Forum Silent Hill Page

Silent Hill: Homecoming - SH V Media

Karolpiotr - 2008-04-28, 21:06

Jak ktoś jeszcze nie wiedział, to teraz już wie, że mamy pierwszą nową-starą lokację w Silent Hill Homecoming:
http://img132.imageshack....lainvbmpbx6.jpg

Anonymous - 2008-04-28, 21:56

Devlock napisał/a:
Jednakże nie jestem w stanie sprecyzować czemu ten filmik służy

Ja także - jakbym oglądał średnio interesujący fragment z jakiejś gry tpp.
KP napisał/a:
Jak ktoś jeszcze nie wiedział, to teraz już wie, że mamy pierwszą nową-starą lokację w Silent Hill Homecoming:
Heh, te filmiki prezentowały taką biedę, ze nikomu nie chciało się ich analizować. Jeśli będziemy eksplorować część miasta z pierwszej części gry, to faktycznie będzie to homecoming :grin:.
bloo - 2008-04-28, 22:01

Mr_Zombie - 2008-04-30, 08:16

Cóż, niekt nie zamieścił tego info wczoraj, a dzisiaj jest już za poźno...
Okazuje się, że Furin z forum silenthill5.net jest chyba beta testerem SH:H i zamieścił kilka nowych, wcześniej nie pokazanych obrazków, ale dziś pojawiło się info, że wszystkie te screeny, na prośbę/żądanie Konami i Double Helix, musiałby zostać usunięte.

Między innymi wśród nowych rzeczy był tam nowy potwór, nazwany chyba Needler - przypominał człowieka robiącego mostek, z tym, że zamiast kończyn miał coś w stylu wielkich ostrzy, na których chodził, a głowa (a raczej główka) wyrastała mu w miejscu, gdzie normalnie ludzie mają narządy płciowe ;) .

Przyznam, że wyglądało to nawet fajnie. Może nie do końca SH-ilowo, ale widać, że kolesie się starają. A jeżeli dołożyć do tego jeszcze jakieś dziwne ruchy i dźwięki (to coś chodzi po suficie), to może być dobrze.

R4Zi3L - 2008-04-30, 09:28

eh.. identyko (prawie) było w The Suffering...
Carmash - 2008-04-30, 15:11

R4Zi3L napisał/a:
eh.. identyko (prawie) było w The Suffering...

Wypowiedź mogła być odrobinę dłuższa, ale w pełni się z nią zgadzam. Wyrażam tym samym swoją nadzieję, że potwory w nowym SH, nie będą bezczelną kalką monstrów z innych gier. Poza tym popieram całą wypowiedź bloo.

Anonymous - 2008-04-30, 17:31

Moglismy się spodziewać akcji z Obcego/The Suffering gdy ujrzeliśmy screen ze zwłokami zwisającymi z sufitu i dostaliśmy info o systemie celowania z RE4, Szkoda, że nie ma tych nowych obrazków, przyznaję, że przysnąłem. A szkoda, bo fajnie byłoby zobaczyć coś dobrego w temacie Sh5.
Walter S. - 2008-05-02, 20:04

Ja bym się specjalnie nie przejmował wyglądem miasta, stworków czy bohaterów. Do premiery jeszcze wszystko zostanie tysiąc razy poprawione, a poza tym większość screenów i obrazków przedstawia pierwotne prace nad tym projektem. Nie raz doświadczyliśmy w przypadku poprzednich odsłon, że w trailerach czy właśnie na screenach pojawiały się nieistniejące lokacje i istoty. Uważam, że to co nie będzie straszne, a o tym decydują testerzy, zostanie wycięte i zastąpione czymś innym.

Szkoda, że postaci tak mało i wszystkie mało ciekawe, ale np. Joshua mi się bardzo podoba. Co się tyczy 22-letniego weterana wojennego to uważam, że jest to specjalny zamysł twórców, aby... no właśnie, tego nie wiemy. :grin:

Mr_Zombie - 2008-05-02, 20:16

Ja się zastanawiam, skąd ludzie biorą przekonanie, że skoro do premiery zostało (jeśli wierzyć, że faktycznie będzie we wrześniu/październiku 2007) 5-6 miesięcy, to jeszcze wszystko może się zmienić. Drobne zmiany kosmetyczne - tak. Dodanie filtrów, poprawienie świateł - tak. Jednak nikt na kilka minut przed premierą nie będzie poprawiał wszystkich obiektów, przemodelowywał pomieszczeń czy przerabiał tekstur. Ostatnie miesiące są (albo przynajmniej powinny być) przeznaczone na wyłapywanie błędów i ostatnie szlify, a nie na poprawę tak podstawowych rzeczy jak np. skopany model głównego bohatera (te kieszenie na kurtce w formie płaskiej rozmytej tekstury wciąż nie dają mi spokoju).

