Forum Silent Hill Page

Silent Hill: Homecoming - SH V Media

Walter S. - 2008-07-20, 20:31

Cóż, przyzwyczaiłem się, że nie zgadzam się zupełnie z fanami SH, od kiedy dowiedziałem się, że 80% graczy nie znosi SH 4. Dopiero później zrozumiałem, że połowa z tych 80% tak naprawdę nie przeszło tej gry...

Czuję, że podobnie będzie z Homecoming'iem. Sporo fanów starego SH, po prostu nie zagra, bo screeny i trailery nie spełniają oczekiwań.

Gra nie wyszła. Nie da się teraz stwierdzić, że to dno lub arcydzieło.

Bersek - 2008-07-20, 20:36

Walter S. napisał/a:
Gra nie wyszła. Nie da się teraz stwierdzić, że to dno lub arcydzieło.

Dlatego napisałem: "..na tym etapie produkcji".

Rafał07 - 2008-07-20, 21:02

Biorąc pod uwagę ten trailer:

http://www.gamersyde.com/stream_8074_en.html

Pierwsza rzecz- nawiązania do filmu. Za gęsto ich. Dlaczego zmieniono większość elementów,by dopasować je pod te z ekranizacji? Wystarczy spojrzeć chodźby na "ewolucję" Piramidogłowego. Czy przypomina wam tego z SH2? Z pewnością nie. Oczywiście to nie skazuje gry od razu na porażkę. Wręcz przeciwnie - może się okazać, że owa "filmowa widowiskowość" jest potrzebna w czasach, gdy gry zachwycają rozmachem i fabułą. Mimo wszystko miejscami mam wrażenie, że twórcy starali upachać na siłę niektóre elementy.
Może również okazać się, że gra powala historią i klimatem* a zawiedzie grafika. Niestety już widać, że wszelkie niedogodności związane z niską jakością tekstur,czy wyglądu postaci twórcy postanowili zakryć efektami, poświatami, rozmyciami i innymi tego typu sztuczkami. Z pewnością nie będzie to świetne rozwiązanie, no ale jeżeli nie ma innego wyjścia to należy tak zrobić. Nie sądzę jednak by miało to jakiś wpływ na rozgrywkę. Nie muszę tu chyba napominać co widzieliśmy w pierwszej częsci gry- a przacież wiele osób bawiło się przy niej wybornie (łącznie ze mną :-> )
Jeżeli chodzi o potwory, to prawde mówiąc boję się ich. Tak, boję! :-] Nie ze względu na ich "straszność", ale "nowość". Jakoś ciężko mi się przekonać do tych "wynalazków", wolę sprawdzone pielęgniarki (i tu mi nawet duży biust nie przeszkadza :o ). Wiem jak zachwalanki o stworkach skończyły się w czwartej części, więc lepiej, by było ich mniej, a strach następował poprzez klimat a nie latające flaki na ulicach SH.
No cóż, to tyle z mojej strony. Ciężko jest ocenić produkt, z którym nie miało się do czynienia. Dlatego proszę- nie skazujmy gry jeszcze teraz na porażkę lub zwycięstwo. Czas pokaże. Pozdrawiam

* O to raczej bym się nie bał, ba, jestem wręcz pewien że grając poczujemy klimat Cichego Wzgórza, który będzie powalał swoją melancholią, przytłaczał smutkiem. Ten zawsze był i będzie inaczej ta gra nie będzie zasługiwała na tytuł Silent Hill.

Mee - 2008-07-20, 21:45

Cytat:
Pierwsza rzecz- nawiązania do filmu. Za gęsto ich. Dlaczego zmieniono większość elementów,by dopasować je pod te z ekranizacji?

I to jest właśnie jeden z elementów do których piłem - SH zawsze był oryginalny, niepowtarzalny. Po cholerę teraz burzyć to wszystko poprzez bezmyślne kopiowanie różnych elementów?
Filmowy PH świetnie wyglądał w filmie, w grze niekoniecznie.

