Forum Silent Hill Page

Silent Hill: Homecoming - SH V Media

Walter S. - 2008-07-17, 15:08

Cytat:
No piątego za bardzo nie opisze bo w sumie nie ma co. Alex wygląda trochę jakby był naćpany, te oczy takie dziwne :lol2: Ale jego dłonie chociaż nie są kanciaste tylko bardziej naturalne.

Jak dla mnie właśnie na tym screennie jest dużo do opisywania. Pojawia się maskotka Silent Hilla, napisy na ścianie wskazują na.. szpital? Alex ma latarkę na piersi; ma zróżnicowaną mimikę twarzy. :roll:

Cytat:
Na pewno dobrą sprawą jest celownik pistoletu bo dodaje to realizmy całej grze.

A co w tym realistycznego? Przecież ten celownik nawet nie jest taki sam jak pistoletu Alexa. Ja rozumiem, gdyby zrobili taką opcję na kodach, ale wtedy celownik przypominałby logo Silent Hilla, wiecie, to trzy komorowe :razz:

R4Zi3L - 2008-07-17, 20:32

Nikt nic nie napisal o dialogach... uwazacie ze to fajny pomysl czy wam to obojetne?
GodKiller - 2008-07-17, 21:06

http://ps3.ign.com/dor/ob...ode_071608.html

Najnowszy trailer obczajcie kto sie pojawia w 1:01s 8-) I znowu konkret muza z wokalem

Zaratul - 2008-07-17, 21:30

Świetny trailer,podobał mi się.Widzę że Collective dopracowało grafikę i mogę już być spokojny o Homecoming. :)
Ten utwór Akiry Yamaoki z ścieżki dźwiękowej do SH5 jest bardzo dobry,jak zwykle Akira Yamaoka pokazał że jest najlepszy. :)
A co do pana w 1.01s to jestem ciekaw jak im to wyjdzie,to co ludzie przynoszą do SH już tam zostaje,heh. 8-)

Doxepine - 2008-07-17, 22:00

R4Zi3L napisał/a:
Nikt nic nie napisal o dialogach... uwazacie ze to fajny pomysl czy wam to obojetne?

Jeżeli będzie to dopracowane, to ja jestem jak najbardziej za. Mogłoby to wyglądać następująco:

Spotykamy jakąś poboczną postać w Silent Hill. Kontakt jest nawiązywany natychmiastowo (bez pytania gracza o to, czy chce). A potem możemy zapytać np.:
- "Co się dzieje?"
- "Co tu robisz?"

itp.

Chociaż z drugiej strony wydaje mi się, że będzie to po jakimś czasie nużącą czynnością, którą należy odbębnić... Sam nie wiem, jak mam na to patrzeć...
---------------------------------------------------------------------
Jeżeli chodzi o trailer to... Wypieprzyło mnie z kapci! Muzyka świetna (Akira z Williamson dają jak zwykle po garach), ciemno jak w grobie, emocje są... Imo świetne! Mam tylko nadzieję, że cała gra utrzyma taki poziom... I że fabuła będzie baaaaaardzo złożona...

Walter S. - 2008-07-17, 22:51

O KURWA! Tyle mogę powiedzieć. No, wreszcie mogę odetchnąć z ulgą, że cały czas broniłem SH V. Przecież to niczym nie ustępuje kinowym trailerom filmów z żywymi aktorami! Grafika, muzyka, głosy, klimat... to wszystko żyje i jest świetne!

Co się tyczy 1:01s... ciekawe, ciekawe. ^_^

Doxepine - 2008-07-17, 23:00

A co tak dokładnie jest w momencie 1:01? :oops: Piramidek?
Zaratul - 2008-07-17, 23:10

Doxepine napisał/a:
A co tak dokładnie jest w momencie 1:01? :oops: Piramidek?

Tak,pojawia się na ułamek sekundy.Z jednej strony można się czepiać jego obecności w grze....ale ja go chętnie znowu zobacze. :)
To postać kultowa nie tylko wśród fanów SH ale wśród fanów gier video.

