero trajlery, więc ile takich momentów będzie w całej grze?

Mee - 2008-08-03, 11:00

Tu pozostaje jeszcze jedna kwestia - możliwość unikania walki.
Teraz wszystkie lokacje są otwarte, nie ma doczytujących się pomieszczeń. Jeśli będziemy zmuszeni do walczenia ze wszystkim co się rusza, to już nie będzie fajnie. W dodatku Alex biega strasznie ślamazarnie i ucieczka może się okazać tragiczna w skutkach :->

Bersek - 2008-08-03, 11:03

Mee napisał/a:
W dodatku Alex biega strasznie ślamazarnie i ucieczka może się okazać tragiczna w skutkach :->

Na pewno będzie mógł robić salta i powalać potwory jednym uderzeniem..w końcu to żołnierz US Army.

Mee napisał/a:
Dla mnie grafa w SH2 to nawet teraz mistrzostwo :)

Jak odpaliłem SH2 na PS2 to naprawdę byłem baaardzo mile zaskoczony.

Yoda - 2008-08-03, 11:16

Mee napisał/a:
Teraz wszystkie lokacje są otwarte, nie ma doczytujących się pomieszczeń.

No właśnie... Na dodatek sposób w jaki otwiera niektóre drzwi jest dla mnie wyjątkowo denerwujący. Uderzy z bara i wchodzi... Tragedia... Toż to nie Suffering...

Carmash - 2008-08-03, 11:36

A lap dance is so much better when the stripper is crying - z taką przyśpiewką na ustach, nasz bohater byłby moim idolem. Nie chcę oczywiście sugerować przez powyższą wypowiedź, jak bardzo nie podoba mi się polityka amerykańskich twórców SH5, ale moje obawy dotyczące tejże produkcji, ponownie nabierają rozpędu. Ciekawe czy bullet time się pojawi?:-]
Mee - 2008-08-03, 12:10

Cytat:
Ciekawe czy bullet time się pojawi?:-]

Miałem to właśnie napisać.

W gruncie rzeczy w SH0, czy trójce walki też jest sporo, więc może da się to przeboleć. Gorzej, jeśli trzaskanie się po ryjach będzie osią napędową gry.

Na marginesie - w sumie ciągle powtarzam o tym wyglądzie lokacji, etc. Właśnie przejrzałem screeny z SH3, wykonane za pomocą camera hacka i moje obawy urosły do jeszcze większych rozmiarów - myślicie, że w SH5 lokacje też będą kryły tyle szczegółów i sekretów, że będziemy odkrywać je za n-tym przechodzeniem gry?

Boję sie, że to wszystko będzie jak styropianowa scenografia, przez którą przelecimy jak burza i nie będzie na czym zawiesić oka. Ludzie z poprzedniego teamu byli jednak mistrzami, jeśli chodzi o ilość szczegółów i przeróżnych nawiązań "ukrytych" w projektach i wystroju pomieszczeń.
Tego typu pokręconych wizji zabrakło mi trochę w filmie, i przenosi się to również na Homecoming.

Bersek - 2008-08-03, 15:55

Mee napisał/a:
myślicie, że w SH5 lokacje też będą kryły tyle szczegółów i sekretów, że będziemy odkrywać je za n-tym przechodzeniem gry?
Mee napisał/a:
Tego typu pokręconych wizji zabrakło mi trochę w filmie, i przenosi się to również na Homecoming.

Nikt poza samym Konami nie odtworzy tych chorych lokacji z SH3, albo chociażby SH1. Brakuje mi tej rdzy, krwi, brudu, wiszących ciał, krat, drutów kolczatych itd. W sumie gry jeszcze nie ma i ciężko mi ocenić czy tego doświadczę, ale screeny i gameplay raczej zabijają moje marzenia :razz:

kura205 - 2008-08-15, 23:20

Zaczyna mnie przerażać gdy widzę jak ta najwspanialsza seria umiera :ehh: To jak z Dobrą kapelą która wydaje kolejną daremną płytę a ty już czujesz że lepiej nie będzie. To straszne ale juz wole sobie z kumplem w Obscure pograć niż w SH:O. SH:5 albo uratuje serie albo wbije kolejny gwóźdź do trumny. :\
Mr_Zombie - 2008-08-19, 19:28

Na IGN pojawiły się nowe screeny z Homecoming. LINK
A na jednym z nich pojawił się od dawna wyczekiwany przez wszystkich potwór...

POCIĄG LESBIJEK ;D

O dziwo, w 3D wygląda to lepiej, niż na arcie.
Tak samo, o jeszcze większe dziwo, Siam (to połączenie babki i faceta w stroju sado-maso) zaczyna mi się coraz bardziej podobać o_O.

wawmaster - 2008-08-19, 19:41

na tym screenie koleś ma fajny sztylecik :P jak w Prince Of Persia :P
I'veSeenItAll - 2008-08-19, 20:03

milutko wyglądają :grin:

SbobekH: Nom. A coś mądrego i na temat mógłbyś napisać? Oby skończyło się na jednym takim poście.