Grafika jest jednym z mniej istotnych aspektów, poza tym wcale nie wygląda źle. Problem leży w designie lokacji, który wg. mnie...również leży :p
Na tych gameplayach cała architektura miejscówek wydaje się strasznie nie SHowa.

I nie pisze tego dla samego czepiania sie, jak twierdzą Bloo i Walter (ukończyłem The Room i w dalszym ciągu nie-podoba-mi-się :p).

Tak więc żeby być poprawnym politycznie - na tym etapie produkcji jest bardzo niefajnie.

Zaratul - 2008-07-20, 21:58

Właśnie obejrzałem trailer i....podoba mi się. :)
Pokazali kilka momentów których nie widzieliśmy ,m in płynne przechodzenie w świat alternatywny i prezentacja nowego pająkowego potwora w akcji.
To prawda że desing potworów i lokacji SH5 przypomina film...ale czy to źle?
Jeśli chodzi o stronę techniczną SH movie to była bardzo dobra,potwory i scenografia były świetnie zrobione więc nie widzę powodu dla którego miałbym krytykować Collective za inspirację filmem.

Spójżmy na poszczególne elementy trailera:

gęsta mgła-jest
ciemności w pomieszczeniach-są
wszechobecna rdza i brud-też jest

Jak widać SH5 ma wszystkie chrakterystyczne elementy które powinny znaleźć się w SH. :)
Nowy SH będzie godnym następcą poprzednich części. :)

Mee - 2008-07-20, 22:01

Cytat:
więc nie widzę powodu dla którego miałbym krytykować Collective za inspirację filmem.

A może taki powód, że to film był inspirowany grą, a nie na odwrót? :P

Cytat:
gęsta mgła-jest
ciemności w pomieszczeniach-są
wszechobecna rdza i brud-też jest

Jak wcześniej - charakterystyczne elementy nie wystarczą, trzeba je jeszcze umiejętnie wprowadzić w życie, a póki co to to jakieś bez jej jest.

Przyznaję natomiast, że podobała mi się akcja w windzie, jegomość też niczego sobie.

Doxepine - 2008-07-21, 14:27

I ja się wypowiem. Filmowość Hołmkominga będzie jego główną cechą. Spodziewam się więc wielu zwrotów akcji i holiłudzkości... I, szczerze mówiąc, nie wiem, czy mam się z tego powodu cieszyć, czy też nie... Poczekam do czasu wydania gry...
Scena z Piramidogłowym mnie zaskoczyła... Po pierwsze, wygląda on i porusza się prawie identycznie, jak w filmie... Po drugie, scena jest iście filmowa... Osobiście, cieszę się z powrotu mojego silenthillowego pupilka, ale obawiam się, że został on tam wciśnięty na siłę (dla tych fanów, którzy chcieli, żeby Piątka przypominała Dwójkę)...
Imo potwory są świetne! Ten spajdermen wygląda super, a poza tym, można go "wypłoszyć", co jest tylko plusem... Ten magmowiec przypomina Lying Creature, ale pomysł z tym, żeby w nim wrzało zrobił na mnie wrażenie...
Scena w windzie holiłudzka na wskroś, ale działa tak, jak w zamyśle miała działać - straszy...

sullivan_1989 - 2008-07-21, 18:05

Siemanko. Nie wiem czy ktoś już to wstawiał, ew widział:
http://www.gamikaze.pl/Ak...niez_na_PC.aspx

Znalazłem dosłownie przed kilkoma sekundami w necie :grin: . Jeśli z tym Piramidogłowym to prawda, to ja już się nie mogę doczekać, na samą myśl o zobaczeniu PH w nowej oprawie graficznej :grin: . Ale sie zjarałem hehehe :razz: .

Doxepine - 2008-07-21, 18:15

Rafał07 napisał/a:
Biorąc pod uwagę ten trailer:

http://www.gamersyde.com/stream_8074_en.html

Widział/wstawiał... Oczywiście, jeśli chodzi o Piramidka...

