bloo - 2007-12-22, 13:23 Temat postu: Projekt: Silent Hill- DyskusjePatrzę i widzę i smuci mnie to. Każda kolejna część naszej ukochanej serii zdaje się być coraz gorsza, zdaje się coraz bardziej tracić pierwotny klimat i ideę. Z każdą kolejną częścią jest to coraz bardziej GRA a coraz mniej OPOWIEŚĆ.
Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie pewien pomysł. Na pewno większość z was miała nie raz myśl: "gdyby tylko fani mogli się za to wziąć!". Właściwie co stoi nam na przeszkodzie? Czemu nie opracować WŁASNEJ części Silent Hill? Przecież mamy tutaj śmietankę polskich fanów SH; kilkadziesiąt, może setkę ludzi, którzy prawdopodobnie znają tę serię najlepiej z całej Polski. Wiedzą, na czym polega fenomen Silent Hill, znają klimat, rozumieją tematykę i "zachowanie" miasteczka.
Nie wiem czy temat się sprawdzi. Uważam, że warto spróbować. I mam jaknajbardziej poważne zamiary: jeśli temat się sprawdzi, jeśli uda nam się stworzyć coś konkretnego, opracować merytorycznie sporą część gry... czemu nie spisać tego na angielski i razem ze szkicami (projekty potworów, lokacji, bohaterów itd.) nie wysłać do Team Silent? Wiem, że wybiegam bardzo w przyszłość, ale myślę, że ma to szansę się sprawdzić.
Ok, jeśli chodzi o sam pomysł:
Proponuję zacząć organizację od tego, żeby (jeśli rzeczywiście jakieś osoby się zadeklarują do pomocy) stworzyć osobny dział (wypałniony tematami takimi jak "fabuła", "design mapy", "lokacje", "bohaterowie", "potwory" itd.) widoczny tylko dla grupy, biorącej udział w tworzeniu gry. Zapobiegło by to wykradzeniu pomysłów przez kogoś obcego. Dodało by się wtedy tylko osoby mające jakiś konkretniejszy staż na forum/forach SH, uznając, że są to osoby w miarę zaufane i obeznane w temacie.
Druga rzecz to zaznaczeine na samym początku, że każdy pomysł, jest własnością jego twórcy. "Reszta" nie ma prawa użyć pomysłu, jeśli twórca się na to nie zgodzi. Jednym słowem wszyscy tworzymy ten projekt i jeśli go skończymy to też wszyscy się pod nim podpisujemy. Nie ma, że jedna osoba postanowi przywłaszczyć pomysły reszty i sama to zbierze i coś z tym zrobi (sprzeda, odda, wyśle etc.)
To tyle w kwestii organizacji samego tematu.
No to zaczynamy burzę mózgów. Mam tylko nadzieję, że to nie spali na panewce
Mamy do wymyślenia wiele rzeczy: potwory, lokacje, bohaterów, bronie, tytuł itd. Ale myślę, że mimo wszystko najważniejsza jest fabuła. Bez fabuły nie ruszymy ani z bohaterami, ani z potworami, ani z małymi lokacjami.
Moja wizja na temat fabuły jest taka, żeby ani trochę nie wzorować się na poprzednich częściach; stworzyć całkowicie oddzielną opowieść. Koniec z wysysaniem poprzednich pomysłów, pora stworzyć coś nowego, coś świeżego. Jeśli już wydzielimy osobny dział, to wtedy napiszę kilka konkretnych pomysłów i tam możemy zrobić burzę mózgów :]
Ok, piszcie kto się przyłącza i albo zakładamy nowy dział i jedziemy z projektem, albo zamykamy ten temat a ja się chowam z moim głupim pomysłem pod stół Bersek - 2007-12-22, 13:32 Już była podobna propozycja i nikomu się nawet nie chciało pomagać przy robieniu SH w RPG makerze xD. Poza tym myślę, że nie wystarczy kilkanaście osób z Polski, żeby Team Silent Hill wzięło to w ogóle pod uwagę. To jest biznes , zrobienie gry kosztuję duże pieniądze i na pewno na naszą prośbę nie zajmą się tworzeniem nowej części. Pomysł jakimś cudem mógłby się sprawdzić w przypadku gdy TSH mają już to w planach. Wtedy mogliby wykorzystać nasze wymysły MZet - 2007-12-22, 14:21 Pamiętam akcję z RPG makerem, jednak tym razem to co innego. Pomysł jest świetny i chętnie się dołączę ale nie wierzę w cuda z Team Silent, niemniej jednak będzie to wspaniała zabawa.
Ukrywanie działu jest bez sensu imo.
Przecież inni, nieaktywni userzy też mają prawo widzieć co się dzieje.