Doxepine - 2008-07-17, 23:14

Zgodzę się z Tobą, Zaratul... Cieszę się, że Piramidek znów wkracza do akcji... Niech tylko z sensem uzasadnią jego obecność, a będzie git!
Walter S. - 2008-07-17, 23:16

Eee... no! Jest wielki, brzydki i straszny :razz:

Sporo powiązań będzie z SH II.

R4Zi3L - 2008-07-17, 23:17

Doxepine napisał/a:
Kontakt jest nawiązywany natychmiastowo (bez pytania gracza o to, czy chce).
To bedzie niestety - "Talk (B)"
Zaratul - 2008-07-17, 23:25

R4Zi3L napisał/a:
Doxepine napisał/a:
Kontakt jest nawiązywany natychmiastowo (bez pytania gracza o to, czy chce).
To bedzie niestety - "Talk (B)"

To nie tak,kontakt pewnie będzie taki że po prostu podchodzisz na jakąś odległość do NPC`a i włącza się tryb rozmowy.W jednej z cut scenek było to pokazane.

Btw Teraz będzie tak że odpowiednie zakończenie będzie zależeć od przeprowadzonych dialogów z NPC`ami.
To dobrze,wole to niż np zabicie określonej ilości potworów żeby odblokować drugie zakończenie. :)

Walter S. - 2008-07-17, 23:28

Dobrze prawisz Zaratul. Ta opcja to to, czego mi brakowało w poprzednich Silentach. Więcej zależy od gracza, który może po części decydować o psychice bohatera.
Doxepine - 2008-07-17, 23:36

Walter S. napisał/a:
Dobrze prawisz Zaratul. Ta opcja to to, czego mi brakowało w poprzednich Silentach. Więcej zależy od gracza, który może po części decydować o psychice bohatera.

O psychice? Możesz to wyjaśnić, bo jestem ciut zaskoczony...
Jak to przemyśleć, to jest to całkiem dobry pomysł. Faktem jest, że zabijanie X potworów, by zdobyć jakieśtam zakończenie nie było zbyt udanym pomysłem...

Walter S. - 2008-07-17, 23:52

Widzisz... może zajść taka sytuacja, że w rozmowie pojawi się dylemat na zasadzie wyboru:

-Nigdy ci tego nie wybaczę!
-Wybaczam ci.

Gracz wczuwa się w postać bohatera i zastanawia, jak zachowałby się na jego miejscu. W tym momencie decyduje o jego psychice. Może przykład jest nie najlepszy, ale myślę, że rozumiesz, o co mi chodzi.

bloo - 2008-07-17, 23:55

Anonymous - 2008-07-18, 00:12

Wreszcie jakiś materiał stawiający grę w nieco lepszym świetle. Wygląda na to, że strona fabularna będzie dość rozbudowana, a przecież o to głównie chodzi. Można nawet wybaczyć słabawą grafikę i nienajlepszy gameplay, jeśli historia będzie przykuwać do ekranu.
Doxepine - 2008-07-18, 00:16

Walter S. napisał/a:
Widzisz... może zajść taka sytuacja, że w rozmowie pojawi się dylemat na zasadzie wyboru:

-Nigdy ci tego nie wybaczę!
-Wybaczam ci.

Już rozumiem Twoje przesłanie. Nazwałeś to psychiką, a ja już uruchomiłem całą wiedzę z zakresu psychiatrii, żeby zrozumieć, o co Ci chodzi... A wystarczyło proste rozumowanie... No i Twoje wyjaśnienie...

Co do tego dialogu to myślę, że za bardzo takie cuś zalatywałoby Trójką... Myślę, że dialogi takie powinny być nieco bardziej rozbudowane... Bohaterowie powinni rozmawiać, a nie udzielać jakichś krótkich odpowiedzi...

Zaratul - 2008-07-18, 00:40

bloo napisał/a:
Ani razu nie widać mgły, no ale trudno.