Zaratul - 2008-07-21, 18:40

http://gamersyde.com/news_6697_en.html

Tu macie nowe filmiki z gameplaya.
Część z tych scen już widzieliśmy ale są też nowe rzeczy typu rozmowa z Joshua w którym jest pokazany wybór dialogów i cut-scenka z Piramid Headem którą w końcu możemy zobaczyć w całości. :)

Zamykający - 2008-07-21, 19:07

Tak jak już kilkoro forumowiczów przede mną mówiło, za dużo nawiązań do filmu. O ile przechodzenie miasta w wersję alternatywną jak najbardziej mi się podoba, to już nie bardzo pomysł na zbeszczeszczenie legendy Piramidogłowego. Świetny jest, jednak należy do dwójki i basta! Ziemia drży kiedy idzie? Co najmniej dziwne. Żeby jeszcze walił swoją facjatą o podłoże, to rozumiem, ale od zwykłego chodu? ;| I dlaczego karaluchy zlatują się do niego jak muchy do krowiego g**na?
Pajęczaki niczego sobie, tylko że te ostrza na rękach i nogach cholernie kojarzą mi się z Sufferingiem. Ale to drobnostka, mi nie przeszkadza.
To co mnie wkurzyło to:
a) Celowanie - ja rozumiem, że system walki w poprzednich częściach był zrąbany, ale to nie MGS...
b) Walka z pająkiem - wyglądało to jak duel z jakiegoś MMORPG'a fantasy :lol:
To tyle jeśli chodzi o moje żale odnośnie gry. Teraz zalety:
Atmosfera - zwłaszcza ta przechadzka po Grand Hotel
Lying Creature - lawowy, ale mnie się podoba! Lepsze to niż wcześniejszy "Wrzód"
Interakcja- Sieknij, Przeciśnij Się, Rozedrzyj, Zeskocz, Wespnij się: na te nowości patrzę przychylnym okiem :->
AI - jeśli tak to można nazwać - ucieczka pająka bardzo mnie podbudowała odnośnie tego aspektu gry. Więcej napięcia będzie, bo stworki nauczyły się "microwania" :grin:
Ocena końcowa: Nie będzie, bo subtelniejszych niuansów fabuły nie znamy, a fabuła (prócz klimatu) to dusza Silent Hilla.
THE END

bloo - 2008-07-21, 19:07

Doxepine - 2008-07-21, 20:04

bloo napisał/a:
Przyszedł czas, że filmiki zaczynają pokazywać ZA DUŻO. Już popsułem sobie niespodziankę w windzie i spotkanie PH. Ja oficjalnie przestaję śledzić info na temat sh5 do czasu kiedy w nią zagram :)

Bloo, na jakiejś podstawie trzeba uprawiać nie/konstruktywną krytykę... :grin2:

bloo - 2008-07-21, 20:36

sullivan_1989 - 2008-07-21, 21:36

Cóż. Jeśli chodzi o gameplaye to podoba mi się grafika i animacja postaci. Również interakcja wygląda nieźle. I mam nadzieję, że w praktyce okaże sie równie dobra :-> . Celowanie ala RE4 też nie jest najgorsze... No przynajmniej mi nie przeszkadza.
Jedyne co nie przypadło mi do gustu jak narazie, to jak już było wspomniane za dużo nawiązań do filmu. Nie twierdzę, że to źle, ale to raczej film powinien bazować na grze, a nie odwrotnie.
Kolejna sprawa to Piramidogłowy. Wygląda fajnie. Bardzo spodobał mi się jego "nowy" tasak, a jeśli chodzi o te karaluchy, to też nie kumam dlaczego tak do niego lgną ;| I dlaczego do jasnej cholery ziemia drży kiedy idzie :?: .

A tak na marginesie, to ciekawe czy wersja na PC ukaże się równocześnie z wersjami konsolowymi, czy też kilka miesięcy później :? . Osobiście wolałbym, żeby ukazała się później (i to jest raczej pewne), bo możnaby dopracować grafikę na potrzeby PC i dodać parę bonusów :grin2: , tak jak dodatkowy scenariusz w SH2.