Dlatego wkurzają mnie teksty ludzi (głównie na silenthill5.net), że to na razie tylko beta. Fakt, jest to beta, jednak chyba nikt się nie spodziewa, że w ciągu 5 miesięcy DH nagle przerobi całą grę ;/.

Walter S. - 2008-05-02, 20:32

Mr_Zombie - nie wierzysz w możliwości dzisiejszej techniki i pracy zespołowej :grin: Ja na przykład nie mogę znieść narzekania ludzi na nową odsłonę Silent Hilla, mając do dyspozycji raptem kilka screenów i trailer. Silent Hill V nie pojawi się na półkach sklepowych, dopóki twórcy nie stwierdzą, że gra jest dobra. Inaczej premiera zostanie przesunięta, a prace będą trwały nadal. Osobiście jestem dość spokojny o tę część i nie rozumiem, czemu tylu ludzi już ją skreśliło. Już teraz jest pewność, że muzyka będzie dobra, a genialna grafika wcale jest potrzebna, żeby zrobić dobry horror.
Anonymous - 2008-05-02, 20:57

Walter S. napisał/a:
mając do dyspozycji raptem kilka screenów

Przecież screenów są dziesiątki. Trailerów też już było kilka.
Ogólnie prace nad tą grą można podzielic na 2 etapy - pierwszy. Kiedy gotowy był chyba tylko ogólny zamysł i wizja gry - a grafika była uboga w szczegóły.
Teraz za to, widzimy "szlify" w grafice i koncept jak to będzie wyglądało. Nie ma czasu na gruntowne przemodelowanie o którym mówi Mr Zombie a oprawa prezentuje poziom poprzedniej generacji! Na E3 zapewne będzie pokaz przedpremierowy a niedługo pewnie demo na Ps Store/Xbox Marketplace.
Walter S. napisał/a:
Już teraz jest pewność, że muzyka będzie dobra
Z tym też może być różnie ;]. Gram teraz w Sh Origins i mam mieszane uczucia.
Cytat:
Nie raz doświadczyliśmy w przypadku poprzednich odsłon, że w trailerach czy właśnie na screenach pojawiały się nieistniejące lokacje i istoty.

Jednakże o zmianach byliśmy informowani, w kwestii potworów raczej nic takiego nie nastąpi(zwłaszcza, ze regularnie pojawiają sie na screenach).

Mr_Zombie - 2008-05-02, 22:47

Ja nie twierdzę, że HD wypuści crap (chociaż obecnie zdarza się tak, że firmy wypuszczają gry niedopracowane, pełne bugów, bądź po prostu słabe, byleby po prostu je wydać i zarobić na nich). Chodzi tylko o to, że (zakładając, ze wrzesień 2008 to realny termin) gra powinna już osiągać ostateczny wygląd. Nawet, jeżeli data premiery zostanie przesunięta, to również nie dlatego, żeby gruntownie zmieniać grafikę. Wiele gier już nawet na kilkanaście miesięcy przed premierą mają zrobiony cały silnik graficzny i grafikę, a potem jedynie robione są szlify.

Oczywiście, do ostatecznego osądzenia grafiki (przed premierą) poczekam do E3, kiedy zostanie zapewne zaprezentowany jakiś faktyczny trailer z obecnym stanem prac. Bowiem odnośnie tego, co do tej pory widzieliśmy, trudno jest powiedzieć, kiedy to zostało zrobione (może to być faktycznie stan prac sprzed kilku miesięcy).

Cytat:
a genialna grafika wcale jest potrzebna, żeby zrobić dobry horror.

Zgadzam się z Tobą. Jednakże... jedną z moich myśli, kiedy myślałem o PS3 (jeszce przed ubiegłorocznym E3) było "O kurde, skoro Team Silent osiągnęli taki poziom graficzny na PS2 [Silent Hill 3], to co oni zrobią na PS3 O_O". Później ogłoszenie, że SH5 zajmuje się zupełnie inne studio (które na swoim koncie nie ma żadnych hitów) było dla mnie jak cios gumową pałką w łeb.
Poza tym zawsze podobał mi się styl gier SH (zarówno stylistyka otoczenia, czerpiąca dużo ze sztuki, filmów, jak i postaci, któe miały świetny design oraz realistyczny wygląd). Ten styl graficzny był dla mnie jedną z cech Silent Hill, nieodłączną tak, jak muzyka Akiry. Dlatego akurat tak przeżywam kwestię grafiki w SH:HC.

Nie mówiąc już o tym, że jestem przewrażliwiony na punkcie brzydko wykonanych postaci (akurat gram w "Overclocked" i za każdym razem, jak patrzę na głównego bohatera, to chce mi się płakać, chociaż gra jak na razie jest bardzo fajna :/ ).

_Music - 2008-05-02, 23:28

Cytat:
Silent Hill V nie pojawi się na półkach sklepowych, dopóki twórcy nie stwierdzą, że gra jest dobra. Inaczej premiera zostanie przesunięta, a prace będą trwały nadal.

Fajnie by było.
Ale $ rządzi się swoim prawem i naciski by wydać to jak najszybciej zapewne będą.

Szczerze mówiąc- za czasów SH3, 4 liczyłem że na ewentualne (wtedy) ps3 jeśli powstanie SH5, to będzie miał fotorealistyczną grafikę. Coś takiego, z geniuszem wcześniejszych części, z podkręconą psychozą i muzyką, doprowadziłoby do stanów zawałowych co słabszych ludzi!
Niewykluczone że sprzęt jest w stanie wykrzesać z siebie tyle mocy zresztą, tylko kwestia wykorzystania tego.

Kilroy - 2008-05-04, 10:33

Większośc tych zdjęć już była, ale jednak chyba warto tutaj to dać :grin2:

http://gry.onet.pl/3400,1,galeria_detal.html

Walter S. - 2008-05-04, 14:07

Hmm.. nie wiem od czego to zależy, ale kilka zdjęć w powyższej galerii ma naprawdę niezłą grafikę, natomiast część zupełnie beznadziejną. Brakuje mi tam klimatu grozy, wszędzie jakoś tak jasno...?

Cytat:
Później ogłoszenie, że SH5 zajmuje się zupełnie inne studio (które na swoim koncie nie ma żadnych hitów) było dla mnie jak cios gumową pałką w łeb.

A czy wiecie co wydało The Collective? (bo o to studio chodzi, tak?)

Cytat:
Poza tym zawsze podobał mi się styl gier SH (zarówno stylistyka otoczenia, czerpiąca dużo ze sztuki, filmów, jak i postaci, któe miały świetny design oraz realistyczny wygląd).

Ja nadal wierzę, że z tym nie będzie aż tak źle, jak się wydaje. Obiecano bodajże bardzo gęstą mgłę i uważam, że dotrzymają słowa. Co się tyczy postaci to jak już mówiłem Joshua jest w porządku, pani Sędzia również. Gorzej z Alexem i tym brodaczem... cóż, miejmy nadzieję, że jeszcze wszystko poprawią :razz:

NIe wolno nam zapominać o takich rzeczach jak fabuła, dźwięk, grywalność itp.

Mr_Zombie - 2008-05-04, 17:16

Walter S. napisał/a:
A czy wiecie co wydało The Collective? (bo o to studio chodzi, tak?)

Men in Black (64.1%)
The Game of Life (52.8% PSX, 75.4% PC)
Star Trek: Deep Space Nine: The Fallen (2000) (81% PC)
Buffy the Vampire Slayer(2002) (80.3%)
Indiana Jones and the Emperor's Tomb (2003) (68.1% ps2, 77.5% pc/xbox)
Wrath Unleashed (2004) (63.1% PS2, 67.4% xbox)
Star Wars Episode III: Revenge of the Sith (2005) (65% ps2, 64% xbox)
Marc Ecko's Getting Up: Contents Under Pressure (2006) (ok. 72% na wszystkich platformach)
The Da Vinci Code (2006) (53.6% PC, 56.1% ps2/xbox)

W nawiasach średnia ocen z gamerankings.com (nie jest to może wielki wyznacznik, ale innego nie ma).
Fakt, kilka gier mieli dobrych, jednak wciąż, żadnych hiciorów; chociaż niektóre z tych gier mają wyższą średenią, niż SH4: The Room :P .

R4Zi3L - 2008-05-04, 18:36

Mr_Zombie napisał/a:
(nie jest to może wielki wyznacznik, ale innego nie ma).
www.mobygames.com :roll:
Mr_Zombie - 2008-05-06, 09:05

Na jednym forum pojawiło się to, zapewne w formie żartu, ale... czy ta kobieta nie przypomina wam Rose z filmu?

http://www.anonib.com/_sh...ng11_anonib.jpg

(btw. jak to jest, że pierwsza wersja Alexa miała naprawdę świetnie zrobione włosy, podczas gdy teraz wszystkie zaprezentowane postaci mają włosy na poziomie postaci z pierwszych gier z PS2 ;/).

EDIT: A nie, okazało się, że to jednak (prawdopodobnie) jest Judge, czy TA kobita (na concept arcie wygląda dużo lepiej).

Anonymous - 2008-05-06, 14:12

O ile pamiętam to Judge już była na jakimś screenie siedząc na jakimś fotelu w pomieszczeniu które chyba było jakimś gabinetem/biurem.
R4Zi3L - 2008-05-06, 16:48

omg... so ugly... eh... juz wiem czemu wole japońskich chara design...
Karolpiotr - 2008-05-10, 17:39

Ciekawe, która gra sprzeda się lepiej - Homecoming czy Siren New Translation XD
Ostatnio zacząłem poważniej myśleć o kupnie PS3 w niedługim czasie, zgadnijcie, dla której z tych dwóch gier.
Chociaż nie powiem, chciałbym też jak najszybciej zagrać w nowego Silent Hilla tylko po to, by przekonać się, czy moje obawy się potwierdzą.

Mr_Zombie - 2008-05-15, 20:01

Nowe screeny na sieci, a tu nikt nic nie mówi?

Z większych zmian - nowy Alex. Nie widać wprawdzie twarzy, ale na pewno nie jest to stary Alex (Alex v.1), bardziej mix starego z nowym. Chociaż jeżeli miałbym się czepiać, to czarne (abo bardzo ciemne włosy) mu nie pasują - lepsze były te od Alexa v1, czyli jasny brąz.
Grafika wygląda dużo lepiej - wystarczy spojrzeć chociażby na kurtkę Alexa, która nie wygląda już tak biednie, czy też na wodę (ten screen z wodą jest również dostępny w starej wersji - wytarczy spojrzeć na oba, by się przekonać o tym, jak wielki skok nastąpił).

EDIT:

A na dokładkę kilka filmików.
Konami Gamers' Day: Early Grave Gameplay HD
http://www.gametrailers.com/player/34053.html

Konami Gamers' Day: Demon Dog Gameplay HD
http://www.gametrailers.com/player/34051.html

Konami Gamers' Day: The Plot Thickens HD
http://www.gametrailers.com/player/34059.html

Niestety, Ellie dalej ma badziewne włosy ;/.
Zaś Alex wygląda jak podstarzały Drake (Uncharted, PS3).

Anonymous - 2008-05-15, 22:50

Mr.Zombie napisał/a:
Nowe screeny na sieci, a tu nikt nic nie mówi?

Miałem nadzieję, że zastanę już screeny. Od siebie dorzucę:
Filmik Weź swoje lekarstwo:
http://www.gametrailers.com/player/34077.html
Filmik z wielkimi robalami(chyba najbardziej trafiony przeciwnik, w mojej opinii):
http://www.gametrailers.com/player/34078.html
Teraz tak na szybko - grafika nie będzie majstersztykiem(choć prezentuje się znowu o poziom wyżej - biję się w piersi, twierdziłem, że skok jest niemożliwy, ale cieszę się z tej omyłki - na logikę to nie mogło wyglądać jak na tamtych screenach - jak na PS2), ale to wiemy. Największe zastrzeżenia mam do filmiku z Elą: Czy Sh5 tak ma zamiar wyjaśnić przyczynę braku ludzi?? Że znikają porywani, przez siły nieczyste? No i moment gdy filmik się kończy i jakiś bug/glitch teleportuje ją znowu na krzesło, oby to wyeliminowali. Krótkofalówka - oby tylko nie w takim wymiarze jak codecowe rozmowy w MGS. Animacja walki sztywna jak kij połknął. Bardzo to drewniane a i reakcja pielęgniar na ciosy nie zachwyca. Na jednym ze screenów jesli dobrze widzę, mamy debiutanta: Shotguna, ale nie 2pociskowego "Obrzyna" z Maxa Payne'a tylko cacko pump action. Mimo wszystko cieszą jakieś zmiany w tej skostniałej mechanice(grając w Sh0 nabieram pewności, że gra z taką samą motoryką co stare części po prostu by się nie obroniła) no i pomysł z ranami(choć słabo zrealizowany) z ranami zostającymi na potworach.
Btw. Nie wiem czy to ta osoba tak słabo gra, czy to walka nie jest zbyt przekombinowana.

Mr_Zombie - 2008-05-16, 00:28

IGN ma również kilka świeżych filmików:
http://uk.media.xbox360.i...650/vids_1.html

Szczególnie polecam obejrzeć 'Intensive Care' - filmik (intro?) przypomina trochę scenę z Jacob's Ladder.

yuniku - 2008-05-16, 13:16

Nie mogę niestety obejrzeć filmów (blue connect). Screenshoty wygladają naprawdę dobrze, szczególnie lokacje niezmiernie zachęcająco ^^. Ale ...to tylko screeny.
Zabawne jak wszyscy (sh5.net) nagle oszaleli na widok grafiki. Owszem wygląda super and RE4 też tak wyglądał.
No dobra nie widziałam filmików, zapewne mówią coś więcej na temat gry.
Słyszałam, że PH ma się pojawić. Nie wiem co myśleć, mam nadzieję, że jego udział będzie jakoś sensownie wyjaśniony/uzasadniony.
Zastanawia mnie jeszcze kwestia zagadek: " We've tried to remain true to this philosophy for the puzzles within Silent Hill: Homecoming."

http://silenthill5.net/20...ason-allen.html