Jak to nie widać mgły?!
Przecież jak Alex jedzie razem z Hunterem to przecież jest gęsta mgła tak jak w poprzednich Silent Hillach. :)
Btw W filmach które pokazują gameplay też jest mgłą,jak mogłeś jej nie zauważyć? :)

R4Zi3L - 2008-07-18, 04:23

Jesli chodzi o Attrract mode... jest ciemno jak w dupie u murzyna wiec zapowiada sie dobrze,,, w sumie treaser do filmu tez mial zajebiste filtry a potem ich nie bylo... ale nie wazne... nie podoba mi sie troche art design... troche rozni sie od japonskiego... ale moze jak klimat bedzie dobrze poprowadzony to nie bedzie tak zle... Amerykanie tez potrafia robic dobre horrory (patrz przygodowki... np. Phantasmagoria 1 i 2)

Kto nie wie to mozna zaglada tez tu: http://www.gametrailers.com/game/5159.html Ja niestety jeszcze tego nie ogladalem bo mam tutaj zjebany net gdzie jest LIMIT 5GB za 30$... Rogers (kablwka) jesli to kogos interesuje...

MZet - 2008-07-18, 07:19

BIDA PANIE BIDA. Wątpię że fabuła będzie w stanie jakoś ten szajs podźwignąć. Przede wszystkim całkowity brak klimatu. To już nie jest Silent Hill.
Nie dla mnie.

ANTH - 2008-07-18, 08:25

"WHERE-IS-MY-BROTHER?" Ahahaha, leżę i kwiczę, "I'll find them". Jakie to wszystko holiłódzkie i takie prawdziwe jak "M jak miłość". Sztampa. Zwyczajna sztampa.
MZet napisał/a:
Przede wszystkim całkowity brak klimatu.

Indeeed.

Bersek - 2008-07-18, 10:14

Daaawno nie pisałem nic w tym temacie, więc czas najwyższy...
Muszę przyznać, że potwory są co najmniej średnie, a napewno lepsze niż te z Origins. Nie powiem, żeby jakoś specjalnie straszyły, ale kto wie jak je wykorzystają twórcy.

bloo napisał/a:
Ani razu nie widać mgły, no ale trudno.

Zobacz na ten gameplay.
http://www.gametrailers.com/player/37004.html
Pełno mgły, miasto wygląda bardzo dobrze, a i muzyka jest świetna. Do złudzenia przypomina tą z SH1 "Summer Snow". Następna rzecz która mi się podoba to rozpieprzanie desek, które blokują przejście. Zawsze denerwowało mnie w poprzednich częściach, że bohater mimo posiadania piły mechanicznej, toporka, gaz rurki nie potrafił wykonać tak banalnej czynności jak zniszczenie kilku desek.

Kolejny gameplay
http://www.gametrailers.com/player/36909.html

Jedyne co mogę powiedzieć to to, że jest po prostu genialnie :shock:

Wydaje mi się, że tych potworów nie było wcześniej widać na żadnych screenach czy gameplayach. W późniejszej części filmiku można zobaczyć walkę z pielęgniarą i kolejną rzecz, która niesamowicie mi się podoba tj. ślady po uderzeniu. Po porządnym pie*dolnięciu toporkiem przez klatę zostaje piękny, krwawy ślad. Zawsze dodaje to trochę realizmu ^^

Walka z bossem
http://www.gametrailers.com/player/36790.html

No nie powiem, ale nie mogę się doczepić raczej do niczego. Dwie rzeczy jakie kompletnie mi się nie podoba to te kombosy Alexa. Obadajcie gameplay gdzie walczy z pielęgniarami to zobaczycie o co mi chodzi, zresztą tutaj też to widać w momencie gdy uderza toporkiem w to coś. Kolejna rzecz to fikołki, wyskoki i inne cyrki, które wyprawia główny bohater. Imo jest to totalnie beznadziejne, ja rozumiem, że jest wyszkolonym żołnierzem, ale bez przesady.

Wywiadzik trwający 6:40s
http://www.gametrailers.c...vies/73860.html
Wydaje mi się, że można tam zobaczyć kilka scen, których nie było na gameplayach, ale głowy nie dam sobie uciąć. W sumie nie wnosi raczej nic nowego, ale warto obejrzeć.

Co do fabuły to stwierdzam (oczywiście wnioskuje to z filmików), że zapowiada się totalne dno. Chodzi mi tutaj o uciekającego Joshue...przecież to jest tak tandetne, że nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.

Co do samych lokacji to muszę powiedzieć, że za cholerę mi się nie podobają. Są takie hmmm...czyste, nie ma tego typowego dla serii brudu.

