Forum Silent Hill Page

Silent Hill: Homecoming - SH V Media

Mr_Zombie - 2008-05-16, 13:45

No fakt, nagły hype, jaki pojawił się wśród użytkowników forum sh5.net trochę dziwi, chociażby z tego względu, że nawet jeżeli gra prezentuje się lepiej, niż na poprzednich screenach, to wciąż wygląda nijako, jak na next-genowego Silent Hilla.
O tym Piramidogłowym również slyszałem - ponoć pojawił się w trailerze. Widać Konami faktycznie zrobiło już sobie z niego maskotkę i wrzuca go wszędzie, gdzie tylko się da ;/.

Devinitum - 2008-05-16, 18:49

Nie jestem pewny czy te filmiki można znaleźć na IGN lub GameTrailers, ale nie zaszkodzi wkleić:

Silent Hill 5 New Video 04

Silent Hill 5 Homecoming new video 05

+Bonus

Silent Hill: Homecoming - Circular Saw

_Music - 2008-05-18, 20:55

Cytat:
We've tried to remain true to this philosophy for the puzzles within Silent Hill: Homecoming."

A jakaż to jest filozofia zagadek w SH niby?
Chyba że tak zostały określone czynności typu "wbij podkowę w cement", czy "zmień żarówkę w latarce, bo nie trafisz w dziurkę od klucza".

R4Zi3L - 2008-05-19, 15:54

Gówno prawda... dopóki gry nie projektują Japończycy, nie będzą TRU w stosunku do serii... Sytuacja przypomina mi remake'owanie azjatyckich horrorów... może japońskie horryory nie sa takie super technicznie i niektore zagrywki moga wydawac sie czerstwe, to napewno nie można zarzucić im unikatowego klimatu, pomysłów oraz nacisku na oprawę audio (ring a bell?)
yuniku - 2008-05-20, 08:58

_Music napisał/a:

A jakaż to jest filozofia zagadek w SH niby?
Chyba że tak zostały określone czynności typu "wbij podkowę w cement", czy "zmień żarówkę w latarce, bo nie trafisz w dziurkę od klucza".

No tak, większość tak wyglądała mniej lub więcej, ale były też i te bardziej skomplikowane (piano puzzle, coin riddle, itp) I takie właśnie chciałabym zobaczyć w homecoming. Wątpię w to jednak skoro w 3 i 4 było tego jak na lekarstwo.

Anonymous - 2008-05-20, 23:10

Nie wiem czy się śmiać czy płakać - natrafiłem na bardzo interesujący wywiad z lead designerem Jasonem Allanem nazwany "Filozofia Jasona, Jacob's Ladder i Pyramid Head"
http://www.shacknews.com/featuredarticle.x?id=871
Wyjaśnia w nim dlaczego grafika przypomina poprzednią generację, i potwierdza obecność PH. Na razie przeleciałem po łebkach jutro skomentuję z Wami, bo muszę spadać.
Tutaj wycinek o PH dla niecierpliwych:

Cytat:
Shack: And I noticed Pyramid Head in the presentation--

Jason Allen: Really? Are you sure? [laughs]

Shack: Just out of the corner of my eye. [laughs] Any comment on his role in the game?

Jason Allen: I leave it up to you to play and find out.

Shack: Thanks Jason.

_Music - 2008-05-20, 23:23

Cytat:
The level of detail on the monsters was quite high, and when we saw them in the world, when the fog hadn't been put in yet, it was very, very clean. Particularly when you start seeing things in 720p, and you can see all the detail, it didn't feel like Silent Hill. It just looked wrong

SH i bez filtra wyglądał b. dobrze i klimatycznie, tak więc wina jest w grafikach, którzy nie potrafili oddać tego. Rozwiązanie polegające na zamazaniu niedociągnięć to fatalne rozwiązanie.