Walter S. - 2008-07-21, 21:37

Na szczęście zanim zdecydowałem się obejrzeć filmik, przeczytałem post Bloo o tym, że pokazuje on "za dużo". Mogę zatem mieć niespodziankę :razz:

Pozdrawiam

PS Plis, nie spoilujmy co do filmików :P

MZet - 2008-07-21, 22:11

Dałem że jest źle i nic nie wróży. Brakuje odpowiedzi że jakieś nieporozumienie i NIE wierzę że poprawią a czy koniec serii to nie wiem ale na pewno koniec tej serii którą pokochałem.
sullivan_1989 - 2008-07-22, 08:08

Walter S. napisał/a:
Na szczęście zanim zdecydowałem się obejrzeć filmik, przeczytałem post Bloo o tym, że pokazuje on "za dużo". Mogę zatem mieć niespodziankę :razz:

Niektórzy tej niespodzianki już mieć nie będą ;( .

Walter S. napisał/a:
Nie spoilujmy co do filmików :P

Popieram w 100%.

MZet napisał/a:
Czy koniec serii to nie wiem ale na pewno koniec tej serii którą pokochałem.

Cóż w jednym muszę się z Tobą zgodzić. To już faktycznie nie będzie to samo "Ciche Wzgórze", które znamy. A jeśli chodzi o dalsze części serii, to najpierw zobaczmy jak wypanie "piątka". Bo przecież spójrzmy na to pod innym kątem. Jeśli Homecoming okaże się słabe, to nie ma sensu wydawać kolejnych części. Wolę zapamiętać Silent Hill takim jakim było, niz patrzeć jak powoli upada. Takie jest moje zdanie.

Undertaker - 2008-07-22, 18:23

Dałem na "Jest lepiej niż się spodziewałem, ale to jeszcze nie to.." bo ta opcja mi najbardziej pasuje.
Yoda - 2008-08-01, 22:57

Ja głosować nie mam zamiaru dopóki sam nie zagram. Po screenach i trailerach nie można wiele wywnioskować. Przecież to tylko kilka minut z parogodzinnej rozgrywki. Zobaczymy we wrześniu, no może trochę później. Cieszę się niezmiernie, że będę mógł przetestować tę pozycję na moim PC, o ile będą rozsądne wymagania sprzętowe.

EDIT:

Nie wiem czy widzieliście dlatego wstawiam:
http://www.shacknews.com/...=4452&id=122779

Mi - 2008-08-02, 10:08

c... co to za facet z karabinem ._. ?
Bersek - 2008-08-02, 11:04

Yoda napisał/a:

To już było :grin2:

Miho napisał/a:
c... co to za facet z karabinem ._. ?

Mówisz o tym czarnym? On trzyma shotguna. (chociaż po AK47 z SH:O nic mnie już nie zdziwi).

Yoda - 2008-08-02, 12:13

Bersek napisał/a:
Yoda napisał/a:

To już było :grin2:

Jak zwykle się spóźniłem :\

Ale za to będę walczył o to, by być pierwszym kto wstawi screeny z wersji na PC :razz:

Bersek - 2008-08-02, 12:19

Yoda napisał/a:
Ale za to będę walczył o to, by być pierwszym kto wstawi screeny z wersji na PC :razz:

Nie dasz rady xD Zamawiam preordera kiedy tylko będzie taka możliwość :grin:

Mee - 2008-08-02, 15:50

Mnie właśnie ciekawi sprawa tych różnic graficznych. Na jednych gra wygląda nieporównywalnie lepiej, na reszcie poziomem przypomina SH2. Pewnie na PC będzie możliwość dość szerokiej konfiguracji oprawy, w sumie nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało, że te "brzydsze" screeny pochodzą właśnie z PC (na niższych ustawieniach, rzecz jasna).