Klimat....ale jaki klimat?! Tutaj zgodzę się ze słowami Mzeta i po prostu powiem, że wcale go nie ma :->

Acha i zapomniałem o kolejnej rzeczy, która też niezbyt mi się podoba, a mianowicie lista zadań. Widać ją między innymi w tym wywiadzie. Moim zdaniem to totalna porażka. Wolałem, żeby było tak jak we wszystkich poprzednich częściach, ale widocznie amerykanie muszą mieć wszystko podane na tacy, bo przecież ciężko jest zapamiętać, że w dialogu który odbył się 2 minuty temu, ktoś wspomniał, że ma udać się np. do szpitala...

Walter S. - 2008-07-18, 11:29

Cytat:
Co do fabuły to stwierdzam (oczywiście wnioskuje to z filmików), że zapowiada się totalne dno. Chodzi mi tutaj o uciekającego Joshue...przecież to jest tak tandetne, że nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.

To sobie dalej wnioskuj z filmików fabułę, ja wolę zaczekać na grę. Nie było jeszcze Silent Hilla ze słabą fabułą i jestem przekonany, że nie będzie. "wszystko ma drugie, trzecie, czwarte, piąte dno".

Cytat:
Klimat....ale jaki klimat?! Tutaj zgodzę się ze słowami Mzeta i po prostu powiem, że wcale go nie ma :->

Pytanie, co dla kogo jest klimatem. Mnie na przykład nie zachęcają filmiki, w których przy ponurych dźwiękach w słabo oświetlonym pomieszczeniu zbliża się do nas powykręcana pielęgniarka. Silent Hilla zawsze ceniłem za fabułę i to jest w nim dla mnie najważniejsze. Ten screen wróży, wbrew temu co mówicie, bardzo rozbudowaną fabułę. A uciekający Joshua już nasuwa pytania: "czemu ucieka?", "Co mu się stało, że jest taki przerażony?", "co robi w Silent Hill?", "dlaczego przebywa w takich, a nie innych miejscach?".
Jak dla mnie bomba.

Cytat:
Acha i zapomniałem o kolejnej rzeczy, która też niezbyt mi się podoba, a mianowicie lista zadań

Przecież lista zadań już była. Bodajże w SH 4 się pojawiła. No chyba, że mnie pamięć myli. I nie lekceważ tego. Jeżeli faktycznie fabuła bedzie tak rozbudowana, a gracz będzie miał takie a nie inne możliwości dialogowe, to lista zadań może się przydać.

Bersek - 2008-07-18, 11:43

Walter S. napisał/a:
uciekający Joshua już nasuwa pytania: "czemu ucieka?", "Co mu się stało, że jest taki przerażony?", "co robi w Silent Hill?", "dlaczego przebywa w takich, a nie innych miejscach?".

Wiesz z czym mi się to kojarzy? Z tymi wszystkimi tandetnymi horrorami, w których okazuje się, że uciekający bachor tak naprawdę jest opętany or somethning. Powiem Ci, że mnie naprawdę g*no obchodzi o co chodzi z tym dzieciakiem i nie wydaje mi się, żeby rozwiązanie tej zagadki było jakoś super interesujące i wręcz zwalające z nóg. Kiedy jeszcze nic nie wiedziałem o serii Silent Hill, obejrzałem trailer trzeciej części i kilka scen z gry potrafiło mnie tak nakręcić, że później nie myślałem o niczym innym jak tylko zagrać w SH. Tak samo było z SH2, wystarczyło, że przeczytałem o liście od zmarłej żony i już byłem maksymalnie napalony. Po obejrzeniu całej masy gameplayów, screenów i wywiadów nie mam nawet najmniejszej ochoty jakoś specjalnie interesować się SH:H. Nie zaciekawiła mnie zupełnie niczym.

Walter S. napisał/a:
Jeżeli faktycznie fabuła bedzie tak rozbudowana, a gracz będzie miał takie a nie inne możliwości dialogowe, to lista zadań może się przydać.

Może tobie...mi na pewno na nic się nie przyda. Dawałem radę bez listy zadań w SH1,2,3 i Origins więc myślę, że i tutaj obejdę się bez niej :grin2: