Forum Silent Hill Page

Silent Hill: Homecoming - SH V Media

R4Zi3L - 2008-05-24, 19:47

To chyba wiadome że aktualnie 90% gier jest robione najpierw na konsole... pozniej sa ewentualne porty... skoro dostalismy 3 czesci to pewnie doczekamy sie nastepnej...
Mr_Zombie - 2008-05-24, 22:11

Oby... Przy serii MGS Konami olało PC-towców ciepłym moczem i nie wydało już MGS3 na PC (pomim, iż MGS i MGS2 były) :| .
R4Zi3L - 2008-05-24, 23:18

Cytat:
(pomim, iż MGS i MGS2 były) :|
Bo... MGS to był osobisty port Microsoftu... a MGS2 ukazał się na XBOXa....
Yoda - 2008-05-25, 07:26

Zauważyliście, że w Silent Hill V kamerka wciąż jest umiejscowiona za plecami naszego bohatera? Kiedy on obraca się w jakimś kierunku, to kamerka leci za nim, a we wszystkich wcześniejszych odsłonach bohatera można było zobaczyć z każdej strony. Porównajcie sobie na trailerach z poprzednimi częściami
http://pl.youtube.com/wat...ExvQXMZrg&hl=pl (SH5)
http://pl.youtube.com/wat...feature=related (SH4)
http://pl.youtube.com/wat...l2pFSbUhY&hl=pl (SH2)
Moim zdaniem to minus... :\

Mr_Zombie - 2008-05-25, 13:30

No już bez przesady z tym minusem. Fakt, statyczne kamery są fajne, bo dodają klimatu, jednak jednocześnie są mega wkurzające, bo nie widzi się dokładnie, gdzie się idzie (niedawno skończyłem grać w MGS2 i kamera była jednym z czynników, dla których przeklinałem tą grę w niebogłosy). Niestety bądź stety, po sukcesie RE4 wiele gier akcji naśladuje kamerę znad ramienia, która się tam pojawiła.
Yoda - 2008-05-25, 13:32

Mr_Zombie napisał/a:
No już bez przesady z tym minusem. Fakt, statyczne kamery są fajne, bo dodają klimatu

No właśnie, dodają klimatu, a SH bez klimatu to nie SH. Nie mówię, że z powodu kamery klimat w grze będzie zerowy, ale na pewno gra na tym sporo straci, gdyż zamiast przygodówki, możemy dostać grę bardziej nastawioną na akcję.

MZet - 2008-05-25, 13:43

Wypada mi się zgodzić ze słowami Raza że amerykanie nie będą potrafili oddać specyficznego klimatu gry tak jak japończycy co u mnie z góry skazuje grę na klęskę. Czuć jakiś powiew Holiłudu w tym wszystkim co mi się bardzo nie podoba. Bohaterowie reprezentujący sobą stereotypowych amerykanów (z Hunterem na czele [wysilili się z imieniem nie ma co] ) i Alexem-bardzo-na-czasie-młodym-żołnierzem.
Graficznie porażka, wszechobecna sterylność, zero brudu, niska jakość detali oraz pustka sprawiają że to nawet nie przypomina SH (to już w czwórce było lepiej mimo że jasno). Woda wyglądająca jak rtęć z rozbryzgami niczym wyładowania elektryczne pozostawiam bez komentarza.
Potwory- trudnożec, ciężko jest wymyślić coś nowego w czasach gdy już wszystko zostało wymyślone więc nie wieszam psów na panach designerach ale potwory nie są Silentowe (o dziwo nowy banan przypadł mi do gustu- może dlatego że go nie widziałem w ruchu :D )
Animacja pozostawia wieele do życzenia. Plastik i sztuczność chyba jeszcze większa niż w poprzednich częściach (no bez przesady ;) ) i zbyt dużo nawiązań do średniego filmu psują mi wymarzony obraz całości jednak nie skreślam SH5 całkowicie dopuki go nie przejdę.

Yoda - 2008-05-25, 13:46

Ojojoj... Po co zaraz tak ostro to oceniać? W końcu gra jeszcze nie wyszła, więc nie wiadomo jaki będzie finałowy rezultat. Wiele się może jeszcze zmienić. Zobaczymy na koniec wakacji, kiedy już wyjdzie piątka :grin:
_Music - 2008-05-25, 16:31

Cytat:
Wiele się może jeszcze zmienić. Zobaczymy na koniec wakacji, kiedy już wyjdzie piątka
.

Właśnie dlatego wiele się nie zmieni.

Mr_Zombie - 2008-05-25, 17:56

No wiesz, w przeciągu zaledwie dwóch miesięcy twarz Alex'a zmieniła się już chyba trzy razy, więc reszta też się może zmienić (mam nadzieję, że popracują równiez nad innymi postaciami; ostatni Alex wygląda świetnie, więc go już mogą zostawić).

To, czego mi brakuje (przynajmniej na razie) w SH5 to pewnego surrealizmu. Wszystko jest dosadne, a alternatywny świat to po prostu rdza, kraty i wielkie wiatraki, plus gdzieniegdzie jakieś ciała. A gdzie dziwaczne "ekspozycje" w tle, jakie można było podziwiać w SH3? Gzie jakieś dziwne, dwuznaczne napisy? Gdzie surrealizm w stylu dziury w podłodze z SH2 czy zbieganie schodami w dół pomiędzy "światami" z SH4?

Ogólnie stwierdzam, że zachodni developerzy (tyczy się to zarówno Double Helix jak i Climax) boją się wprowadzać jakichś własnych, większych zmian, powielając głównie to, co stworzyło już Team Silent. Nawet potwory w SH:Origins i SH:H są bazowane na tych, które pojawiły się już we wcześniejszych grach bądź filmie (o przemianie świata już nawet nie wspomnę).

Yoda - 2008-05-25, 18:30

Mr_Zombie napisał/a:
Wszystko jest dosadne, a alternatywny świat to po prostu rdza, kraty i wielkie wiatraki, plus gdzieniegdzie jakieś ciała. A gdzie dziwaczne "ekspozycje" w tle, jakie można było podziwiać w SH3? Gzie jakieś dziwne, dwuznaczne napisy? Gdzie surrealizm w stylu dziury w podłodze z SH2 czy zbieganie schodami w dół pomiędzy "światami" z SH4?

No cóż, wiele trailerów traktujących o alternatywnym świecie jeszcze chyba nie było. Nie możemy tak dokładnie mówić czego nam brakuje, bo na prawdę widzieliśmy niewiele.
A tak w ogóle to trochę się wam dziwię. Piszecie, że grafika to beznadzieja, ale przecież nie o grafikę chodzi (nie chodzi mi tu o wystrój, lecz wygląd). Tak przynajmniej deklarujecie... Jak dla mnie nie wygląda to w cale źle a im słabsza grafa, tym mniejsze wymagania na PC (o ile powstanie) i nawet istnieje szansa że mi pójdzie :razz:

A oto jeden z pierwszych trailerów z SH5. Jeżeli w nim był ten surrealizm o którym piszesz, to zdaje mi się, że i w ostatecznej wersji go nie zabraknie
http://pl.youtube.com/wat...w5D5wi_a0&hl=pl

Devlock: To nie jeden z pierwszych trailerów Silent Hill 5, tylko Silent Hill: No Escape - krótkiego filmu zrobionego przez fana.

sullivan_1989 - 2008-06-14, 19:29

Słuchajcie nie wiem czy ktoś już to wrzucał, ale nie chce mi się wszystkich stron przeglądać :grin: . Tak więc sami oceńcie i zobaczcie. Oto kilka gameplay'ów, które ostatnio znalazłem.
http://silenthillv.prv.pl/gameplay.htm

Mi - 2008-06-15, 11:00

Podoba mi się grafika pokazana w piątym gameplay'u, filmik z Elle też jest całkiem fajny, ale;
1. Elle mówi jak dla mnie zbyt "hamerykańsko"
2. Grafika scenki ?ps3?

Hmm, mam mieszane uczucia ;].

Phred - 2008-06-15, 11:31

Wszystkie już raczej były (przynajmniej ja je widziałem na youtube).
Jakby na to nie patrzeć i ile by nie narzekać, ta gra wreszcie zaczyna wyglądać jak SH. Grafika nie powala, ale powiedzmy sobie szczerze - większość użytkowników tego forum na pewno nie gra w SH dla grafiki.
System walki wygląda bajecznie. Emocjonujący i wymagający. Marzy mi się walka sama bronią białą, gdzie naboje do guna będą na wagę złota, a każdy przeciwnik może nam zrobić kuku. Tego raczej nie uświadczymy bo już na filmikach widać jak Alex bez większych problemów szlachtuje trzy pielęgniarki.

Od momentu gdy w świat poszła wieść, że to amerykanie wzięli się za SHV wiadomym było, że to nie będzie SH które znamy. Ale wierzę, że nie będzie tak źle jak piszą niektórzy.

sullivan_1989 - 2008-06-15, 11:51

Phred napisał/a:
System walki wygląda bajecznie. Emocjonujący i wymagający. Marzy mi się walka sama bronią białą, gdzie naboje do guna będą na wagę złota, a każdy przeciwnik może nam zrobić kuku.

System walki jest w rzeczy samej imponujący. A co do walki samą bronia białą to chciałbym, żeby w SH5 zastosowano podobny system jak w Condemned: Criminal Origins, tzn. żeby amunicja była luksusem, a gdyby się skończyła to żeby bohater zaczął okładać bestie kolbą shotguna, bądź pistoletu :grin2: .

Phred napisał/a:
Od momentu gdy w świat poszła wieść, że to amerykanie wzięli się za SHV wiadomym było, że to nie będzie SH które znamy. Ale wierzę, że nie będzie tak źle jak piszą niektórzy.

Cóż... Nic nie jest przesądzone jak to mówią. Ja też wierzę, że będzie dobrze. I będę wierzył do samej premiery, która ma nastąpić, jak już zapewne wszyscy wiemy w końcówce września :grin: . (Oczywiście chodzi mi tu o konsole, żeby nie było wątpliwości :grin2: ).

Yoda - 2008-06-15, 12:09

sullivan_1989 napisał/a:
A co do walki samą bronia białą to chciałbym, żeby w SH5 zastosowano podobny system jak w Condemned: Criminal Origins, tzn. żeby amunicja była luksusem, a gdyby się skończyła to żeby bohater zaczął okładać bestie kolbą shotguna, bądź pistoletu :grin2: .

A mi do szczęścia wystarczy siekiera... :grin:

Zaratul - 2008-06-15, 12:16

Miho napisał/a:
1. Elle mówi jak dla mnie zbyt "hamerykańsko"

Mi się podoba. :)Oczywiście jak na Collective.Konami zrobiło by to na pewno lepiej....chyba. :->

Miho napisał/a:
2. Grafika scenki ?ps3?

Nie obchodzi mnie grafika SH5,według mnie może wyglądać tak jak SH1 byle by miała klimat Silent Hilla.
Taka grafika jaka jest pokazana w gameplayach może zostać,mi nie przeszkadza.Chociaż gdyby ją jeszcze polepszyli to też było by dobrze. :)

Phred napisał/a:
System walki wygląda bajecznie. Emocjonujący i wymagający.

Szczerze mówiąc wolałbym system walki z poprzednich części.Walka w Silent Hill jest tylko dodatkiem do fabuły a nie główną atrakcją w grze.
Mam tylko nadzieję że nie będzie za dożo tej walki.

Phred napisał/a:
Marzy mi się walka sama bronią białą, gdzie naboje do guna będą na wagę złota, a każdy przeciwnik może nam zrobić kuku. Tego raczej nie uświadczymy bo już na filmikach widać jak Alex bez większych problemów szlachtuje trzy pielęgniarki.

Patrząc na SH Origins może i to dobrze.Tam nie było wyboru stopnia trudności i walka była trochę irytująca.
A co do walki z pielęgniarkami to może po prostu twórcy grają na easy.

Mi - 2008-06-15, 12:22

Zaratul napisał/a:

Nie obchodzi mnie grafika SH5,według mnie może wyglądać tak jak SH1 byle by miała klimat Silent Hilla.
Taka grafika jaka jest pokazana w gameplayach może zostać,mi nie przeszkadza.

