Forum Silent Hill Page

Anime, manga - Manga & Anime - Temat ogólny

Anonymous - 2008-01-27, 05:51

A czy ktoś wie czy Air jest dostępny u nas na DVD? A jeśli nie, to może chociaż gdzie można to sprawdzić?
Na animelist polecam ten topic:
http://myanimelist.net/forum/?topicid=10993

User/ka prezentuje tam zdjęcia z miasta z którego czerpało i było wzorowane miejsce akcji Air.
Są podobno 2 wersje openigów na płytce Blu Ray - jeden z nich, do obejrzenia -
http://www.stage6.com/use...tnamese-karaoke - jest to cała piosenka z pierwszego, a co za tym idzie - wzbogacona o nowe scenki
Piękna sprawa ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^

Konjad - 2008-01-27, 18:56

Tenshi no Tamago (Angel's Egg)

Anime ciężko mi określić bądź streścić. Nie będę raczej niczego mówił o samym nim, oprócz tego, że cholernie warto oglądnąć :> Oto linki na youtube:

part 1: http://youtube.com/watch?v=TCUJ-LLcE_0
part 2: http://youtube.com/watch?v=XdS3mg-WUhc
part 3: http://youtube.com/watch?v=0UwadT9gxmQ
part 4: http://youtube.com/watch?v=8n4NWcL1acI
part 5: http://youtube.com/watch?v=UAPZ3GRNDtM
part 6: http://youtube.com/watch?v=ClcqgifXRwU
part 7: http://youtube.com/watch?v=EJRGeedrHpA
part 8: http://youtube.com/watch?v=jy0GmNm20HE
part 9: http://youtube.com/watch?v=JZ-14-4dNZ8
part 10 http://youtube.com/watch?v=dx2-xaW4DJY

Place Promised in Our Early Days

Zaczyna się jak standardowy film romantyczny, ale po chwili okazuje się czymś więcej. Warto wgłębić się w historię trójki młodzieńców i tajemniczej wieży. Zdecydowanie jedno z lepszych anime tego typu.

Lucky Star

Komedia, niestety tylko "raczej dobra". Mówi o kilku koleżankach ze szkoły. Jako przerywnik między czymś innym może być całkiem dobra.

Anonymous - 2008-01-27, 20:16

Konjad rozumiem, że to tylko twoje zdanie ale Lucky Star na całym świecie robi cholernie ogromną furorę ( w przeciwieństwie do takiego The Melancholy Of Haruhi Suzumiya które to robi furorę tylko w Japonii ) .... poza tym oglądałem i powiem, że bardzo fajne anime ( może takiej komedii na maxa jest tam mało, ale dużo jest tam nawiązań i parodii innych anime, oraz w tym anime jest Konata za którą chyba 3/4 otaku na świecie szaleje XP )
Suavek - 2008-01-27, 21:03

Cytat:
na całym świecie robi cholernie ogromną furorę
Pierwszy krok do zostania bezmyślnym fanboy'em - "bo coś jest popularne na świecie"...

Pisałem już tu o tym - obejrzałem kilka odcinków Lucky Star i w ogóle mi się nie podobało. Ni to śmieszne, ni ciekawe ani specjalnie wciągające. Poza tym głównym czynnikiem zwiększającym oglądalność/popularność są lolicon-dziewczynki w mundurkach, więc...

Jak ktoś chce dobrą komedię to niech lepiej sięgnie po Fumoffu - ubaw gwarantowany.

R4Zi3L - 2008-01-27, 21:22

najlepszą komedią anime jaką oglądałem było moje pierwsze ecchi... Golden Boy... polecam... klasyk :)
Anonymous - 2008-01-27, 21:37

.....dla mnie LS jest fajny bo MI SIĘ PO PROSTU PODOBA, źadna jednostka/informacja z neta nie wpłynęła na moją opinię o Lucky Starze....poza tym mi się LS spodobał nie przez " lolicon-dziewczynki w mundurkach ", tylko przez zabawne perypetie Konaty, Kagami, Tsukasy i Miyuki ( po kilkunastu odcinkach dochodzi kilka bohaterek więcej ) .