Popieram cały projekt, jednak proponuję potraktować go jako zabawę z której może jakimś cudem kiedyś ktoś wcieliłby jakiś mały fragmencik do potencjalnego następnego SH (to prawie jak zamiana wody w wino)
W każdym razie, jeśli odbijamy tą łajbą to jestem na pokładzie bloo - 2007-12-22, 14:36 ten fragment z Team Silent to takie małe świąteczne marzenie Ale wiecie, do odważnych świat należy. Ja myślę, że jeśli by wogóle przeczytali i zobaczyli konkretne pomysły, to kto wie, może by wzięli je pod uwagę tworząc kolejną część gry
Poza tym tak jak mówicie, to po prostu też dobra zabawa
Co do ukrycia działu- no, może i macie rację. Ale uważam, że powinien być osobny dział
To teraz tylko czekać, aż któryś z adminów nam go założy :]Bersek - 2007-12-22, 15:41 Żeby nie było to ja też jestem bardzo chętny
MZet napisał/a:
Popieram cały projekt, jednak proponuję potraktować go jako zabawę z której może jakimś cudem kiedyś ktoś wcieliłby jakiś mały fragmencik do potencjalnego następnego SH
Wyjąłeś mi to z ust. Proponuję też żeby każdy pomysł, projekt, rysunek itp bardzo surowo oceniać tak, żeby zostały najlepsze z najlepszych Devinitum - 2007-12-22, 16:12 OK, nowe forum już jest, Bloo - zakładaj tematy. BTW, nie sądzicie, że warto byłoby tu przenieść 2 tematy z "Silent Hill 5" - "Pomysły" i "Bossowie i potwory (...)"?Bersek - 2007-12-22, 16:21 No wypadało by przenieść i poddać korekcie, co niektóre pomysły ^^
Btw. nie ma się co rozkminiać nad fabułą bo i tak nawet na nią nie spojrzą i to chyba jasne dlaczego.bloo - 2007-12-22, 17:00 OK, dzięki Dev. Teraz muszę wyskoczyć na parę godzin (wypad fotograficnzy ze znajomymi na pobliskie wzgórze :] ), ale jak tylko wrócę to od razu się biorę za tematy :]Trivane - 2007-12-22, 17:49 Podpisuje sie pod tym, jestem chetny do wspolpracy SiedzacyWKiblu - 2007-12-22, 23:29 Po tym dniu już wiem po co tu jestem ,jakby co czas jakoś znajdę.
Jednak jak wyjdzie na końcu to się zobaczy.To jest jeszcze bardziej ambitne niż co kolwiek ,kiedykolwiek robiłem.Mi - 2007-12-22, 23:43 FHOMGHT miał świetne pomysły, ale niestety gdzieś go wcięło .
Anyway, niezły pomysł z tym działem.
Może wykombinuje się coś fajnego, chocby dla samych siebie.małe i piskliwe - 2007-12-23, 00:43 ja chce robić projekty potworków bloo - 2007-12-23, 05:32
Cez napisał/a:
Po tym dniu już wiem po co tu jestem ,jakby co czas jakoś znajdę.
Jednak jak wyjdzie na końcu to się zobaczy.To jest jeszcze bardziej ambitne niż co kolwiek ,kiedykolwiek robiłem.
Uomatko, kto by pomyślał, że mój pomysł będzie dawał ludziom sens życia :mrgreen:SiedzacyWKiblu - 2007-12-23, 13:05
Cytat:
będzie dawał ludziom sens życia
Wszystko jest lepsze niż siedzenie na kanapie przy telewizorze.
Tylko idiota akceptuje spokojne życie ,swoją nie egzystencje i nie robi czegoś dla innych lub dla siebie by wyryć siebie w innych ludziach itp.
Pomimo tylu przewrotów siedzimy tutaj i to ma być NIby nic.
Wystarczy ,że chociaż jeden zrozumie przesłanie.
AHHHH....Kośmin - 2007-12-23, 13:43 Ay ay captain! dołączam się do Was towarzysze i chociaż moja głowa nie jest wypchana pomysłami to postaram się .Undertaker - 2007-12-24, 12:05 Wchodze w to.Zawsze jestem otwarty na takie pomysłyMZet - 2007-12-26, 04:57 A ja odchodzę z tego ale będę się przyglądał.pacha z zebami - 2008-01-10, 12:43 Witam wszystkich
co do tego projktu to niewezme udziału
z faktu że właśnie zaczynam własny projekt
bedzie to sh 1+nowel - pół gra pół encyklopedia
postaram się wyjaśnić rzeczy nie dopowiedziane w grze
dokładniej będzie to gra tekstowa z wstawkami "QTE" :grin2:
robiona w power point`cie
Jeśli ktoś ma jakies pomysły co powino się w niej znaleść (cokolwiek)
to piszcie najlepiej na pacha300@gmail.com żeby niezdradzać wszystkiego odrazu
w działach które powinienem odzwiedzić w pierszej kolejności odwiedzić
pojawie się wieczoremR4Zi3L - 2008-01-16, 17:48 http://www.adventuremaker.com/ ----- obczaj to... znaczenie lepsze niz Power Point....tumi1 - 2008-05-20, 16:00 No może być,pod warunkiem, że nie będę musiał z nimi gadać.Ja tam wolę tworzyć.Ale zapisuję się:) Bo lubię tą serię za klimat(żeby nie było-wolę zwykłe,zamglone Silent hill)
Na 100%,jeśli tylko będę miał czas.Więc tak.Do boju,przyjaciele!(ktoś tak mówił...)
EDIT:
Słuchaje,wiem,że jestem nowy,ale bardzo spodobała mi się ta idea.Tylko jest jedna prośba-właźcie na forum jak najczęściej możecie :grin2: .Nie sądzicie?Naczy nie wiem,jak u was stoi z czasem,to piszcie tu pozdr.Bersek - 2008-05-21, 14:45 Przepraszam, ale w ogóle nie mam pojęcia o co chodzi w tym temacie. Oświeci mnie ktoś?Mi - 2008-05-21, 14:59 Chyba nikt nie wie.
Każdy czeka na reakcję modernizatora ;].Anonymous - 2008-05-21, 15:04 Nasz nowy znajomy jest wyraźnie podekscytowany pomysłem i chce nas zmobilizować do jak najczęstszego odwiedzania forum w celu wymieniania poglądów. Nie wie jednak, że idea umarła tak szybko jak się narodziła.bloo - 2008-05-21, 15:08 Ćśśś, idea żyje, "ino dojrzewa" xD
W sumie już jest sporo pomysłów, może się wezmę i zbiorę to wszystko do kupy w jednym temacie. No i kto wie, może w takim tempie uzbieamy materiał na Silent Hill 13 R4Zi3L - 2008-05-21, 15:55 moze zamienic pomysl na visual novel?