No pisałam, że mnie na gameplayach też mi się podoba, a do cutscenki sie czepiam, bo gra będzie kosztowała mały majątek ;) .

Phred - 2008-06-15, 12:30

Yoda napisał/a:

Heeere's Johny!;)

Zaratul napisał/a:
Szczerze mówiąc wolałbym system walki z poprzednich części.Walka w Silent Hill jest tylko dodatkiem do fabuły a nie główną atrakcją w grze.
Mam tylko nadzieję że nie będzie za dożo tej walki.

Walka w poprzednich częściach była nudna, sztampowa i cholernie sztywna. Zero emocji.
Nie wiemy jeszcze czy możemy liczyć na fabułę. To ostatnia kwestia, którą będziemy mogli poddać ocenia.
Walka zaś to jeden z głównych elementów gry podnoszących w błyskawicznym tempie adrenalinę. Ma być shiz i ma być survival. Co do tego drugiego jestem prawie pewien. Prawie;)

sullivan_1989 - 2008-06-15, 17:15

Yoda napisał/a:

Oj siekiera to musi być obowiązkowo :grin: . Moja ulubiona broń z SH4 :grin: .

Mr_Zombie - 2008-06-15, 21:47

Co do Elle, niech jej poprawią włosy (które wyglądają paskudnie - jeden obiekt z płaską i rozmytą teksturą...) i ten cień rzucany przez rzęsy (jest zbyt duży). A prócz tego, może być. Szału nie robi (to nie Eileen czy nawet Maria, które miały świetny design i wykonanie), ale narzekać też nie ma na co. Chociaż bym nie narzekał, gdyby ją jeszcze poprawili, tak jak ostatnio zrobili to z Alexem - czyli dodali trochę niedoskonałości na twarzy; ale przede wszystkim, niech poprawią włosy.
Carmash - 2008-06-21, 16:19

Nic wyjątkowego. Jeżeli tak się prezentują postacie w fazie wstępnej, to liczę na to, iż z czasem będzie coraz lepiej, a efekt końcowy nie będzie zbyt mocno przerażał.

Słowem postaram się jeszcze opisać system walki, ponieważ robi on naprawdę świetne wrażenie. Nabrałem przez to, nieco większego optymizmu, względem najnowszej części SH. Czekam na nowe linki!

Mr_Zombie - 2008-07-03, 10:23

19 minut z początku gry (wersja sprzed kilku miesięcy, z krótko ostrzyżonym Alexem): http://www.gametrailers.c...aylist=featured

To co mogę powiedzieć - czy oni kurna nie potrafią zrobić porządnych włosów? Włosy zarówno Judge jak i matki Alexa wyglądają fatalnie, gorzej niż w u postaci w SH2 :/

Aha, jakby się ktoś pytał, jest tam pełno spoilerów. Jakieś 5 czy 6 cut-scenek (w tym jeden flashback).

Carmash - 2008-07-03, 13:57

Mr_Zombie napisał/a:
Aha, jakby się ktoś pytał, jest tam pełno spoilerów. Jakieś 5 czy 6 cut-scenek (w tym jeden flashback).

Więc pozwolę sobie nie obejrzeć tego filmiku.

Cytat:
To co mogę powiedzieć - czy oni kurna nie potrafią zrobić porządnych włosów? Włosy zarówno Judge jak i matki Alexa wyglądają fatalnie, gorzej niż w u postaci w SH2

Jedna z wielu rzeczy, która drażni mnie od początku. Graficy, którzy nie potrafią poradzić sobie z tak prostym elementem, powinni lecieć na bruk. Co prawda, jestem potwornie zboczony na punkcie oldschoolu, ale obecna technologia, jednak do czegoś zmusza...

Mr_Zombie - 2008-07-03, 15:53

Ja też lubię oldschool, ale mówię, już nawet Claire czy Alexia w RECV (!) miały lepiej wyglądające włosy (może mniej złożone pod względem technicznym, ale ogólne wrażenie było lepsze).