BroVaR - 2008-05-21, 00:19

Piramidek będzie w 5tce? Zaiste było by fajnie. Może teraz zobaczymy go w małej akcji z jakąś pielęgniarką, zamiast manekinem? ;) .
R4Zi3L - 2008-05-21, 10:36

Ja tylko mam nadzieje że w 5ce odzwiedzimy Muzeum... i PH nie bedzie miał aż tak znaczacej roli... tylko np. by sie tam szwedal gdzie go James zostawił (ze to wszystko co zostanie "przyniesione" do SH przez odwiedziajacych tam zostaje... albo wykorzystuje ich image wielokrotnie jako taka powloke cielesna dla tych... demonów???)
bloo - 2008-05-21, 11:19

Gdybanie gdybaniem, ale tak jak ktoś już powiedział jest duża szansa że PH nie będzie już PH tylko BH (masło maślane). Jednym słowem na ten moment jestem skłonny stwierdzić, że PH wystąpi bez okapu jako banana-head. A po kiego on się tam znajdzie to już inna sprawa...
Mi - 2008-05-21, 11:33

Ja tylko czekam, aż to wszystko zacznie się ocierac o granice absurdu, a wydaje mi się, że jest już coraz blizej.
Naprawdę chciałabym miec jakies pozytywne odczucia względem Homecoming, ale na chwilę obecną nie potrafię wykrzesac z siebie ani odrobiny.
PH; maskotka Silent Hill. Wyśmienicie... :?

Mr_Zombie - 2008-05-21, 12:34

bloo napisał/a:
Gdybanie gdybaniem, ale tak jak ktoś już powiedział jest duża szansa że PH nie będzie już PH tylko BH (masło maślane). Jednym słowem na ten moment jestem skłonny stwierdzić, że PH wystąpi bez okapu jako banana-head. A po kiego on się tam znajdzie to już inna sprawa...

Bananowo-głowego już nie ma. Z tego, co było zamieszczone na sh5.net, zmieniono mu design.

bloo - 2008-05-21, 12:56

Mr_Zombie - 2008-05-21, 19:35

W tej chwili wygląda on tak:

Swoją drogą, na GamesRadar pojawiła się nowa paczka screenów.

GamesRadar

Albo mi się zdaje, albo twarz Alexa znowu uległa zmianie (wygląda dużo lepiej, niż na niedawnych filmikach z konferencji). Przydałoby się jednak, żeby twórcy skończyli pracować nad Alexem, a zajęli się również innymi postaciami (włosy Elle były... brzydkie).

Przy okazji, na jednym ze screenów mamy kolejną żywą postać. To daje nam około 8 postaci (Alex, Joshua, Elle, Judge, ta kobieta co siedziała na krześle - ponoć matka Alexa, Travis, burmistrz kopiący na cmentarzu i ten gościu).

bloo - 2008-05-21, 21:55

R4Zi3L - 2008-05-21, 22:01

lol.... ale byly zrzut jakby dla jajec zrobiliby prawdziwy ambulance ending :D
Walter S. - 2008-05-22, 12:46

Chyba wbrew wszystkim jestem usatysfakcjonowany zmianami i podobają mi się potwory. Te pełzające stwory ze stalowymi szponami, albo pielęgniarki, które chowają noże za plecami są zachęcające. I o ile jeszcze miesiąc temu screeny odrzucały, to teraz już tak nie jest. Oczywiście sporo brakuje do doskonałości, ale może jak jeszcze trochę poczekamy to znów nadejdzie rewolucja graficzna? :razz:

Dobra, więcej nie będę chwalić Homecoming'a, bo zaraz wszyscy będą chcieli ze mnie zedrzeć skórę.

Pozdrawiam

Karolpiotr - 2008-05-22, 19:41

Nie wiadomo, czy to będzie Pyramid Head. Nie widziałem tego video, ale podobno nie jest on tam pokazany w całej krasie, a widać jedynie miecz. Autorzy też nie potwierdzili jego obecności. Najfajniej byłoby, gdyby w rzeczywistości okzało się to być czymś całkiem innym, ale kto wie...

I przy okazji dementuję, jakoby Schism miał kiedykolwiek być odpowiednikiem Pyramid Heada czy innego stalkera w tej grze. To info powstało w wyniku błędnej interpretacji słów głównego producenta, który kiedyś powiedział, że kiedy Schism dostrzeże postać gracza, momentalnie ruszy w jego stronę i będzie go uparcie ścigał. Jeśli potwory będą mogły przechodzić przez drzwi (co wydaje się oczywiste patrząc na konstrukcję lokacji), to powinniście sobie już mieć wyobrażenie, o czym prawdopodbnie mówił Oertel. Zresztą Schism wygląda lepiej niż wcześniej i zdecydowanie lepiej niż potwory pokazane do tej pory w ruchu. Mam nadzieję, że jego magia nie zniknie, kiedy wreszcie zobaczę go w akcji.

Mi - 2008-05-23, 13:13

Hmm, nowe screeny wyglądają całkiem, całkiem ;]. Szczególnie fajnie imo prezentuje się screen z obrazem, 'nowa' wersja Alexa również prezentuje się wcale nieźle. Czyżby Climax zaczął wreszcie łapac o co chodzi ;]?

Mr_Zombie napisał/a:
Przy okazji, na jednym ze screenów mamy kolejną żywą postać. To daje nam około 8 postaci (Alex, Joshua, Elle, Judge, ta kobieta co siedziała na krześle - ponoć matka Alexa, Travis, burmistrz kopiący na cmentarzu i ten gościu).

A to-to nie jest Travis o,O ?

Mr_Zombie - 2008-05-23, 15:28

Na GamesRadar widnieje taki podpis nad obrazkiem:

Cytat:
This friendly shop owner is Curtis, a man seemingly unmoved by the state of Shepherd's Glen:

Również w pierwszej chwili myślałem, że to Travis.

bloo - 2008-05-23, 22:07

Mi - 2008-05-24, 11:52

bloo w 'Nasze avatary' napisał/a:
Buuuu, nikt nie komentuje mojego podrobionego screenshota z sh5 i teraz nie wiem czy nikt się nie nabrał, czy wręcz przeciwnie- wszyscy się nabrali...

Ja się [jak zwykle] nabrałam x].

Devinitum - 2008-05-24, 11:59

Trzeba było nie pisać o nowych screenach na stronce. Tak to by mi się nie chciało sprawdzać reszty, nie wypatrzyłbym identycznego i nie skapnąłbym się, że to żart. ;P
Mr_Zombie napisał/a:
Swoją drogą, na GamesRadar pojawiła się nowa paczka screenów.

GamesRadar

[CTRL+C & CTRL+V Mode] Screen z siekierą jest ok i to światło latarki mi się podoba...nie bardzo. ;> Widać też, że znowu coś kombinują z twarzą Alexa... Jakby nie mogli się czymś innym zająć. Ludzie, przecież to tylko gęba! Są inne rzeczy do poprawy, a czas ucieka.

Co tam jeszcze... Screen na którym pokazany jest Alex z kolejną drugoplanową postacią - widać na nim, że wciąż nic nowego, jeśli chodzi o wygląd przedmiotów rozrzuconych po lokacjach, niedobrze...

Hmmm... Screen przed wejściem do budynku mi się podoba, w ogóle jak już wspomniałem - ten cały 'pół-mrok' we mgle, to już jest dobry pomysł. Właśnie taka pora mi najbardziej odpowiada, zwłaszcza skąpana we mgle - oczywiście w alternatywnej wersji miasta przydałoby się trochę mroku, o ile takowa będzie.

O, potwór pełzający po ziemi ma szpony jak Wolverine. ;D

Walter S. - 2008-05-24, 17:43

Yoda napisał/a:
Tylko dlaczego nie będzie tego na PC. Ja się chyba powieszę :eek:

Czego niby ma nie być na PC? Silenta V?

Yoda - 2008-05-24, 17:48

Walter S. napisał/a:
Czego niby ma nie być na PC? Silenta V?

A owszem Silenta V. A przynajmniej jak na razie brak wieści o przeróbce na PC.