Fumoffu ? nie wiem jak tobie, ale mi ten cały " military humor " po prostu nie podchodzi ... i nie wiem co ludzie widzą w tym miśku z tego Fumoffu ? >_> ( nie pamiętam jak się nazywa )

Suavek - 2008-01-27, 21:53

Cytat:
Fumoffu ? nie wiem jak tobie, ale mi ten cały " military humor " po prostu nie podchodzi ... i nie wiem co ludzie widzą w tym miśku z tego Fumoffu ? >_> ( nie pamiętam jak się nazywa )
Ciekawsze są dyskusje na temat jedzenia ciasteczka z nadzieniem? (LS) ;> Co kto lubi...

No ale niech będzie, że to kwestia gustu. Aczkolwiek Jo-Jo Twój jest najbardziej zadziwiający ze wszystkich z jakimi miałem styczność ;> (nie mówię tego złośliwie).

_Music - 2008-01-27, 22:16

Pytanie- czy widział ktoś "This ugly yet beautiful world"?
Anonymous - 2008-01-27, 22:41

Wiesz Suavek ... jeśli chodzi o komedie w anime to lubię TYLKO I JEDYNIE gatunek pokroju " tak dziwne i głupie, że aż śmieszne " ( czyli np. Azumanga, LS, Sayonara Zetsubou Sensei XP )
Suavek - 2008-01-27, 22:47

W takim razie sięgnij po Excel Saga jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś. Myślę, że Ci się spodoba.

Dragon Half też by się nadawał.

Jeszcze to - http://anidb.net/perl-bin...=anime&aid=1727

Anonymous - 2008-01-28, 02:00

Suavek - znowu nie czytałeś moich wcześniejszych postów XP - już dawno oglądałem Excel Sage ( Puni Puni Poemy też oglądałem )

.... nie wiem czy dam radę obejrzeć to Panda-Z XP ... a o Dragon Half słyszałem .... może obejrzę....

To tak dla wszystkich żeby już wiedzieli i nie mieli problemu...

OGLĄDAŁEM:

- Azumanga Daioh
- Lucky Star
- Higurashi No Naku Koro Ni ( jestem w trakcie oglądania Higurashi No Naku Koro No Kai )
- Chobits
- Love Hina
- Xenosaga: The Animation
- Darkstalkers
- Kanon ( i 2002 i 2006 )
- Air
- Serial Experiments Lain
- .hack/SIGN
- .hack/Legend Of Twilight
- Rozen Maiden
- Rozen Maiden Ouverture
- RahXephon
- Neo Genesis Evangelion
- End Of Evangelion
- Elfen Lied
- Full Metal Alchemist
- Death Note
- Hellsing
- Hellsing Ultimate
- Devil May Cry
- Salyers ( razem z Next i Try )
- Shingetsutan Tsukihime ( polecam )
- Fate/Stay Night ( odradzam )
- Claymore
- The Melancholy Of Haruhi Suzumiya
- Sky Girls TV
- Sky Girls OVA
- Berserk ( jak już kiedyś mówiłem - shit )
- Sayonara Zetsubou Sensei
- FLCL
- Full Metal Panic Fumoffu!
- Moetan ( polecam .... tylko dla fanów loli XP :sweet: )

W PLANACH:

- Blood+
- D Gray Man
- Read Or Die TV
- Read Or Die OVA
- Darker Than Black
- Wolf's Rain ( oglądałem tlyko kilka odcinków z pierwszego sezonu
- Ichigo 100%

No ... mam nadzieje, że już nie będzie nieporozumień :hihi:

Devinitum - 2008-01-28, 17:17

Też mam w planach Blood+. Możesz napisać coś więcej o Shingetsutan Tsukihime? Bo anime mnie zaciekawiło czytając wczoraj o czym jest.
Anonymous - 2008-01-28, 17:42

Cóż to aj mogę napisać ? :) Powiem tylko, że to anime jest na podstawie gry ( tak samo jak F/SN ) i, że zostało zrobione z tej gry na podstawie tylko niestety jednej ścieżki ( ścieżki Arcueid ) która jest IMO taka sobie .... według mnie anime było by o wieeeeele ciekawsze gdyby robili go na podstawie ścieżki Ciel ( BTW bardzo polecam grę ;) najlepsze Visual Novel Game w jakie grałem :) ( na drugim miejscu u mnie jest Kanon )
Anonymous - 2008-01-28, 17:53