Zaratul - 2008-08-19, 23:11

Nooo to mi się podoba. :)
SH5 już teraz wygląda świetnie a jeszcze przecież zostało kilka miesięcy do premiery.
Teksturki świetne,ciemności w pomieszczeniach,no i design potworów jest bardzo dobry.
Widać że Collective uczy się na błędach. :)

Doxepine - 2008-08-19, 23:21

Pociąg lesbijek wygląda świetnie! Siam od samego początku mi się spodobał, ale gdy zobaczyłem go z bliska to... :sweet: !
Gratuluję pomysłów!

pyramid.pusher - 2008-08-20, 00:11

A siura, najwyżej wyjdę na idiotę co nie czyta tematów jak trza.

Silent Hill 5 Boxart XBOX 360
Inny boxart

Mr_Zombie - 2008-08-20, 10:25

Zaratul napisał/a:
SH5 już teraz wygląda świetnie a jeszcze przecież zostało kilka miesięcy do premiery.

Do premiery został już tylko miesiąc i przypuszczam, że gra ma już status gold (czyt: ruszyła już do tłoczni). Wiem, że niektóre serwisy i czasopisma już dostały swoją wersję do recenzji.

EDIT: Okładka z PS3 jest prawdopodobna, z X360 - nie; przecież Alex na okładce pochodzi jeszcze ze starego arta (tzw. Alex 1.0).

EDIT: Ok, jak się okazało, premiera gry została przesunięta na listopad:
Silent Hill Homecoming slips to November

Yoda - 2008-08-20, 14:06

Mr_Zombie napisał/a:
EDIT: Ok, jak się okazało, premiera gry została przesunięta na listopad:

Jak zwykle i zapewne przesunie się jeszcze bardziej... Mam jakieś takie dziwne przeczucie, choć gra na pewno jest już gotowa, przynajmniej na konsole.

Zaratul - 2008-08-20, 14:19

Yoda napisał/a:
Jak zwykle i zapewne przesunie się jeszcze bardziej... Mam jakieś takie dziwne przeczucie, choć gra na pewno jest już gotowa, przynajmniej na konsole.

Pewnie jest gotowa,tylko że Collective chce te kilka miesięcy poświęcić na dopracowanie gry i wyłapanie wszystkich bugów.
A jeśli nie wszystkich to przynajmniej większości.
Nawet jeśli przesuną jeszcze bardziej premierę to mi nie przeszkadza.
Ważne żeby finalna wersja gry była dopracowana.

pyramid.pusher - 2008-08-20, 15:07

Mr_Zombie napisał/a:
EDIT: Okładka z PS3 jest prawdopodobna, z X360 - nie; przecież Alex na okładce pochodzi jeszcze ze starego arta (tzw. Alex 1.0).

Wielce prawdopodobne że masz rację - wcześniej zbytnio się nie przyglądałem, teraz zauważyłem, że napisy 1-4 PLAYERS, CO-OP 2 są zbyt "nieprofesjonalne" by mogły trafić na wersję oficjalną. Ponadto zauważyłem jeszcze, że El Crazy to ksywka autora, który prawdopodobnie chciał sobie po prostu pofantazjować.

SiedzacyWKiblu - 2008-08-20, 15:56

Zaratul napisał/a:
Pewnie jest gotowa

Podobno na GC ( Game Convention) zwiedzający będą mogli grać w prawie pełną wersje.
Pyramid Head napisał/a:
POCIĄG LESBIJEK

Fajnie jakbyś tak do końca świata nazywali tego potwora tak dzięki tobie ,jak na takie coś wymyślnego ( z głowy wychodzi kobita ,a zamiast nóg ma ręce ,a z tyłu jest chyba jakiś koleś) wygląda dobrze ,a nie kretyńsko.

MZet - 2008-08-20, 20:45

Nie wiem co o tym myśleć.
Pociąg lesbijek musiałbym zobaczyć w ruchu ale już sam pomysł trzech lasek z głowami w tyłkach wywołuje u mnie grymas niesmaku i wyrazy współczucia dla "bogatej" wyobraźni twórców.
Sztylet a'la Prince of Persia to jakieś kolejne grube nieporozumienie.
Ciemno dalej nie jest, za to dalej sterylnie i jakoś tak bez klimatu.
Postacie są jakoś dziwnie doświetlone, jakby padało na nie światło halogenowe co czyni całość jeszcze sztuczniejszą.

Arael - 2008-08-20, 23:44

GC 2008 trailer
http://www.gametrailers.com/player/38609.html