Jo-Jo = ja oglądałem D- Gray Man i jest to jedyne anime, które porzuciłem - niczym nie wybijający się szonenik(gł bohater + dziewczyna + rywal). Strasznie się na nim wynudziłem. Bohater jest wymuskany i piękny, Naruto ma bardziej meski głos od niego : x. Dołóż do tego tragiczne poczucie humoru i.... Chociaż róźne opinie o tym słyszę(chociaż negatywnych czytałem sporo) więc oczywiście kwestia gustu. Ma fajny opening i ending więc może zmylić :P .
_Music - 2008-01-28, 22:38

Przeczytałem Bad Company (prequel GTO)- fajniutkie, ten sam klimat za co kochamy Onizukę :]
Po zakończeniu anime GTO, chcę jeszcze tego genialnego klimatu i czaję się na mangę- 25 tomów, 19 już wydanych, prawie 300zł za tą przyjemność, ale cholercia- warto.

R4Zi3L - 2008-01-28, 22:43

ano warto... manga nie jest tak ocenzurowana i do tego zdaje sie ze jest troche dluzsza...
Anonymous - 2008-01-29, 15:40

Mam pytanie - chce ktoś wypalone Bleach od 1-63(czyli cała pierwsza saga do fillerów) na dwóch DVD,? Bo mam wypalone 2 razy i jedne mogę oddać.
EDIT: Mam chętnego(proszącego o anonimowść ;]), który powiedział, ze od biedy zreflektuje ;].

PiK - 2008-01-30, 18:38

Ostatnio staram się nadrabiać zaległości w anime i zaopatruje się po trochu w nowe serie.
Ściągnąłem po kilka odcinków:
Death Note
Air
Samurai Champloo

DN zobaczyłem 6 odcinków, reszty jak na razie po 2.
Najbardziej po tym wstępie przypadło mi do gustu SC, widać, że ma odrobinę podobny klimat do mojego ulubionego Cowboy Bebop. Mimo, że realia zupełnie inne to jednak feeling ten sam ;]

Co do DN, to widziałem już wcześniej film aktorski, więc fabuła jest mi mniej więcej znana. Ogólnie dość ciekawe ale mnie nie porwało i trochę nie rozumiem tego zachwytu. (Może zrozumiem jak skończę serię)

Po 2 epach Air widzę, że jakiś tam potencjał jest, lekki, relaksujący, nadmorski klimat. Jednak drażnią mnie te zbyt cukierkowe i infantylne postacie. I tak sobie pomyślałem, że chyba za stary na coś takiego jestem ;]

W każdym razie mam zamiar skończyć wszystkie 3, ale SC w pierwszej kolejności ;]

Anonymous - 2008-02-01, 03:37

PiK napisał/a:
Po 2 epach Air widzę, że jakiś tam potencjał jest, lekki, relaksujący, nadmorski klimat. Jednak drażnią mnie te zbyt cukierkowe i infantylne postacie. I tak sobie pomyślałem, że chyba za stary na coś takiego jestem ;]
Oj stary, to obejrzyj Kanon... to jest dopiero mydełko... Teraz widzę, ze Air mieścił się w jakichś normach, zaś po obejrzeniu 5 epków tego czuję sie jakbym oglądał jakieś przesłodzone Love story. Zachowania postaci są często całkowicie niedorzeczne. Nie stawiałbym tego na jednej półce z "Powietrzem" - niby to samo studio, ale np. powiedzonko "Gao" bardziej do mnie trafiło niz kanonowe "Uguu". Ogląda się w miarę przyjemnie, ale na razie dla mnie to 8 na 10. Mozliwe, że na końcu pozegna mnie jakieś ckliwe zakończenie, ale nie ze mną te numery. Każdy odcinek Air oglądało się z zaciekawieniem, tymczasem tu przeplata się to z irytacją(zarówno sytuacji jak i postaci).
EDIT:
Lista grzechów - ciąg dalszy.
Właściwie jeden główny: "Ouuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu"
Niedobrze mi na dźwięk tego. Występuje w co drugim zdaniu(później znacznie częsciej) wypowiadanym przez jedną z bohaterek. Sama fabuła - blah, porównywać kanon do Air? Phi. Łatwo domyślić się, że te dwie dziewczynki są wspomnieniami a płaczący chłopak to Yuichii(chociaz nie spodziewałem się, że Makoto będzie animą... lisa :lol-sweat: ).Ale przez to zawodzenie ja juz naprawdę chcę, zeby ona zeszła z tego świata :/ . Co z tego, że główny bohater ma fajne poczucie humoru skoro raz zamachnął się z real hitem na dziewczynę i to go skreśliło w moichach oczach? :? Opening chyba zbyt dramatyczny chcieli zrobić... I'd always had the strength... to smile till the very end. Wspaniale....

Anonymous - 2008-02-01, 15:44

Którego Kanona oglądałeś ? 2002 czy 2006 ?
Anonymous - 2008-02-01, 19:08

2006 - z recenzji wyniakało, ze lepsza.
Anonymous - 2008-02-01, 23:17

IMO 2002 lepsze .... 2006 jest " lepsze " od 2002 tylko dlatego, że jest poprawiona kreska ( bardziej " Airowa " ) i jest więcej motywów z gry ....
Anonymous - 2008-02-02, 05:52

SPOILERY
Blah, cała fabuła jest straszliwie tania(jestem na 20 epku) i wersja raczej tego by nie zmieniłą w moich oczach. Oko, w Air bohater też jest otoczony laseczkami, ale:
a) Kunisaki nie zachowywał się tak jakby kochał je wszystkie
b) nie szło to wg schematu: pojawia się laseczka = jej "spektakularne" zejście/śmierć z tego świata( a w Kanon dochodzi do tego przy KAŻDEJ) - nudne to się robi z czsem. Kiedy akcja podsuwa nam kolejn pannę sam zastanawiasz się czy jest wspomnieniem, lub inną zarazą i jak wyzionie ducha. Tak pamiętam, że jedna przeżyła, ale nawet ona próbowała popełnić sepuku O.o. Monotonia eliminuje wszelkie wzruszenie - sam się zdziwiłem, bo ogólnie miękka fujara ze mnie jesli chodzi o takie opowieści - łatwo mnie wzruszyć.
c) w Air nie było momentów, które mi się nie podobały. A tu? - pseudowzruszajcy wątek dziewczyny, która nie przyznawała się do swojej nieuleczalnie chorej siostry. Tuż przed śmiercią biedaczki, ta "łaskawie" ją zaakceptowała. Suuuper.
d) W Kanon, żeby poprawić dziewczynie humor wystarczy dać jej coś do zjedzenia.
e) Wydarzenia podsuwają wskazwki widzowi, szkoda tylko, że główny bohater na tym nie zyskuje.
f) Fabuła w Air jest bogatsza i głębsza a zakończenie - skłaniające do przemyśleń - tutaj to wszystko zdaje się zmierzać do jedynego słusznego finału.
Cytat:
że jest poprawiona kreska ( bardziej " Airowa " )

Do tego akurat zastrzeżeń nie mam ;].
EDIT ep21 - to anime jedak mnie zadziwiło - trafiło nawet na jego ciotkę :lol-sweat:
EDIT po wszystkich: no i pojechali po bandzie i ożywili wszystkich... nie wiem czy się śmiać czy płakać.

[/SPOILERY]

Konjad - 2008-02-02, 17:57

Cieszyć. W kolejnej serii mogą umrzeć jeszcze raz ^^

Miałem oglądać Kanon, dzięki, że mnie uratowałeś przed tym ;)

Teraz zamierzam oglądnąć BECK.

Anonymous - 2008-02-02, 18:03

w Kanon 2002 ta chora dziewczyna ( nie pamiętam jak się nazywa ) nie umiera ( i w 2002 ten moment rozmowy chorej dziewczyny z jej siostrą przy fontannie jest cholernie wzruszający .... muzyka w 2006 to jeden wielki fail ) .... też nie przypominam sobie, żeby Mai albo Nayuki się tam chciały zabić :) .... i w 2002 Yuichi nie spotyka " prawdziwej " Makoto ( czyli w 2002 odchodzi na amen ) ... powiedziałbym coś też o mamie Nayuki ale widzę, że nie zakończyłeś anime więc nie będę spoilować :]

I Konjad - nie sugeruj się zdaniem Putego .... Kanon jest taki jak FF8 - jedni uważają, że jest super, a drudzy uważają, że jest do bani ( osobiście się spotkałem z kilkoma ludźmi którzy uważali, że albo Air albo Kanon jest lepszy ..... większość jednak mówiła, że Kanon jest lepszy :) )